Text

Så rockar du din presentation

Som framgångsrik presentatör kan du uppnå stordåd. Konsten att få folk att lyssna, är användbar i många situationer i arbetslivet. Vår lärare, Magnus Svensson, undervisar i presentationsteknik på språk- och kommunikationsprogrammet. Här ger han dig sina bästa tips.

magnus svensson

Magnus Svensson rekommenderar att du förbereder dig ordentligt.

– När du ska hålla en presentation är innehållet ofta ganska givet, men för att innehållet ska nå fram ordentligt till åhörarna måste du lägga fokus på själva framförandet, säger han.


Fem tips för en lyckad presentation från vår expert i presentationsteknik


  1. Lär känna din publik

Att ha koll på åhörarna är absolut viktigast. Vilka är de och vad vet de sedan tidigare om det du ska presentera? Vad är de intresserade av? Ingen vill lyssna för mycket på sådant som de tycker är självklart. Kommer du att presentera nya begrepp eller teorier? Då måste de förklaras. En presentation som går över huvudet på mottagarna kan få dem att känna sig osäkra eller dig att framstå som arrogant. 

2. Ge presentationen en tydlig struktur

Din presentation måste ha en logisk struktur. Den kan du skapa på olika sätt. Några exempel är: tematiskt (olika delar av ämnet), heltema och några delteman (som den här texten), kronologiskt (i tidsföljd), kausalt (orsak/verkan; det ena leder till det andra). Tänk på att markera dispositionen i språket så att det blir tydligt när du går vidare (”Ytterligare en aspekt av detta är…”, ”Nästa steg i processen var…”, ”En följd av detta blir att…”). 

3. Skriv talmanus

Genom att skriva ett talmanus får du lättare syn på om allt kommer med och att ordningen funkar. I själva presentationen ska du inte vara bunden av manus men det är skönt att veta att allt kommer med.

4. Använd hjälpmedel

Behöver eller förväntas du använda hjälpmedel som en whiteboardtavla eller ett presentationsprogram? En skicklig talare kan trollbinda en publik med bara kroppspråk och röst, men det kan vara skönt att ha ett hjälpmedel att luta sig emot.

Att skriva på tavlan kan ge ett mer spontant och dynamiskt intryck. En digital presentation kan förtydliga dispositionen och är såklart lätt att dela med åhörarna i efterhand. En digital presentation är också bra om du lätt blir nervös eftersom allas ögon inte är på dig hela tiden. På en tavla kan du smidigt plocka upp bidrag från åhörarna, men det finns även digitala verktyg för att göra detta.

Vill du piffa upp presentationen med bilder? Tänk dig för. En bild kan visserligen säga mer än 1 000 ord, men var försiktig med bilder som ren utsmyckning. Det kan stjäla fokus från innehållet. 

5. Träning ger färdighet

Det överlägset bästa knepet för att övervinna nervositet är att vara väl förberedd. Träna därför på ditt framförande. Du måste också klocka dig så att du vet att du håller dig till den givna tiden för presentationen.

När du övar, tänk på att tala högt och långsammare än du brukar. När du talar högt märker du om det finns delar i innehållet som är svåra att förklara eller om du har koll på uttalet av till exempel krångliga begrepp eller namn i ditt manus. När du tränar märker du också vad du måste ha för stödord med dig i presentationen. Det är skillnad på presentation och högläsning. Ingen vill lyssna på någon som högläser sitt manus, då kan man lika gärna läsa texten själv.


Till sist:

Alla är nervösa inför en presentation! Som lyssnare har man ofta stor förståelse för den som verkar lite nervös men inte för den som är dåligt förberedd. Värst är ”den charmige slarvern” som med lite skratt och trams vill avväpna situationen och försöker improvisera sitt anförande. Goda förberedelser slår ett för gott självförtroende alla dagar i veckan!


Lycka till!


Är du intresserad av kommunikation? Då har vi ett program för dig

Språk- och kommunikationsprogrammet

Kommunikationsutbildningen för dig som vill arbeta med språk, kommunikation och information i nationell eller internationell miljö. Efter programmet kan du bland annat arbeta som kommunikatör, språkgranskare eller språkspecialist.

Läs mer