Text

Masterprogram kammaropera

Konstnärligt masterprogram i västerländsk konstmusik och opera - inriktning kammaropera på Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet är en tvåårig helfartsutbildning. Den vänder sig till dig som brinner för att stå på scenen och förmedla opera genom din sång. För att påbörja utbildningen inom denna mångfacetterade konstform krävs det att du har kommit en bra bit på väg i din sångliga utveckling och att du har ett brett kunnande inom området samt insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete.

Kammaroperastudenter på scen.

Det konstnärliga masterprogrammet i kammaropera är en utbildning med en holistisk syn på vad en operasångare behöver i sitt kommande yrkesliv. Det innebär att du förutom sångundervisning, instudering och scenisk träning på högsta nivå även får med dig andra värdefulla verktyg som kommer att hjälpa dig att forma ditt musicerande och din artistiska identitet.

Utöver sång erbjuds lektioner i ensemblesång, romansinterpretation, rollinstudering, fäktning, stage fighting, dans, tallektioner, operaimprovisation, språk och mycket annat.

Du får även inblick i de koder som gäller inom sångaryrket; exempelvis konsertpraxis, auditionteknik och repertoarval, klädsel, attityd. Allt för att förbereda dig inför ditt kommande yrkesliv som professionell operasångare.


Lärare med internationell erfarenhet

Under din utbildning undervisas du av lärare och gästande föreläsare som tillhör toppskiktet inom svenskt och internationellt musikliv. Individuella sånglektioner varvas med gemensamma varje vecka. Du får lära dig att använda din röst och din kropp för att gestalta olika karaktärer, förmedla känslor, tankar och dramatiska händelser.


Ett femtiotal konserter och föreställningar varje år

Musik- och operahögskolan producerar cirka 50 konserter och föreställningar per läsår, där du ges många möjligheter att öva dig i att sjunga inför publik på olika scener, i olika instrument-konstellationer och med repertoar från olika stilepoker och språkgrupper. Några exempel är Västmanlands teater med 400 platser och orkesterdike, Västerås konserthus med 912 plaster och en akustik på toppnivå, Rikssalen på Västerås slott och Västerås domkyrka med 1100 platser.


Specialanpassade utbildningslokaler på Västerås slott

Musik- och operahögskolans lokaler är i anrika Västerås slott med övningsrum som specialanpassats för sång och musik och generösa öppettider.


Kurspaket
  • Högskolepoäng 60 HP
  • Utbildningsnivå Avancerad nivå
Kurspaket
  • Högskolepoäng 60 HP
  • Utbildningsnivå Avancerad nivå

Läs mer

Högsta betyg av internationella röster

Kammaroperastudenterna vid Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet undervisas av personer på hög nivå inom sångarvärlden.

Birgitta Svendén är en av lärarna som hållit masterclasses vid MDU. Hon är tidigare rektor för Operahögskolan i Stockholm och nu verksam som VD och konstnärlig chef för Kungliga Operan i Stockholm. Birgitta Svendén har haft en karriär på scener som Metropolitan, La Scala, Bayretuh med flera. Hon är även hedersdoktor vid MDU. Även Liz Upchurch har undervisat vid MDU. Hon är verksam som pianist och vocal coach vid Toronto-operan, ett av världens ledande operahus. Hon är efterfrågad som vocal coach i Europa och Nordamerika.

Gästföreläsare

Kammaroperastudenter med Birgitta Svendén

Birgitta Svendén operachef

Jag blev mycket imponerad av den höga nivån på sångstudenterna vid Musik- och operahögskolans kammaroperautbildning och fick uppleva några timmar av musikalisk glädje då dessa sångare verkligen bjöd på sig själva.

Deras sångteknik stod på en sån hög och bra nivå att vi kunde utforska olika musikaliska idéer och finslipa det musikaliska uttrycket både genom texten och färgpaletten i röstklang. Jag känner sedan tidigare deras lärare Lena Hellström- Färnlöf som jag betraktar som en av de bästa pedagoger vi har i landet vilket den här gruppen verkligen visade prov på då alla sjöng med friska naturliga röster och som snabbt kunde omsätta det jag föreslog. Jag lämnade skolan med en härlig känsla av energi och tillförsikt om att det kommer nya svenska stjärnskott även i framtiden och här på Mälardalens universitet finns rätt förutsättningar att ta vara på dessa talanger.

Kammaroperastudenter med gästlärare.

Liz Upchurch pianist och vocal coach vid Toronto-operan

This select group of gifted young opera singers have clearly benefited from a very high level of training being offered to them at this programme. These singers have had the privilege of working with a world class singing teacher, Lena Hellstrom Farnlof, in a creative, nurturing environment where artistry and vocal training are at the highest level.

This type of training gives singers the necessary tools to enter the professional world of singing.

