Podden MDU pratar – unga röster om framtid, teknik och möjligheter
Vad innebär det egentligen att läsa till ingenjör? Hur är livet som student? Hur ser arbetsmarknaden ut för ingenjörer i framtiden? Och hur utvecklas teknikbranschen? I MDU:s teknikpodd ”MDU pratar” möter du studenter, engagerade forskare och erfarna yrkesverksamma som delar med sig av sina perspektiv.

Elina Almqvist och Bianca Timsjö, som skapat podden "MDU pratar" i syfte att inspirera andra ungdomar till ingenjörsvärlden.
En podd av unga, för unga – producerad på MDU
Teknikpodden skapades av Elina Almqvist och Bianca Timsjö under deras praktik genom Tekniksprånget vid MDU. Med nyfikenhet på teknikens värld intervjuade de studenter, doktorander, lärare och industriprofiler – och ställde just de frågor många gymnasieelever och blivande ingenjörer funderar på.
Vi startade podcasten för att vi själva kände att vi inte förstod vad teknik egentligen innebar. Många har en bild av att det är smutsigt, tungt och farligt, men det finns så mycket mer!
beskriver Elina Almqvist, tidigare Tekniksprångare och en av producenterna vid MDU.
Elina och Biancas möten med människor i teknikbranschen gav nya insikter om teknikens bredd – och att det går att kombinera teknik med egna intressen.
Jag har insett hur bred tekniken är – och att man kan kombinera den med sina egna intressen. Gillar jag exempelvis kläder, kan jag vara med och utveckla framtidens plagg så att de både är hållbara, funktionella och snygga.
säger Bianca Timsjö, poddskapare och tidigare Tekniksprångare vid MDU.
Teknikpoddens avsnitt
Varje avsnitt tar upp ett nytt tema: från hur det är att vara student, till hur en ingenjörskarriär kan se ut, eller varför forskning kan vara nästa steg. Här nedan hittar du samtliga avsnitt och vad de handlar om:
Avsnitt 1: Studentliv bakom kulisserna - med Ellen Bertils
Ellen berättar om sitt liv som högskoleingenjörsstudent på MDU, från ovvar och fester till studiemotivation och personlig utveckling.
Avsnitt 2: Att välja framtid – Gymnasieelev Theodor möter forskningsingenjör Leo
Theodor ställer frågor till Leo, nyexaminerad forskningsingenjör, om livet som student och hur man hittar rätt utbildning.
Avsnitt 3: Våga tro på sig själv – med Linnea Eronen
Linnea, Lead Management Specialist på ABB, delar sin resa från studier till arbetsliv, och hur hon hanterat utmaningar som kvinna i industrin.
Avsnitt 4: Vad kan man göra som ingenjör? - med André Löfqvist
André, chef på Volvo CE, berättar om sin väg från solcellsprojekt på universitetet till ledarskap inom industrin.
Avsnitt 5: Framtidens forskare – med Malin Elvin & Christopher Gustafsson
De två doktoranderna Malin och Christopher berättar om sina forskningsområden och vad som fick dem att välja en akademiskkarriär inom teknik.
Avsnitt 6: Skapa en hållbar framtid genom produktion - med professor Monica Bellgran
Monica pratar om sin karriär inom produktion, hållbarhet och vikten av att bidra till samhället genom teknik.
Avsnitt 7: Kvinna i industrin – med Emma Nordekvist
Emma berättar om sitt arbete med digitalisering på MITC, och hur hennes teknikresa format henne både professionellt och personligt.
Avsnitt 8: Äventyrare och ingenjör – med Catrin Östman
Catrin kombinerar ingenjörsyrket med en aktiv fritid. Ett samtal om självständighet, passion och möjligheter inom industrin.
Avsnitt 9: Bakom kulisserna på ett universitet - med Sten Ekman
Sten berättar om sin unika resa från idrottslärare till professor, och hur han drivit innovation och förändring vid MDU.
Avsnitt 10: Varför ska jag bli ingenjör? - med Linn Gustafsson & Mats Jackson
Ett samtal om teknikens roll i samhället och varför ingenjörsyrket handlar om mer än bara teknik – det handlar om att skapa framtid.
Avsnitt 11: Ledarskap i framkant – med Peter Wall
Peter berättar om hur han driver det familjeägda företaget Mälarplast, och vad som krävs för att leda med hållbarhet och innovation.
Avsnitt 12: Säsongsavslutning – Reflektioner från Elina och Bianca
Vad lärde vi oss? Producenterna Elina och Bianca blickar tillbaka på resan med podden och de möten som gett nya perspektiv på teknik och framtid.