Text

Kammarmusikprogrammet

inriktning sång

Sångutbildningen i klassisk sång på Musik- och operahögskolan, Mälardalens Universitet (MOMDU) är en utbildning i västerländsk konstmusik för dig som vill bli professionell sångare.

Studenter på en scen tittar mot kameran

Programmet är mycket innehållsrikt; förutom en generös kvot i sång individuellt och vid gemensamma lektioner får du lektioner i kammarmusik i olika instrumentkonstellationer, instudering, musikteori, musikhistoria, rytmik, dans, konsertpraxis, romansseminarier, seminarier i bland annat röstfysiologi, språk och andning. Du får en bred repertoarkännedom med musik från olika stilepoker och språkgrupper inom kammarmusik, opera, kyrkomusik och romanser. Som förberedelse för hur du följer en dirigent, är tydlig med musikaliska impulser, klarar av att sjunga i olika akustiker etcetera erbjuds du många möjligheter att framföra musik i olika instrumentkonstellationer i varierade sammanhang och på olika scener.

Du kommer att växa som sångare och utveckla din kreativa förmåga och talang maximalt med ett mycket kompetent lärarlag vid din sida! Du erhåller en stabil grund som ger dig förutsättningar för att gå vidare med opera och annan utbildning på avancerad nivå.


Utbildningen

Att studera klassisk sång på vårt universitet innebär att du kommer att mötas av höga krav men också av en stimulerande och positiv miljö med attityden att ingenting är omöjligt! Här ses du som en unik individ och ges kunskap att hitta vägen till din rösts fulla potential. Att må bra i kropp och själ är nyckeln till att hitta sin egen röst och att utveckla den.

Du ledsagas steg för steg i din röstutveckling av kompetenta och erfarna lärare; professor Lena Hellström-Färnlöf i sång, professor Nils Spangenberg och universitetslektor Patrik Sörling i scenisk och fysisk gestaltning samt instuderarna Magnus Svensson och Bengt-Åke Lundin, samtliga med stor erfarenhet såväl från musikeryrket som den pedagogiska verksamheten.

All undervisning sker på vackra Västerås slott där du kan känna historiens vingslag genom de tjocka stenväggarna. Här kan du även öva själv dygnet runt, till exempel i rummet där Erik XIV satt fängslad på 1500-talet. Övningsrummen med generösa öppettider har olika typer av akustik som anpassats för sång och instrument.

Som student vid Musik- och operahögskolan har du bostadsgaranti.

Som all annan universitetsutbildning i Sverige är Kammarmusikprogrammet kostnadsfritt.

Kammarmusikprogrammet


Sång och instudering

Kammarmusikutbildningen inriktning sång leds av den erkända professorn Lena Hellström-Färnlöf med många år i branschen, först som student på både musik- och operahögskola, sedan som frilansande konsert- och operasångerska under 25 år såväl nationellt som internationellt. Lena har varit verksam flera år på högskola med sångundervisning och är ofta inbjuden som föreläsare och pedagog i internationella sammanhang samt håller masterclasses världen över. Hon ger även sånglektioner till flera av våra främsta sångare, sitter i jurys och agerar som rådgivare i artistagentur.

Professor Lena Hellström-Färnlöf organiserar och leder undervisningen tillsammans med två av landets absolut främsta pianister samt professor Nils Spangenberg och lektor Patrik Sörling. Det är mycket ett starkt team, som har din utveckling som sångare som sitt främsta intresse och drivkraft.

Varje vecka får du möjlighet att arbeta med instudering med någon av våra framstående pianister, Bengt-Åke Lundin och Magnus Svensson, kända och oerhört uppskattade för sitt arbete med sångare och stora kunnighet inom opera-, romans- och sakral repertoar. Magnus leder romansinterpretation vid våra romansseminarier som varje termin behandlar en ny en språkgrupp och Bengt-Åke ansvarar för ensemblesång. De undervisar våra sångstudenter men samarbetar även regelbundet med eliten av sångare som Bryn Terfel, Nina Stemme, Peter Mattei, Malena Ernman, Malin Byström, Iréne Theorin, Matilda Paulsson och många fler.

Professor Nils Spangenberg är sångare, regissör och pedagog. Nils har undervisat i scenisk gestaltning vid Operahögskolan i Stockholm och Teater- och operahögskolan i Göteborg. Nils är vd och konstnärlig ledare för Stiftelsen Internationella Vadstena-Akademien.

Patrik Sörling har en bakgrund som professionell dansare och är konstnärligt verksam som koreograf och regissör med mer än 60 operor, baletter och pjäser bakom sig såväl internationellt som på samtliga av landets stora scener.


Framtid och jobb

Genom vårt kammarmusikprogram inriktning klassisk sång får du möjlighet att växa som konstnär och att utveckla din kreativa förmåga och talang maximalt, vilket ger dig konkurrensfördelar på arbetsmarknaden. En konstnärlig kandidatexamen ger dig möjlighet att gå vidare till studier på vår tvååriga kammaroperautbildning eller en master i Sverige och utomlands.

Utgångspunkt för undervisningen är en helhetssyn på vad du behöver för att bli en professionell sångare där även sömn, kost, motion och välbefinnande ingår som självklara byggstenar i utbildningen. Utöver detta får du inblick i de koder som gäller inom sångaryrket; exempelvis konsertpraxis, auditionteknik och repertoarval, klädsel, attityd och mycket mer.


Konserter

En viktig del i undervisningen är att öva dig i att sjunga inför publik, på olika scener, med olika instrumentkonstellationer, med repertoar från olika stilepoker och språkgrupper. Musik- och operahögskolan producerar ca 50 konserter och föreställningar per läsår. Några exempel är Västerås Konserthus (912 platser) som har en akustik på toppnivå, den magnifika Domkyrkan (1100 platser) på Västerås Länsmuseum/konstmuseum i industrihistorisk miljö samt på flera andra scener. Programmet avslutas dessutom med en examenskonsert som äger rum i kammarmusiksalen på Västerås konserthus.

Här är ett axplock av konserterna under läsåren:

  • Galakonsert med symfoniorkester på stora scenen i Västerås konserthus
  • Solist i sakral repertoar i Västerås domkyrka
  • Rikssalskonserter på anrika Västerås slott tillsammans med några av Sveriges ledande pianister; Bengt-Åke Lundin, Magnus Svensson, Asuka Nakamura, och Staffan Sandström.
  • Riddartornet
  • Barnopera
  • Romanskonserter tillsammans med sång- och pianostudenterna från Kammarmusikprogrammet. Tyska Lieder, franska Mélodies, engelska och amerikanska Art Songs och nordiska romanser
  • Västerås kammarmusikfestival
  • Examenskonserter år 3 i Lilla salen på Västerås konserthus
  • ”Passion and Resurrection” i Storkyrkan, Stockholm
  • St:a Clara kyrka i Stockholm med musik av Mikael Waldenby
  • Fredskonsert i Hedvig Eleonora kyrka, Stockholm
  • “Too much to Handel”, kammaropera på Västmanlands teater