Text

Tio tips för dig som är osäker på vilken utbildning du ska välja

Undrar du vilken utbildning du ska välja och vad du vill arbeta med i framtiden? Vilket ämne som passar dig? Starta med att ta fram penna och papper. Valet blir lättare om du funderar på vem du är och vad som intresserar dig. Att undersöka för- och nackdelar med olika utbildningsalternativ kan hjälpa dig i valet av utbildning.

1. Vem är du?

  • Vilka är din starka sidor och egenskaper? Ta gärna hjälp av vänner och familj som kan se positiva sidor hos dig som du inte tänkt på själv.
  • Finns det något du vill utveckla hos dig själv?
  • Hur ser dina intressen ut?

Starta med att skriva ned dina intressen och vilka ämnen du tyckte bäst om på gymnasiet.

Förklara också vad det är i ditt intresse som gör att du tycker det är rolig och intressant, till exempel ”jag är intresserad av sport/gaming/konst för att…” eller ”jag tycker bäst om svenska för att…”.


2. Vad vill jag?

Därefter skriver du ned vad eller vem som motiverar dig. Vilka typer av arbetsuppgifter motiverar dig? Vad är viktigt för att du ska trivas i ett arbete?

Avsluta igen med att förklara vad är det är med punkterna du har skrivit ned som gör att du blir motiverad.


3. Hur ser din dröm ut?

Hur vill jag att mitt liv ser ut om 5-6 år?

  • Drömmer du om att förändra världen?
  • Är du en idealist som vill göra en ansträngning för andra människor och/eller är det viktigaste att du tjänar bra?
  • Är det viktigt för dig att få en trygg anställning, eller vill du ha frihet?

Skriv ned svaren.


4. Vad är du bra på?

Skriv ned dina talanger och styrkor. Ibland kan det vara svårt att se på sig själv objektivt. Fråga igen dina vänner och familj, vad tycker de att du är bra på?

Skriv ned svaren så detaljerat som möjligt, till exempel:

  • Jag är praktisk och/eller teoretisk
  • Jag är bra på att uttrycka mig muntligt och/eller bra på att skriva
  • Jag är social och bra med människor
  • Jag är analytiskt lagd och bra på att systematisera
  • Jag är teknisk och/eller kreativ


Ta en paus och läs genom det du har skrivit ned

Nu har du definierat vad som intresserar och motiverar dig. Du har tänkt genom vad som är viktigast för dig och du har satt ord på dina talanger och det du är bra på.

Nu är det dags att gå vidare för att undersöka vilken utbildning som kan uppfylla dina önskningar. Det vill säga – hur du tar dig dit du vill.

Bli inte frustrerade om du inte är hundra procent säker på ditt utbildningsval och dina förväntningar på jobb. Det är sällan någon är det. Exakt vad man vill jobba med brukar visa sig under utbildningens gång när man får mer kunskap inom olika ämnen.


5. Vilka studier finns?

För att göra det enklare för dig att hitta bland alla program och kurser har vi på MDU grupperat våra utbildningar i sex områden. Vi rekommenderar att du startar här och därefter läser programsidorna för att se om innehållet i undervisningen passar ihop med det du skrivit ned.

Ha ditt papper nära till hands så att du kan stämma av dina intressen etc. med programbeskrivningarna.


Design och kommunikation

Är du intresserad av språk, text, grafisk design, interaktionsdesign eller rumslig gestaltning? Hos oss kan du förvandla ditt intresse till en karriär som till exempel formgivare, kommunikatör eller UX-designer. Vi har fem spännande program där du lär dig att kommunicera med hjälp av text, bild, rum och interaktionsdesign.

Läs mer

Ekonomi, marknadsföring och statsvetenskap

Är du intresserad av företagsekonomi, nationalekonomi, finansiell matematik eller statsvetenskap? Med en utbildning inom något av dessa ämnen har du möjlighet att påverka – i stort som smått, lokalt och globalt.

