Text

Specialiserade sig till anestesisjuksköterska: "Kunde inte gjort ett bättre val"

Johan Lundh specialiserade sig inom anestesisjukvård hos oss och jobbar idag på kirurgen på Västmanlands sjukhus.
– Jag är otroligt glad att jag valde att studera vidare. Jag kunde inte ha gjort ett bättre val, det var en livsinvestering, säger Johan Lundh.

Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot anestesisjukvård

Johan Lundh lästa till anestesisjuksköterska

Efter att ha studerat vår grundutbildning till sjuksköterska fick Johan Lundh jobb på Västmanlands sjukhus.

– Jag jobbade i nästan fem år på Västerås Akut stroke- och neurologiavdelning. Det var väldigt roligt och hela tiden högt tempo, men jag kände att jag ville utvecklas och den specialiserade vården lockade mig, säger Johan Lundh, som läste till specialistsjuksköterska inom anestesisjukvård i Eskilstuna.

Direkt efter den ettåriga utbildningen började Johan jobba som anestesisjuksköterska på kirurgoperationen på sjukhuset i Västerås. Där ansvarar han för omvårdnad av patienter som genomgår någon form av anestesi i samband med kirurgiska ingrepp.

Johan beskriver jobbet som spännande, avancerat och väldigt varierande.

– Det är ett högteknologiskt arbete där man har ett enormt ansvar. Det ställs höga krav då man utför många kritiska moment. Samtidigt är det ett varierande arbete där alla dagar i veckan ser olika ut. Man har egentligen ingen aning hur dagen kommer se ut när man kommer till jobbet, säger Johan, som uppskattar att man som anestesisjuksköterska får koncentrera sig på en patient i taget.

Alla patienter reagerar på olika sätt när de är sövda, så Johan måste vara beredd på att ta snabba och viktiga beslut när saker händer under en operation.

– Man har ett liv i sina händer. Varje gång man ska söva en patient så får man ett adrenalinpåslag, det är verkligen ett pulshöjande jobb!


Investering

Den specialiserade vården skriker efter personal och Johan är av uppfattningen att fler borde söka en specialistutbildning.

– Många kanske tänker att de inte vill studera ett år mitt i arbetslivet, men året går fort och efteråt är man behörig till att få otroliga jobb. Under semesterns sista vecka längtade jag tillbaka till jobbet!

Johan tycker det är ett gott tecken på att han gjorde ett bra val i att läsa till specialistsjuksköterska.

– Funderar man på att studera vidare så borde man söka. För mig har det absolut varit värt det och i efterhand ser jag det som en väldigt bra investering.