Text

”Fruktansvärt god känsla när du lyckas”

Linus Carlvik har alltid tyckt om att teckna, men det var på programmet informativ illustration som han hittade sin nisch. Idag jobbar han som teknikillustratör på Scania.

Porträtt Linus Carlvik.

Linus Carlvik.

– Programmet är väldigt brett och du får testa på olika typer av illustrationer. När jag fick testa på teknikillustration var jag såld och visste att det var den inriktningen jag ville jobba med senare, säger Linus Carlvik.

Efter sin examen fick Linus jobb som teknikillustratör på Scania, där han främst jobbar med att ta fram serviceinstruktioner och reservdelsbilder för mekaniker inom Scania, över hela världen.

– Det är ju en utmaning varje gång att förklara något så komplext som teknik, eftersom man själv måste förstå först. Men det är en så fruktansvärt god känsla när du lyckas, säger Linus Carlvik.

Budskapet är alltid viktigast

Förutom att ha hittat det han ville specialisera sig inom har Linus haft nytta av sin utbildning på många sätt. Till exempel så gav utbildningen honom en bra bas inom teknikillustration och goda programkunskaper i Illustrator. Men det han har haft absolut störst nytta av är att ”budskapet alltid ska komma först”.

– Det var något som blev inpräntat i oss under hela utbildningen och det stämmer verkligen. Självklart är det kul om det man illustrerar blir snyggt, men det är informationen som är det primära. Under utbildningen lärde jag mig att identifiera vad jag ska säga och hur, något jag har haft stor användning för i mitt jobb, säger Linus Carlvik.

Hitta din grej

Till blivande och nuvarande studenter på programmet informativ illustration vill Linus Carlvik tipsa om att passa på att hitta sin nisch under utbildningen. Eftersom utbildningen är bred finns det goda möjligheter att prova på olika stilar och tekniker.

– När du har hittat det du tycker är mest intressant kan du fortsätta att fördjupa dina kunskaper i det inom programmet. När jag väl hittat min nisch valde jag alltid att ha ett teknikfokus i de kurser där vi fick välja stil eller ämne fritt, säger Linus Carlvik.

Informativ illustration

Läs mer