Läs mer

Hälsa

Med din motivation och empati för att förstå, stötta och stärka kan du göra skillnad för människor. Hos oss kan du studera till beteendevetare, sjuksköterska, fysioterapeut, folkhälsovetare och socionom. Vill du gå ännu längre finns en mängd olika program på avancerad nivå, t ex barnmorskeutbildning.

Läs mer

Lärarutbildningar

Som lärare inspirerar du barn och ungdomar att lära, vidga sina vyer och förstå sin omvärld. Ta chansen att utbilda dig till ett av världens viktigaste jobb. På MDH kan du studera till förskollärare, grundlärare, ämneslärare eller specialpedagog.

Läs mer

Musik och opera

Förverkliga din dröm - utbilda dig inom klassisk musik och opera på Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet. Du studerar för några av landets främsta lärare inom musik i anrika lokaler på Västerås slott. Tillsammans jobbar ni för att du ska nå din fulla potential som instrumentalist och sångare.

Läs mer

Teknik

På MDH finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system. Högskolan samarbetar med några av världens främsta teknikföretag för att ge dig som student möjlighet till skarpa projektarbeten, praktikplatser, traineetjänster och nätverksskapande redan under studietiden.

Läs mer


Har du en plan B?

Det kan kännas tryggt att ha flera utbildningsalternativ om du inte skulle bli antagen på den utbildning du valt som ditt förstahandsval. Det kan finnas fler alternativ som kan leda till liknande yrke/yrken som du funderat på.

Hittar du inte ett program som passar dig? Ta kontakt med våra studievägledare.


6. Vilka är jobbmöjligheterna?

På programsidorna kan du läsa om vilken typ av yrken som utbildningen leder till. De flesta av våra utbildningar tas fram i samarbete med företag och offentlig verksamhet. Varje program har ett programråd som utvecklar innehållet, alltså kurserna, och där sitter det representanter från branschen. Genom detta säkrar vi att utbildningen är aktuell och att våra studenter blir eftertraktade på arbetsmarknaden. Kanske är det därför hela 86 procent av våra studenter har jobb inom ett år efter examen.

Vill du veta mer om jobbmöjligheter kan du ta kontakt med våra studievägledare.


7. Var vill du studera?

Det finns många högskolor och universitet i Sverige som erbjuder liknande utbildningar. Hos oss på MDU i Västerås och Eskilstuna har vi en lång rad unika och nya utbildningar, dessutom har vi bostadsgaranti, ett helt nytt campus i Eskilstuna samt ett modernt och citynära campus i Västerås.


Hitta din bostad

Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.

Läs mer

Campus Västerås

Campus i Västerås ligger bara 15 minuters promenad från Västerås city. Lokalerna är ljusa och moderna med allt du kan behöva som student.

Läs mer

Campus Eskilstuna

I Eskilstuna flyttade vi in i ett nybyggt campus våren 2020. De toppmoderna lokalerna ligger centralt längst Eskilstunaån, på gångavstånd från centralstationen.

Läs mer

8. Vill du plugga utomlands?

En vistelse utomlands under dina studier ger dig värdefull erfarenhet. På programsidorna finns information om utlandsstudier.

Vill du veta mer kan du kontakta våra studievägledare.


9. Du bestämmer vad du ska bli

Kom ihåg - det är viktigt att du gör ett eget val. Det är bra att lyssna på råd från andra, men det är du själv ska leva med ditt val. Ställ dig själv frågan, är det här något jag känner för?


10. Kom ihåg att anmäla dig!

Anmäl dig till höstterminen senast den 19 april.

Anmälan gör du på antagning.se.

Lycka till!

Studievägledning

Om du har frågor om studieval och arbetsmarknad kan du vända dig till någon av högskolans studievägledare. De hjälper dig som behöver vägledning i att fatta beslut kring vilken utbildning eller vilka kurser som passar dina mål och framtidsyrke. Studievägledarna vid MDU har tystnadsplikt.

Läs mer