Text

En utbildning för drivna och nyfikna kreatörer

#informativ illustration #informationsdesign #illustratör

Efter studier i Australien och ett år som volontär och copywriter flyttade Ida Olsson från Örebro till Eskilstuna. Hon var på en utbildningsmässa och fick upp ögonen för utbildningen inom informativ illustration.
– Jag tvekade inte att ta chansen att utveckla min hobby mot en professionell arbetsmarknad, säger Ida.

Porträtt Ida Olsson.

Ida Olsson, student på programmet informativ illustration - informationsdesign.

Självporträtt av Ida Olsson.

Självporträtt av Ida Olsson.

Informativ illustration är skapad för att ge spetskompetens i informativ bildkommunikation. Det är en designklassad utbildning som ger en filosofie kandidatexamen, vilket är unikt i Sverige.

– Hälften av programmets kurser läser vi tillsammans med studenter från två andra program inom området informationsdesign; textdesign och rumslig gestaltning. Vi får en inblick i varandras områden, och en helhetsbild av projektarbetet. Det skapar intressanta samtal och nya infallsvinklar på problem, säger Ida.

Ida Olsson går andra året på programmet informativ illustration – informationsdesign. Hon var inställd på att akademiska studier var något svårt och jobbigt.

– Allt är faktiskt roligt och spännande. Vi får testa många nya saker som jag inte kommit i kontakt med tidigare. Bland annat jobbar vi med 3D-modellering och i Adobes olika program, men även traditionellt med papper och penna. Blandningen ger en bred erfarenhet, säger Ida.

Vill jobba med bildkommunikation

Ida har alltid älskat att teckna, måla och att vara kreativ. När hon började plugga drömde hon om att leva på sina illustrationer. Under utbildningens gång har hon fått nya perspektiv.

– Jag vill istället jobba med bildkommunikation för ett större företag eller en reklambyrå. Arbetsmarknaden är tuff, men med en kandidatexamen inom området ger många yrkesmöjligheter inom illustration, kommunikation och andra kreativa projekt, säger hon.

"En unik möjlighet"

Studenterna arbetar med skarpa projekt, mot verkliga uppdragsgivare. Till exempel har de hjälpt Eskilstuna kommun att öka tillgängligheten till ett naturreservat. Förslaget blev en tunnel som nu har förverkligats. Nyligen åkte de även till Scania för att se hur anställda där jobbar med tekniska illustrationer.

– Jag rekommenderar alla kreativa personer med intresse för bildskapande, som gillar att vrida och vända på saker och vill använda det i sitt framtida arbetsliv, att söka till programmet. Man utmanas och utvecklas kontinuerligt och inser att man klarar av mer än vad man tror. Det är en unik möjlighet att omvandla det som är roligt till en konkret väg in mot arbetslivet, säger Ida.

Informativ illustration

Läs mer