Text

"Allt jag lärde mig har jag kunnat applicera på jobbet"

Porträtt av Nikola Radisavljevic.

Nikola Radisavljevic, tidigare student.

Nikola Radisavljevic kom till oss som utbytesstudent för att fördjupa sina kunskaper i programvaruteknik. Idag jobbar han som teamledare och produktägare på ABB Cranes Systems, där han påbörjade sin karriär bara några dagar efter avslutade studier på masterprogrammet i programvaruteknik.

– Programmet gav mig erfarenhet av att jobba med verkliga projekt och uppdragsgivare redan under studierna. De kontakter jag skapade i samband med dessa projekt hjälpte mig sedan att få jobb. Allt jag lärde mig har jag kunnat applicera på jobbet, säger Nikola Radisavljevic.

År 2014 tog Nikola Radisavljevic examen och efter bara några dagar började han jobba som systemingenjör på ABB Crane Systems i Västerås. Företaget utvecklar datorsystem för att automatisera processen med containerkranar i hamnar, världen över. Idag är Nikola Radisavljevic produktägare och ledare för ett team om sju systemutvecklare som fokuserar på att förbättra dessa system.

– Jag reser väldigt mycket i jobbet för att träffa kunder och se vad vi behöver förbättra i våra system för att möta deras behov. Det tar jag sedan med mig hem till teamet där vi tillsammans utvecklar systemlösningar, säger Nikola Radisavljevic.

Praktisk tillämpning lockade

År 2012 kom Nikola Radisavljevic till Sverige som utbytesstudent. I hemlandet Serbien hade han tagit en kandidatexamen i elektronik och datavetenskap. Efter sina avslutade studier flyttade han till Sverige för att lära sig mer om hur datavetenskap kunde användas i praktiken.

– Mjukvaruutveckling handlar om så mycket mer än bara programmering. Jag ville lära mig hur det fungerade att driva projekt inom industrin, få en kravspecifikation från kunder, jobba med designlösningar, återkoppla till uppdragsgivaren och leverera en slutprodukt, säger Nikola Radisavljevic.

Levererade över förväntan

Med facit i hand tycker Nikola Radisavljevic att programmet levererade över hans förväntningar. Förutom teknisk kunskap fick han även med sig kunskap om hur det är att driva projekt i praktiken. Det han uppskattat mest med utbildningen är den nära kontakten med lärarna och grupparbetena.

– Alla projekt vi gjorde under utbildningen genomfördes i grupp. Det gjorde att vi fick lära oss att interagera och samarbeta med olika typer av människor med olika bakgrund. Inom industrin jobbar man sällan ensam, så det var väldigt nyttigt att få testa på det redan under studierna, säger Nikola Radisavljevic.

Master i programvaruteknik

I dagens digitala samhälle ställs det allt högre krav på modern programvara. Därför ökar efterfrågan på högt utbildade experter i programvaruteknik, såväl nationellt som internationellt. Här lär du dig att utveckla och underhålla högkvalitativa programvarusystem och kan efter examen exempelvis jobba som programvaruarkitekt, utvecklare eller projektledare inom industrin.

Läs mer

Magister i programvaruteknik

Efterfrågan på högt utbildade experter i programvaruteknik ökar hela tiden, såväl nationellt som internationellt. På detta ett-åriga program lär du dig att utveckla och underhålla högkvalitativa programvarusystem, vilket är ovärderligt för framtida programmerare, projektledare och tekniska specialister.

Läs mer