Text

För dig som är festföremål

Som ny professor, doktor, hedersdoktor, mottagare av pedagogiskt pris eller MDU:s samverkansmedalj är du högtidens festföremål. Nedan finns den information du behöver inför högtiden.

Deltagande

För att delta vid Akademisk högtid behöver du meddela ditt deltagande. Meddela oss via länken i din personliga inbjudan, oavsett om du kommer att delta eller inte, senast den
29 februari 2024.

Klädkod

För alla festföremål och inbjudna gäster som medverkar och deltar i ceremonin och den efterföljande middagen gäller klädkoden högtidsdräkt, vilket betyder frack med vit väst och vit fluga eller hellång klänning.

För övriga gäster vid ceremonin, med plats på balkong, gäller valfri vårdad klädsel.

Endast de som promoveras bär doktorshatt under ceremonin. Ingen bär doktorshatt under middagen.

Vad betyder högtidsdräkt?

Högtidsdräkt betyder frack (sk. white tie) med vit väst och fluga alternativt aftonklänning eller balklänning. Bland högtidsdräkt räknas även folkdräkt, kilt, militär sällskapsuniform och ämbetsdräkt som präster bär.

Insignier

Insignier är föremål som utdelas vid promotionsakten och har symbolisk innebörd. Till promoveringen vid MDU finns det möjlighet att välja mellan en doktorshatt och en lagerkrans. Som doktor kan du även beställa en doktorsring. Observera datum för sista beställningsdag.

Hur många gäster får jag bjuda?

Som festföremål får du bjuda in en gäst till ceremonin, med plats på parkett, samt till den efterföljande middagen.

Övriga gäster är välkomna att ta del av ceremonin från Konserthusets balkong, med egen entré från Kopparbergsvägen.

Fotografering och filmning

Akademisk högtid kommer att dokumenteras genom fotografering och filmning. Du som är festföremål eller har en annan framträdande roll kommer sannolikt att komma med på foto eller film. Bilderna kan komma att publiceras i publika sammanhang, och kommer att lagras i MDU:s bildbank under tre års tid, därefter tas de bort.

Vi på MDU vill uppmärksamma dig på detta och ber dig kontakta event@mdu.se om du inte vill vara med på foto eller film.