Text

Adrians illustrationer syns i hela världen


Projektet ROAR, där studenter från MDU, Chalmers tekniska högskola och Pennsylvania State University i USA, tillsammans med Volvo och Renova utvecklade en sophämtande robot, har fått uppmärksamhet över hela världen. Mannen bakom illustrationerna av roboten läste informativ illustration hos oss och heter Adrian Wirén. Bilderna har använts av National Geografic – i en barnbok om framtidens sophantering.

Adrian Wirén

Stort grattis till det här uppmärksammandet Adrian! Berätta, hur uppkom illustrationen från första början?

– Tack! Det började med att jag utförde ett uppdrag som gick ut på att visualisera en robot till ROAR-projektet. Det handlade om att utveckla en robot som ska ta hand om sopor och kunna navigera och transportera soptunnor till en sopbil. Mitt uppdrag var att illustrera robotens utseende, producera en materialbild och en miljöbild för att kommunicera robotens funktion och dess syfte. Som slutresultat producerade jag tre bilder som sedan publicerades i flera olika medier och pressreleaser.

Vad kan man se i illustrationen?

– Det man ser i miljöbilden är ett grannområde tidigt på morgonen. I bilden så ser man en liten del av en sopbil samt två små robotar som både tar upp och transporterar soptunnor. I bilden hade jag som mål att gestalta robotarna och miljön med varma och ljusa färger för att förmedla en vänlig och en positiv atmosfär.


Adrian Wiréns illustration av framtidens sopsorterande robotar

På vilket sätt ska den användas i boken?

– Det jag vet är att illustrationen ska användas till en barnbok som handlar om just recycling och om sopsortering. Det roliga med att National Geographic vill använda min illustration är för att bilden i sig är barnvänlig med dess tecknade manér men också för att det passar väldigt bra till deras bok och målgrupp. Som jag förstått det så ska bilden användas som ett helt uppslag, och det ska bli väldigt spännande att se resultatet!

Hur känns det?

– Väldigt kul! Jag trodde först inte mina ögon men jag blev väldigt glad över att de hörde av sig! Det lönar sig helt enkelt att jobba hårt vid sidan om studierna och att ha ögonen öppna för möjligheter. Det bästa tipset är att våga och ta sig framåt!

 

Informativ illustration

En utbildning för dig som vill lära dig att kommunicera komplexa budskap med hjälp av visualiseringar. Under utbildningen får du arbeta med vetenskap- och teknikillustration, informationsgrafik, 3D-visualisering samt konceptbilder.

Läs mer