Text

Asuka Nakamura

Asuka Nakamura gjorde solistdebut redan vid nio års ålder. På Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet, undervisar hon i instrumental instudering.

Magnus Svensson

Asuka Nakamura började spela piano vid tre års ålder i Nagoya, Japan. När hon var sex år gjorde hon sin debut och spelade kammarmusik tillsammans med medlemmar ur stadens filharmoniska orkester, och redan vid nio års ålder gjorde hon solistdebut med Mozarts kända Pianokonsert nr 23.

Asuka Nakamura har vunnit både första och andra pris i den prestigefyllda pianotävlingen J.P. Fresh i Tokyo vilket bland annat innebar en konsert i Stockholms konserthus 1997. Asuka Nakamura har även framträtt, inte bara i Japan utan även i Manchester, Oxford och Budapest. Hon har också och hållit soloafton hos Beethovensällskapet i London och varit solist med Krakowsymfonikerna i Polen.

Sedan Asuka Nakamura flyttade till Stockholm har hon erhållit stipendier från Frimurarlogen och från Kungl. Musikaliska akademien fyra år i rad. Hon har också deltagit som stipendiat i Holland Music Sessions och i Schleswig Holstein Music Festival i Tyskland.


I Sverige har hon framträtt med pianokonserter av Grieg, Beethoven, Mozart och Messiaën, och 2010 var hon solist med Västerås Sinfonietta i Mendelssohn Pianokonsert nr. 1. Asuka Nakamura har haft tävlingsframgångar med priser i Ljunggrenska tävlingen i Göteborg och Blütner Piano Competition i Malmö och Nordic Piano Competition, Danmark. Hon har också två gånger varit semifinalist i Rikskonserters Solistpriset.

Asuka Nakamura har studerat för Staffan Scheja på Kungl. Musikhögkolan i Stockholm sedan 2002 och avslutade sina studier och belönades med jetongmedalj. Under 2013 har Sveriges Radio gjort dokumentären Mozart har aldrig varit i Japan som är en fri konstnärlig inblick i Asuka Nakamuras resa från Japan och om hennes liv som pianist i Sverige idag. Radiodokumentären uppfördes också live integrerad i en konsert där hennes pianospel varvades med bilder från hennes liv och delar av radiomaterialet. Projektet uppfördes i Stockholm, Umeå, Göteborg och Malmö.

Lärare vid Musik- och operahögskolan

Lär känna våra lärare

Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet

Läs mer om vår verksamhet och våra musik- och operautbildningar