Text
Programmet är öppet för sen anmälan.
Textdesign - informationsdesign
Textdesign är en utbildning för dig som redan har goda kunskaper i det svenska språket och vill utveckla dig ytterligare inom text och grafisk form. Du siktar kanske på att framtida yrke som kommunikatör, skribent, webbredaktör, teknikkommunikatör eller formgivare. Under den här utbildningen får du skriva, formge och utprova informationsmaterial för olika medier och målgrupper. Utbildningen är designklassad och undervisningen bedrivs i nybyggda, toppmoderna lokaler.
Programmet är öppet för sen anmälan.
Programmets innehåll
Textdesign är ett treårigt program inriktat på informativt skrivande, med fokus på text och form. Här lär du dig att hantera verktyg och tekniker för att samla, skriva, förenkla, anpassa, förpacka och presentera information. Du arbetar praktiskt med målgruppsanpassning av språk och form, teknikinformation, tillgänglighet i olika medier, ljudproduktion, artiklar och intervjuer.
Projekt och samverkan
Se exempel på projekt och samarbeten som genomförts med företag och organisationer i branschen.
Studio
Du har tillgång till en textdesignstudio med ljudutrustning samt moderna datorer och programvaror.
Framtid och jobb
Efter utbildningen har du en efterfrågad kompetens som ger dig möjlighet att arbeta med kommunikation inom en rad olika områden.
Utbildningen
Textdesign är ett treårigt program inriktat på informativt skrivande, med fokus på text och form. Här lär du dig att hantera verktyg och tekniker för att samla, skriva, förenkla, anpassa, förpacka och presentera information.
Du arbetar praktiskt med målgruppsanpassning av språk och form, teknikinformation, tillgänglighet i olika medier, ljudproduktion, artiklar och intervjuer. På utbildningen arbetar du i projektform och ofta i samarbete med externa uppdragsgivare, som kommuner, företag och landsting.
Informationsdesign är huvudämnet och du utvecklar kompetens inom olika design- och forskningsmetoder samt om samspelet mellan text, bild, grafisk form och ljud. Du läser bland annat retorik, berättarteknik, typografi, kommunikationsteorier och teorier om interaktion, kognition och perception.
Studio
Under dina studier har du tillgång till en textdesignstudio med ljudutrustning samt moderna datorer och programvaror, främst inom Adobe Creative suite, dvs. exempelvis Adobe Audition, InDesign, Photoshop, Premiere, XD och Illustrator).
I åk 3 får du dessutom möjlighet att testa dina färdigheter under en tio veckor lång praktik på ett företag i branschen.
En del kurser och projekt genomförs tillsammans med designstudenter på programmen informativ illustration, interaktionsdesign och rumslig gestaltning.
Utbildningen leder till en filosofie kandidatexamen i informationsdesign med inriktning mot textdesign.
Framtid och jobb
Efter utbildningen har du en efterfrågad kompetens som ger dig möjlighet att arbeta med kommunikation inom en rad olika områden. Tidigare studenter arbetar exempelvis som kommunikatörer, copywriters, webbredaktörer, teknikkommunikatörer och formgivare.
Efter examen finns det möjlighet att studera vidare på vårt internationella masterprogram i innovation och design.
Enligt Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är 86 procent av MDU:s studenter etablerade på arbetsmarknaden 1-1,5 år efter examen. Med etablerad menar man bland annat att den examinerade inte har varit arbetslös under perioden och har inkomst över en viss nivå.
Programinnehåll
Åk 1
Informationsdesign - gemensamma kurser med andra designstudenter
Informationsdesign med inriktning mot textdesign
Åk 2
Informationsdesign - gemensamma kurser med andra designstudenter
Informationsdesign med inriktning mot textdesign
Åk 3
Informationsdesign - gemensamma kurser med andra designstudenter
Valbara kurser
Informationsdesign med inriktning mot textdesign
Frågor kring programmet?
Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.
Tillfällen för detta program
Hösttermin 2022
-
Textdesign - informationsdesign
Omfattning
180 hp
Start
Hösttermin 2022 (start 2022-08-29)
Tid och tempo
3 år (heltid)
Utbildningsnivå
Grundnivå
Anmälningskod
MDU-44811
Språk
Svenska, vissa kurser kan ges på engelska
Studieort
Eskilstuna
Utbildningsplan
Se utbildningsplan (DKE22)Programupplägg
Behörighet
Grundläggande behörighet samt Engelska 6, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Urval
Betyg/högskoleprov
Examen
Kandidatexamen
Studievägledare för programmet
Projekt och samverkan
Studentprojekt Textdesign
På programmet textdesign – informationsdesign skapar studenterna artefakter utifrån olika tekniker och arbetsmetoder. Artefakterna tas fram både individuellt och i grupp, och mycket av det som skapas sker i samverkan med externa uppdragsgivare.
Uppskattat designsamarbete mellan MDU och länsmuseet
I flera år har MDU:s utbildningar inom informationsdesign och Västmanlands läns museum samverkat i en rad olika designprojekt. Något som varit nyttigt och lärorikt för såväl studenter som för muséet.
Läs mer
Text, form och kreativitet lockade Sofia till MDU
Efter att ha jobbat med projektledning och event i två år insåg Sofia Favaro att hon ville jobba mer kreativt med text och form. Hon bestämde sig för att byta bransch och började plugga textdesign på MDU i Eskilstuna.
Så lyckas du designa en framgångsrik manual
Många kan nog känna igen sig i frustrationen över att varken hitta eller förstå innehållet i manualer. Jonatan Lundin, teknikinformatör på Excosoft och forskare vid Mälardalens högskola, har studerat hur användare söker och läser manualer och hur manualer kan designas.
”Jag hade inte kunnat göra det jag gör idag utan min utbildning i ryggen”
Sanna Ek tog examen från programmet textdesign år 2019. En utbildning som hon har haft mycket nytta av i sin tjänst som content manager på kommunikationsbyrån Columbird.
Så kan design påverka hur du tolkar information
Hur vi tolkar, förstår och agerar utifrån informationen påverkas av flera olika omständigheter. Carina Söderlund, lärare och forskare i informationsdesign och visuell kommunikation, förklarar hur vi påverkas av utformningen.
Andra program som kan intressera dig
Informativ illustration
En designklassad utbildning för dig som vill jobba med illustration, grafisk design och kommunikation, som exempelvis illustratör, informationsgrafiker och grafisk formgivare. Här lär du dig att kommunicera med hjälp av visualiseringar och arbetar med vetenskap- och teknikillustration, informationsgrafik, 3D-visualisering samt konceptbilder.
Interaktions-design
En designklassad utbildning för dig som vill jobba som exempelvis interaktionsdesigner, användbarhetsdesigner, förändringsledare, projektledare eller UX-designer. Här lär du dig att designa tekniska gränssnitt med fokus på användarupplevelsen.
Rumslig gestaltning
En utbildning för dig som vill designa rum. Alltid med etisk, hållbar och inkluderande design med användaren i fokus. Ofta med koppling till branschen. Du får unik teoretisk och praktisk kunskap. Efter utbildningen är du redo för yrkeslivet som designer inom rumslig gestaltning och kan studera vidare på mastersnivå.
Anmälan och antagning
Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.
Bostadsgaranti
Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.
Vad är högre studier?
Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.