Text

”Vi gör skillnad i människors liv”

När Eveline Jacobson läste till sjuksköterska hade hon sin sista praktik på intensivvårdsavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Där kände hon sig hemma och idag jobbar hon som intensivvårdssjuksköterska på samma avdelning. Något som inneburit att hon vårdat de värst utsatta patienterna under pandemin.

Porträtt Eveline Jacobson.

Eveline Jacobson, tidigare student.

– Det har varit sådana känslostormar under året - ilska, sorg, skratt och hysteri. Jag kände att min kompetens utnyttjades, samtidigt som jag kände att jag inte räckte till helt, säger Eveline Jacobson, som delat med sig av sin vardag under pandemin i Sveriges Radios program Sommar i P1.

Intensivvårdsavdelningen som hon jobbar på tar i vanliga fall emot sju patienter. Under pandemin byggdes den ut och tre nya intensivvårdsavdelningar öppnade. Som mest tog de emot 30 patienter. När det var som värst sprang de från patient till patient för att hinna med.

– Det jag tar med mig från detta år är att vi kommer väldigt långt på bra kommunikation och teamarbete – vi är starka tillsammans, säger hon.

Intensivvård för både barn och vuxna

Eveline Jacobson kommer från Eskilstuna och har läst både sjuksköterskeprogrammet och specialistsjuksköterskeutbildningen med inriktning mot intensivvård på MDU. Efter sin sjuksköterskeexamen jobbade hon på Mälarsjukhusets akutvårdsavdelning i två år innan hon valde att specialisera sig inom intensivvård. Sedan sin specialistsjuksköterskeexamen 2008 har hon jobbat med intensivvård för både barn och vuxna.

– Det bästa med jobbet är den stora skillnaden vi gör i människors liv. Oavsett om det handlar om att bota någon, se till att avslutet blir fint eller att underlätta för anhöriga så gör vi skillnad, säger Eveline Jacobson.

Vidare menar hon att en av de viktigaste egenskaperna för en intensivvårdssjuksköterska är att vara lyhörd gentemot patienten, anhöriga och kollegor.

– Du behöver också vara bra på att kommunicera och att ta snabba beslut. Du måste vara observant på patientens tillstånd och reagera snabbt eftersom det kan vända på en sekund och handla om liv och död, säger Eveline Jacobson.

VFU – bästa med utbildningarna

På både sjuksköterskeprogrammet och specialistsjuksköterskeutbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Där får studenterna testa sina teoretiska kunskaper i praktiken genom att praktisera på olika vårdavdelningar, något som Eveline Jacobson tyckte var bland det bästa med utbildningarna.

– Praktikplaceringarna gav otroligt mycket. Förutom att vi fick prova på det vi precis läst om så fick vi också möjlighet att lära av handledarna som har den praktiska erfarenheten. Ibland går det inte alltid att göra som det står i boken – men då fanns handledarna där för att stötta och förklara varför det behövde lösas annorlunda. Så passa på att fråga handledarna om allt du undrar över och säg till när du inte förstår – du kan få så många bra tips, säger Eveline Jacobson.

Är du också intresserad av att plugga till sjuksköterska?

Eller är du sjuksköterska och vill specialisera dig inom intensivvård? Då har vi program för dig:

Lyssna på Eveline Jacobsons sommarprat

I sitt sommarprat i Sveriges Radio berättar hon om sin vardag på intensivvårdsavdelningen när pandemin bröt ut.

Till Eveline Jacobsons sommarprat