Text

MDU-studenter - en viktig tillgång för Sparbanken Rekarne

Sparbanken Rekarne och MDU har samarbetat länge och en av de gemensamma satsningarna är Rekarne Academy.

Via Rekarne Academy får MDU:s studenter möjlighet att komma ut i arbetslivet redan under studietiden, och banken kan enklare rekrytera nya medarbetare – en vinn-vinn-situation.

För att få inblick i hur Rekarne Academy fungerar har vi stämt träff med Malin Imer, chef för bankens avdelning som kallas Fabriken. Nej, det rör sig inte om någon industriell produktionsenhet, utan ett öppet kontorslandskap (som flera gånger uppmärksammats för att vara ett av landets snyggaste).

Fabriken är något av ett nav i hela Sparbanken Rekarnes verksamhet. Här hanterar bankmedarbetarna handlingar från kollegor och förfrågningar från kunder.

– Via Rekarne Academy erbjuder vi MDU-studenter timanställning i Fabriken. Till en början i kundtjänst där de möter alla typer av kunder med olika slags ärenden. Detta ger en bra kompetensbredd, som i sin tur utgör en bra grund för att sedan specialisera sig, förklarar Malin Imer.

Rustar för framtiden

Programmet ger studenterna en god inblick i den bredd som ryms inom begreppet ”bank”. Sedan starten våren 2017 har ett flertal studenter kommit och gått.

– Efter avslutade studier erbjuder vi ofta studenterna visstidsanställning och möjlighet att ta Swedsec-licens, som är personligt kopplad. På så sätt rustar vi dem för framtiden, även om de byter arbetsgivare. Under visstidsanställningen brukar studenterna få klart för sig vad som intresserar de mest och inom vilket område de vill vidareutvecklas, säger Malin Imer.

Om banken har behov erbjuds därefter studenterna att söka påbyggnad genom bankens traineeprogram. I traineeprogrammets regi ges deltagarna möjlighet att ta bolånelicens, försäkringsförmedlingslicens med mera. Utbildningen skräddarsys utifrån individuellt intresse och bankens behov.

Viktigt med studenter på banken

Malin Imer berättar att banken idag har sex anställda som kommit in via Rekarne Academy. – Vi har förmånen att jobba med fantastiska studenter som alla bidrar på olika sätt. I skrivande stund går fyra av dessa vårt påbyggnadstraineeprogram och har precis blivit tillsvidareanställda – det känns jättebra!

– Andra studenter som deltagit i Rekarne Academy har fått jobberbjudanden på annat håll och därmed lämnat oss. Det blir ett kvitto på att vi verkligen hjälper studenterna att bli attraktiva på arbetsmarknaden efter avslutade studier, även om de inte blir kvar hos oss. Det är ett viktigt mål med Rekarne Academy, säger Malin Imer.

– Det är viktigt för oss på banken att erbjuda MDU-studenter ett roligt, utvecklande extrajobb under studietiden. Studenter är drivna, ambitiösa och härliga individer som blir ett viktigt tillskott i banken. De har bra idéer, nya ögon på organisationen och ett spännande mindset, säger Malin Imer på Sparbanken Rekarne.

Läs mer om Rekarne Academy Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Till toppen