Text

"Söndagsångest existerar inte längre i min värld"

Det gäller att välja ett arbete som man kommer trivas med. För Sara Gyldberg innebar det att hon utgick från sina egna intressen när hon valde utbildning.
– Jag tycker om kommunikation överlag, att prata och samarbeta med människor, och det ville jag lära mig ännu mer om, säger Sara Gyldberg som läste språk- och kommunikationsprogrammet. Idag arbetar hon som kommunikatör.

Sara Gyldberg läser Språk- och kommunikationsprogrammet

Yrket har motsvarat hennes förväntningar.
– Att arbeta som kommunikatör är fantastiskt roligt. Här får jag utlopp för både kreativitet och strategiskt tänkande. Söndagsångest existerar inte längre i min värld, säger Sara Gyldberg och fortsätter;

– Att studera språk och kommunikation är ett av de bästa besluten jag har tagit.

Arbetet som kommunikatör kan skilja sig åt. I sitt arbete fokuserar Sara Gyldberg främst på digital kommunikation. Det innebär att hon hjälper företag att bygga förtroende, stärka sitt varumärke och förmedla budskap i digitala kanaler.

– Jag tar fram kommunikationsplaner och skriver copy till webb, sociala medier och nyhetsbrev. I mina arbetsuppgifter ingår också att mäta, analysera och optimera resultat, säger hon.

Språk- och kommunikationsprogrammet ger en bred kompetens, där studenten blir expert på att tala och skriva. Utbildningen gav Sara Gyldberg en stabil grund att stå på inför yrkeslivet.

– Jag har haft nytta av de flesta kurserna i språk och kommunikation och även kurserna i grafisk form och webbdesign. De gav mig praktiska kunskaper som att skapa trycksaker, metoder för att skapa användarvänliga webbplatser, att skriva strukturerade och relevanta texter samt att tala inför människor, säger Sara Gyldberg.


Språkfördjupning

Under utbildningens andra år kan studenterna välja att fördjupa sig inom engelska, litteraturvetenskap eller svenska som andraspråk. För Sara Gyldberg var valet av engelska självklart, och för att utveckla sina språkkunskaper ytterligare åkte hon till Manchester i England för att praktisera under fyra veckor. Ett val hon är väldigt nöjd med idag.

– Jag tackar mig själv för att jag valde att specialisera mig i engelska eftersom flera av de kunder jag arbetar med idag även verkar på den internationella marknaden, säger Sara Gyldberg.


För vem passar utbildningen?

– För väldigt många, eftersom den är så bred. Gillar man att skriva, skapa och vara kreativ är språk- och kommunikationsprogrammet rätt väg att gå. Jag upptäckte dessutom flera områden under utbildningens gång som jag inte trodde jag var bra på eller gillade i den utsträckning som jag gör nu. Till exempel att jag älskar att hålla föredrag och att jag är bra på och tycker om att skriva.

Har du tips till blivande studenter?

– För mig var det viktigt att lära känna mina kursare. Vi skapade en studiecirkel och det var bra, roligt och motiverande. Att planera tiden och vara förberedd inför föreläsningarna är två andra tips som jag tycker är viktiga.

Program

Språk- och kommunikationsprogrammet

  • Högskolepoäng 180 HP
  • Omfattning 3 år (heltid)
  • Nivå Grundnivå
  • Plats Västerås
Till toppen