Text

Ett universitet - flera orter

Våra huvudcampus finns centralt i Eskilstuna och Västerås. Som student läser vanligtvis hela din kurs eller ditt program på en ort. Behöver du resa mellan campus Eskilstuna och campus Västerås tar du MDU-bussen, gratis! Vissa av våra utbildningar kan du även läsa i Nyköping, Skellefteå och Karlshamn.

Eskilstuna

MDU:s campus ligger mitt i centrala Eskilstuna, bara några minuter från centralstationen. Här är planlösningen öppen, ljus och luftig. Vill du göra mer än att bara plugga så finns stadens restauranger, butiker, parker och uteliv nära till hands.

För dig som student finns olika typer av stimulerande studiemiljöer - allt från tysta zoner för mer koncentrationskrävande uppgifter, till sociala ytor där du kan umgås med dina studiekamrater.

Omkring 4 000 studenter och 300 medarbetare pluggar och jobbar i den 20 000 kvadratmeter stora byggnaden som består av tre sammanhållna huskroppar.

Eskilstuna är en stad som växer och har en ung befolkning. Fina promenadstråk i parkerna runt Eskilstunaån, Gamla stadens charm och en levande musikkultur bidrar till att göra Eskilstuna till en studentstad att trivas i.

Eskilstuna ligger i Södermanland mellan Hjälmaren och Mälaren. I citykärnan finns ett stort utbud av shoppinggallerior, restauranger och barer. I Gamla stadens trånga gränder från medeltiden hittar du också en mängd småbutiker.

Eskilstuna har ett rikt musikliv, har bland annat vunnit priser som Årets popstad och Årets jazzstad, och arrangerar så gott som varje vecka konserter och spelningar för nya band. Står istället motion, idrott- och friluftsliv på prioriteringslistan finns en mängd alternativ. Som boende i Eskilstuna har man nära till ett antal friluftsområden och inomhusarenor med träningsmöjligheter både för elitlag och vardagsmotionärer.

I Eskilstuna finns många små- och medelstora företag som präglas av engagemang och drivkraft. Några av de största arbetsgivarna är Volvo Construction, Assa Abloy, Outokumpu och Transcom. Genom MDU:s strategiska partnerskap finns en nära samverkan med privat- och offentlig sektor. Kanske finns din framtida arbetsgivare bland dem?

Välkommen till Eskilstuna!

Studentbostäder i Eskilstuna Länk till annan webbplats.

Eskilstuna kommuns webbplats Länk till annan webbplats.

Visit Eskilstuna Länk till annan webbplats.

Västerås

Campus i Västerås ligger 15 minuters promenad från centralstationen. Här kännetecknas lokalerna av högt i tak, ljus, stora glasytor och många mötesplatser där du som student kan umgås. I nära anslutning till campus ligger även ett antal studentbostäder.

Utbildningen i robotik sker till stor del i lokaler på Finnslätten i norra Västerås.

Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet (MOMDU) hittar du på Västerås slott:

Det här är MOMDU

Västerås ligger vid Mälaren. Det gör att möjligheten till en aktiv fritid både vinter- och sommartid är stor. Utbudet av restauranger och barer samt frilufts- och idrottsaktiviteter är generöst. Och vill du göra eller se något annat någon gång, gör det geografiska läget det enkelt att ta sig till och från staden. Stockholm ligger endast en timme bort.

Västerås är en av Sveriges mest cykelvänliga städer och med hjälp av 38 mil gång- och cykelvägar tar du dig enkelt runt till dina smultronställen.

Västerås ligger också mitt i det expansiva Mälardalen, där en tredjedel av Sveriges befolkning bor. Allt fler företag har upptäckt fördelarna med staden. I regionen finns några av Sveriges främsta högteknologiska företag som ABB, Bombardier och Volvo – företag som MDU har nära samarbeten med. Bra att känna till är också att Västerås tar hållbarhetsfrågan på stort allvar och brukar därför benämnas Sveriges energihuvudstad. I staden finns nämligen 10 procent av Sveriges alla jobb inom energiområdet. Kanske blir din kontakt med näringslivet under studietiden en inkörsport till drömjobbet?

Varmt välkommen till Västerås!

Västerås stad Länk till annan webbplats.

Visit Västerås Länk till annan webbplats.

Mälardalens studentkårs guide till Västerås studentliv Länk till annan webbplats.

Studentbostäder i Västerås Länk till annan webbplats.

Nyköping

Campus Nyköping ligger centralt i Nyköping, mitt på Stora Torget, endast en kort promenad från både tågstation och busstation. Lokalerna är varierande, allt från en aula för de största klasserna till små studios och grupprum för den lilla gruppen eller enskilt arbete. På campus finns många studenter, från kommunens vuxenutbildning, Yrkeshögskolan och cirka 250 stycken universitets- och högskolestudenter från olika lärosäten.

I Nyköping kan du studera till sjuksköterska genom MDU:

Sjuksköterskeprogrammet Länk till annan webbplats.

Välkommen till Campus Nyköping, film på Youtube Länk till annan webbplats.

Nyköping är en av Sveriges äldsta städer med bebyggelse från 1100-talet. I centrala Nyköping, med Nyköpingsån i mitten, finns bland annat ett prisbelönt museum, ett slott som från början var en medeltida borg och ett stort utbud av butiker, restauranger och kulturliv. Under sommaren öppnar också hamnens alla caféer, butiker och restauranger precis intill vattnet.

För dig som idrottar finns det mycket att välja på och arenan Rosvalla erbjuder både träning och tävling inom en mängd olika sporter men också konserter och andra evenemang. Området kring Nyköping har en vacker natur med både närhet till havet och Sörmlandsleden med vackra vandringsvägar.

I staden finns också en stark entreprenörsanda och Nyköping blev utsedd till årets nyföretagarkommun 2022. Här finns innovativa företag som Xshore som tillverkar elbåtar, Trifilon som tillverkar hållbara plastmaterial och en mängd små och stora företag i olika branscher.

Välkommen till historiska framtidsstaden Nyköping!

Nyköpingsguiden Länk till annan webbplats.

Nyköpings kommun Länk till annan webbplats.

Skellefteå

Vid Campus Skellefteå kan du läsa MDU:s kurser och program inom till exempel miljöteknik, folkhälsovetenskap, innovation och lärarutbildningar:

Utbildning Campus Skellefteå Länk till annan webbplats.