Text

Med siktet inställt på en egen klass

Teresa Liten är en träningsintresserad tvåbarnsmamma från Sala. Hon läser just nu sin fjärde termin på grundlärarprogrammet förskoleklass och grundskola 1–3 – arbetsintegrerat. Att direkt kunna omvandla teori till praktik har passat henne perfekt.

– Jag får direkt användning av det jag läst i stället för att det riskerar att försvinna i periferin.

Teresa Liten, student vid grundlärar­programmet förskoleklass och grundskola 1-3 - arbetsintegrerat

Teresa är lärare på fritids i grunden och har länge jobbat med barn och ungdomar. Hon valde att utbilda sig till grundlärare med målsättningen att kunna skapa djupare relationer med egna skolklasser. Fast det är fyra år kvar innan Teresa är klar med utbildningen, trivs hon redan väldigt bra och kan inte se sig själv gå något annat program.

− Det bästa är att programmet gör det möjligt att jobba halvtid redan efter två terminer. Att plugga och jobba samtidigt har gjort det lättare att ta lägre studielån fast under en längre period, eftersom jag även får ut en halvtidslön från jobbet på skolan.

Första året läser studenterna på heltid. Efter godkänd VFU (verksamhetsförlagd utbildning) och en sommartermin på halvtid kan de börja jobba halvtid på någon av de kommunala skolor som är anslutna till programmet.

 

Hur kompletterar ditt halvtidsjobb på skolan teorin på MDU?

− Det funkar väldigt bra. På skolan är jag alltid schemalagd med en annan lärare som jag följer och har lektioner tillsammans med ­– eller så tar vi halva klassen var. Eftersom jag gillar matte och teknik, såg rektorn till att jag får ha lektioner i de ämnena. Precis som i mitt tidigare arbete på fritids är det många elever att ha koll på då jag arbetar i en tre-parallellig årskurs. Efter sommaren hoppas jag kunna följa de tre nya förstaklasserna upp till trean. Det ser jag fram emot, även fast jag så klart längtar till att få en helt egen klass.


Vad gillar du med att plugga på MDU?

− Jag valde MDU dels för att det ligger nära, dels för att den här utbildningen fanns. Lärarna är bra på att vara tillgängliga och jag upplever att de tar sig tid för att hjälpa en om det behövs. Sen finns det alltid saker att förbättra som till exempel tydligare information till oss studenter, men det har vi redan lyft och MDU har tagit det till sig. Det har också varit enkelt att hålla kontakten med andra kursare under pandemin tack vare Zoom, eftersom det är viktigt att kunna jämföra erfarenheter från de olika skolorna vi jobbar på. Men nu ska det bli trevligt att få komma tillbaka till campus och äta lunch, haha!

 

Skulle du rekommendera utbildningen till andra?

− Ja, men man ska vara beredd på att det är en lång utbildning och att lönen du får utbetald är som obehörig lärare, så det är inga jättesummor det handlar om lönemässigt. Du behöver också tänka igenom vilken kommun du ansöker om att jobba halvtid i, eftersom du ska vara kvar i den kommunen tills utbildningen är klar. För min del passar det som handen i handsken!

Vill du veta mer om utbildningen?

Grundlärarprogrammet förskoleklass och grundskola 1-3 - arbetsintegrerat.

Programsida