This group of singers are now poised to enter the professional world of singing as a result of the first class training they have been given.

Operaföreställningar och konserter

Vid Musik- och operahögskolan erbjuds du många möjligheter att framföra musik och opera i olika konstellationer och på olika arenor. Här ser du exempel på några föreställningar.

Too much to Handel

Äntligen är vi tillbaka på Västmanlands teaters stora scen efter succéer som ”Riddartornet” och ”Mozarts kvinnor”. Se morgondagens stjärnor från Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitetet ta sig an barockens mästare i en fantasirik föreställning med sångare, instrumentalister och dansare på scen.

”Too much to Handel” kretsar kring kompositören Georg Friedrich Händel, hans operasällskap och uppsättningen av operan Julius Ceasar i Egypten på King’s Theatre i London 1724.

Det årliga samarbete mellan Västmanlands Teater och Musik- och operahögskolan, Mälardalens Universitet är unikt och möjliggör en brygga mellan slutfasen av utbildningen hos oss till det professionella yrket som operasångare.

Föreställningen framförs av studenter från Mälardalens universitets Kammaroperautbildning. I huvudrollerna ser vi Alba Gutierrez Malmbom som Cleopatra, Carl-Johan Falk som Ceasar och Sara Bäck som Sextus. Dansaren Jonathan Sikell porträtterar Händel, och studenter från årskurs 1–3 medverkar i olika biroller och som operasällskapet.

Kammaroperastudenter i operaföreställning Se på mig.
Kammaroperastudenter i Mozarts kvinnor.
Kammaroperastudenter i operaföreställning Se på mig.

Väsen

En stämningsfull kammaropera i en akt med två av kammaroperautbildningens sångare.

Den nyss strandsatte Ruggiero vill vara ifred på ön där trollkvinnan Morgana härskar. Hon förvandlar sig då till olika väsen som förtrollar Ruggiero. Han omfamnar denna naturens rikedom men glädjen blir kortvarig. Ruggiero minns sin älskade som han lämnat bakom sig. Morgana håller honom kvar men ändrar sig då hon känner att äkta kärlek gjort henne mänsklig.

Kammaroperastudenter i operaföreställning Se på mig.
Kammaroperastudenter i Mozarts kvinnor.

Mozarts kvinnor

I föreställningen Mozarts kvinnor blandas arior och ensembler från olika Mozartoperor. Medverkande är förstaårsstudenter från kammaroperautbildningen vid Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet. Framfördes på Västmanlands teater och på Confidencen, Ulriksdals slottsteater i Stockholm.

Lyssna på en del av Mozarts kvinnor från Västmanlands teater, juni 2020 Länk till annan webbplats.. (Youtube)

Lyssna på en förkortad version av Mozarts kvinnor från Confidencen, Ulriksdals slottsteater, september 2020. Länk till annan webbplats. (Youtube)

Kammaroperastudenter i operaföreställning Se på mig.
Kammaroperastudenter i Mozarts kvinnor.
Kammaroperastudenter i operaföreställning Se på mig.

Se mig!

En festlig och underhållande operaföreställning för barn fulld av operapärlor och lekfulla toner. En samproduktion mellan Västerås stad, Smålandsoperan och Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet.

Kammaroperastudenter i operaföreställning Se på mig.
Kammaroperastudenter i operaföreställning Se på mig.
Kammaroperastudenter i operaföreställning Se på mig.

Riddartornet

Riddartornet är en nykomponerad kammaropera med musik av Carl Unander-Scharin, libretto av Magnus Florin i regi av Nils Spangenberg. Operan är baserad på E. J. Stagnelius pjäs med samma namn och var specialskriven för kammaroperautbildningen vid Musik- och operahögskolan. Projektet genomfördes i samproduktion med Vadstena-akademien och Västmanlands teater. Operan hade världspremiär på Västmanlands teater i Västerås och spelades sedan på Vadstena Gamla teater.

Kammaroperastudenter i operaföreställning Riddartornet.
Kammaroperastudenter i operaföreställning Riddartornet.
Kammaroperastudent i Riddartornet.

Idomeneo

Kammaroperatudenter i bearbetad version av Mozarts opera Idomeneo. Framförd på Västmanlands teater.

Kammaroperastudenter i operaföreställning Idomeneo.
Kammaroperastudenter i operaföreställning Idomeneo.
Kammaroperastudent i Idomeneo.

Läs mer

Lärare på Musik- och operahögskolan

Lärarna har lång och internationell erfarenhet både som musiker och pedagoger, samt ett stort kontaktnät inom branschen. Lär känna lärarna inom musik och opera.

Läs mer

Konserter

Musik- och operahögskolan har en stor konsertverksamhet där studenter ges många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, på Västerås konserthus och i Västerås domkyrka.

Läs mer

Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet

Läs mer om vår verksamhet och våra musik- och operautbildningar

Kontakt