Text

Text, form och kreativitet lockade Sofia till MDU

 

Porträtt Sofia Favaro.

Sofia Favaro, student.

Efter att ha jobbat med projektledning och event i två år insåg Sofia Favaro att hon ville jobba mer kreativt med text och form. Hon bestämde sig för att byta bransch och började plugga textdesign på MDU i Eskilstuna.

– När jag såg vad mina kommunikatörskollegor jobbade med verkade det riktigt roligt och jag insåg att det var mer i linje med vad jag ville jobba med. Jag har alltid gillat att skriva och att få kombinera det med grafisk form var det som lockade mig att söka utbildningen, säger Sofia Favaro, student på programmet textdesign – informationsdesign.

Sagt och gjort. Sofia Favaro är nöjd med bytet och det hon uppskattat mest med utbildningen är att den både är teoretisk och praktisk.

– Jag skulle säga att det är 50 procent teori och 50 procent praktik, vilket är jättenyttigt. Vi fick inte bara lära oss verktygen för att kunna utföra olika designuppdrag, utan vi fick också möjlighet att testa dem. Vi fick bland annat producera artiklar, bokomslag, tidningar och radioreportage, säger Sofia Favaro.

Verkliga uppdrag redan under studierna

Vissa av kurserna på programmet läser studenterna tillsammans med studenter på andra program inom området informationsdesign. Samläsningskurserna innehåller oftast grupparbeten där studenterna från de olika utbildningarna blandas i olika grupper.

– Att få möjlighet att jobba i team tillsammans med andra kompetenser, som illustratörer och rumsliga gestaltare, gjorde att man fick andra perspektiv på helheten, säger Sofia Favaro.

Samläsningskurserna genomförs ofta i projektform, där grupperna får jobba med verkliga uppdrag. Exempelvis fick Sofia Favaro och hennes klasskamrater ta fram designkoncept till Sparbanken Rekarnes kundcenter och jobba fram utställningen ”När bilen är norm”, för Eskilstuna kommuns räkning.

– Att jobba med verkliga projekt sätter en del press på en, men det är också väldigt lärorikt eftersom du får en inblick i hur arbetslivet kan komma att se ut, säger Sofia Favaro.

Sofias tips till blivande textdesignstudenter:

  • Läs texterna du skriver högt – då hör du lättare om texten är rak och tydlig.
  • Fastna inte i en idé – utmana dig själv och testa flera idéer innan du bestämmer dig. Då breddar du din kompetens.
  • Våga ta ut svängarna – genom att göra fundamentalt fel utvecklas du. Ta chansen att vrida och vända på saker under studietiden så att du har en viss erfarenhet när du ska ut i arbetslivet.

Textdesign

Textdesign är en utbildning för dig som redan har goda kunskaper i det svenska språket och vill arbeta med texter, till exempel som kommunikatör, skribent, webbredaktör, teknikkommunikatör eller formgivare. Här får du skriva och formge texter och informationsmaterial för olika medier och målgrupper.

Läs mer
Till toppen