Plugga till lärare – Sabrin fann sin drivkraft på MDU
Sabrin Mohamed drömde om att bli psykolog, men insåg snart att hennes kall låg i läraryrket. Nu studerar hon till grundskollärare på MDU och brinner för att inspirera nästa generation.

Sabrin Mohamed brinner för att undervisa och inspirera framtidens elever. Hennes resa mot läraryrket började genom läxhjälp under gymnasiet. Idag läser hon grundlärarprogrammet inriktning grundskola årskurs 4-6.
Att arbeta med människor och hjälpa andra har alltid varit viktigt för Sabrin Mohamed. Från början drömde hon om att bli psykolog, men genom sitt engagemang i läxhjälp under gymnasiet upptäckte hon sin verkliga passion – att undervisa.
"Det var stunderna med dessa härliga elever som fick mig att vilja bli lärare, särskilt för årskurs 4–6, eftersom det oftast var de eleverna som kom och sökte hjälp," berättar Sabrin.
Nu studerar hon till grundskollärare, med en stark vilja att göra skillnad för framtidens elever.
Vad har varit det bästa hittills med utbildningen?
”En sak jag verkligen uppskattade var att vi i den första kursen delades in i studiegrupper. Det gjorde det mycket lättare att lära känna varandra i klassen, vilket är viktigt – oavsett ålder kan det vara utmanande att börja i en ny grupp,” säger Sabrin och fortsätter:
”MDU har dessutom många engagerade och hjälpsamma lärare. Jag har alltid fått svar på mina frågor och känt att lärarna bryr sig om oss studenter. Det märks att många av dem själva är utbildade lärare i grunden, vilket gör att de har en stark didaktisk förståelse. Det har verkligen underlättat min utbildning och min tid på MDU.”
Upplever du att utbildningen ligger nära verkligheten?
”Ja, särskilt genom kombinationen av praktikperioder, teoretiska studier och fältdagar. Den här strukturen har gett mig en tydlig inblick i min framtida yrkesroll och många värdefulla övningstillfällen”, säger Sabrin och berättar:
”Praktiken har gett mig möjlighet att direkt tillämpa det jag lärt mig i klassrummet, medan fältdagarna har inneburit en kontinuerlig kontakt med skolmiljön. Detta har hjälpt mig att förstå hur teori och praktik samverkar i verkligheten.”
Anser du att fler bör bli lärare?
”Ja, jag tycker absolut att fler borde bli lärare! Det behövs fler engagerade lärare som bryr sig om sina elever och sitt yrke. Med tanke på allt som händer i Sverige och i världen idag är lärarrollen viktigare än någonsin – vi utbildar trots allt framtidens demokratiska medborgare.”
”Samtidigt tycker jag inte att läraryrket passar alla. Att vara lärare handlar inte bara om att undervisa – det kräver ett genuint intresse för elevernas utveckling och en förmåga att bygga relationer. Om man inte brinner för att se sina elever växa och lyckas kan det vara svårt att göra ett bra jobb,” säger Sabrin och fortsätter:
”Men om du har det engagemanget så är det ett fantastiskt yrke! Att få vara en del av elevernas utveckling och se dem lyckas är otroligt givande. Jag är säker på att den som väljer att bli lärare aldrig kommer att ångra sitt beslut.”
Hur bidrar den här utbildningen till att utveckla lärarprofessionen?
”Utbildningen har gett mig möjlighet att utvecklas genom regelbundna fältdagar, där vi en gång i veckan får vara ute i skolmiljöer. Det har gett mig en realistisk bild av hur läraryrket ser ut och hur elever utvecklas över tid.”
”Eftersom vi följer samma elever under en längre period har jag fått se deras framsteg och förstå vad de behöver för stöd. Det har också gjort att mina praktikperioder blivit mer givande, eftersom jag redan hade en relation till eleverna och visste hur jag kunde hjälpa dem på bästa sätt.”
”En stor fördel med utbildningen är också att vi först får teoretisk kunskap på universitetet och sedan får se hur den fungerar i praktiken. Det gör det lättare att koppla ihop teori och verklighet.”
Hur ser du på din framtid som lärare?
”Jag ser väldigt ljust på min framtid som lärare! Det här är ett yrke där man hela tiden utvecklas, och det passar mig eftersom jag alltid vill bli bättre och lära mig mer.”
”En av de viktigaste sakerna jag har lärt mig är att grunden i läraryrket handlar om relationer. Om inte eleverna känner förtroende för sin lärare blir det svårt för dem att ta till sig kunskap. Jag har märkt hur viktigt det är att bygga en professionell relation med eleverna – och att kunna skilja på en personlig och en professionell relation. Jag tror att min förmåga att skapa dessa relationer kommer att hjälpa mig mycket i min framtida yrkesroll.”
Ditt bästa tips till någon som funderar på att söka programmet?
”Våga be om hjälp – både från kurskamrater och lärare! Det är lätt att känna sig överväldigad i början, men jag lovar att det blir lättare med tiden.”
”Gå på alla föreläsningar, även om de känns onödiga – man lär sig alltid något. Och missa inte kursintroduktionerna! De hjälper verkligen till att få en överblick över kurserna och gör att allt känns mer strukturerat,” säger Sabrin och avslutar:
”Och sist men inte minst – våga socialisera dig! Att ha ett bra nätverk av studiekamrater gör studietiden både roligare och lättare.”
Grundlärarprogrammet inriktning grundskola årskurs 4-6