Text

Speciallärarutbildning 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet

Utbildningsnivå HögskolepoängAvancerad nivå 90 hp

Tid3 år deltid 50%

StudieortVästerås

Som speciallärare skapar du bästa tänkbara förutsättningar för barn och ungdomar att utvecklas. Utbildningen kännetecknas av ett holistiskt och tvärvetenskapligt angreppssätt och ger behörighet att arbeta självständigt som speciallärare för barn och elever i behov av särskilt stöd med inriktning mot vald specialisering.

Välj inriktning

Välj ort

Välj utbildningstillfälle

Högskolepoäng

90 hp

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Studietakt

deltid 50%

Studieort

Västerås

Start

2025-09-01

Längd

3 år

Undervisningsform

Distans

Undervisningsspråk

Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

Anmälningskod

MDU-41600

Urval

Lottning

Särskild behörighet

Lärarexamen eller förskollärarexamen som enligt behörighetsförordningen utgör grund för avsedd behörighet. Därtill krävs att den sökande har anställning som lärare eller förskollärare inom skolväsendet. Utbildningen ges som uppdragsutbildning enligt förordning (SFS 2007:222) om statsbidrag för fortbildning av lärare och för den sökande krävs godkännande från skolhuvudmannen. För specialisering mot matematikutveckling krävs antingen att den sökande har en lärarexamen som är avsedd för undervisning i ämnet matematik, eller att den sökande genom sin examen fått behörighet att undervisa i matematik. Om den sökandes examen inte är avsedd för undervisning i matematik krävs att den sökande blivit behörig att undervisa i ämnet genom högskoleutbildning eller, utan att ha blivit behörig i ämnet, har kompletterande högskolestudier om minst 22,5 hp i ämnet matematik, eller inom kunskapsområdet matematikutveckling.

Ansök hösttermin 2025, Västerås

Ansök på antagning.se

Om utbildningen

Denna utbildning är en uppdragsutbildning och får endast sökas av lärare som deltar i Lärarlyftet enligt förordningen (2007:222) om statsbidrag för fortbildning av lärare.

Målgrupp

  • Lärare eller förskollärare som har sådan lärarexamen eller förskollärarexamen som krävs för behörighet att undervisa i anpassad grundskola, anpassad gymnasieskola samt kommunal vuxenutbildning som anpassad utbildning på grundläggande nivå respektive gymnasial nivå,
  • lärare som har sådan lärarexamen som krävs för behörighet att undervisa som lärare i specialskolan,
  • lärare eller förskollärare som har sådan lärarexamen eller förskollärarexamen som krävs för behörighet att som speciallärare få bedriva undervisning som avser särskilt stöd i grundskolan, gymnasieskolan samt motsvarande skolformer enligt behörighetsförordningen och som dessutom är,
  • anställdning inom skolväsendet.

Upplägg

Utbildningen ges på halvfart under totalt sex terminer. Utbildningen ges på distans med obligatoriska campusträffar vid fyra-fem tillfällen per termin. Varje campusträff omfattar två dagar, företrädelsevis torsdagar och fredagar, och äger rum på Mälardalens universitet, studieort Västerås.

Förkunskapskrav

För att få delta ska du vara anställd som lärare eller förskollärare inom skolväsendet.

Som sökande ska du ha en sådan lärarexamen eller förskollärarexamen som enligt behörighetsförordningen utgör grund för avsedd behörighet. Din arbetsgivare ska godkänna ditt deltagande.

Specialiseringen matematikutveckling

För att antas till specialiseringen matematikutveckling ska du ha en lärarexamen som ger dig behörighet att undervisa i ämnet matematik.

  • Om din examen inte omfattar ämnet matematik krävs att du genom högskoleutbildning blivit behörig att undervisa i ämnet.
  • Om du inte har behörighet att undervisa i ämnet kan du antas om du har kompletterat din lärar- eller förskollärarexamen med minst 22,5 hp i matematik, eller inom kunskapsområdet matematikutveckling.

Specialiseringen språk-, skriv- och läsutveckling

För att antas till specialiseringen språk-, skriv- och läsutveckling ska du ha en lärarexamen som ger dig behörighet att undervisa i ämnet svenska.

  • Om din examen inte omfattar ämnet svenska krävs att du genom högskoleutbildning blivit behörig att undervisa i ämnet.
  • Om du inte har behörighet att undervisa i ämnet kan du antas om du har kompletterat din lärar- eller förskollärarexamen med minst 22,5 hp i svenska, eller inom kunskapsområdet språk-, skriv- och läsutveckling.

Validering

Om du är antagen till en kurs/program inom Lärarlyftet kan du ansöka om validering av tidigare studier och reell kompetens.

Syftet med validering är att lärare med lärarexamen ska kunna få sina kunskaper och färdigheter validerade för tillgodoräknande i den lärarlyftskurs/program de har antagits till.

Valideringsprocessen är en strukturerad kartläggning, bedömning och dokumentation av en persons kunskaper och kompetens oavsett hur de har förvärvats.

Vid tillgodoräknande prövas om de kunskaper och färdigheter som studenten åberopar är av sådan beskaffenhet och har sådan omfattning att de svarar mot lärandemålen i den lärarlyftskurs/program den har antagits till.

Valideringsseminarium

Studenter antagna till speciallärarprogrammet (samtliga specialiseringar) inom lärarlyftet erbjuds ett valideringsseminarium i anslutning till programstarten hösten 2025. Vid seminariet kommer information ges om valideringsprocessen och hur man går till väga för att validera. Det är endast möjligt att ansöka om validering i början av denna utbildning.

Blanketter

Huvudmannens godkännande - Speciallärarutbildningen inom Lärarlyftet HT25 Pdf, 58 kB.

Campusträffar

  • 1 september
  • 23+24 september
  • 4+5 novembver
  • 9+10 december
  • 20 januari
  • 10+11 februari
  • 17+18 mars
  • 14+15 april
  • 19+20 maj
  • 21 maj

Programinnehåll

Här ser du hur programmets innehåll är uppdelat på olika ämnen och vilka kurser du läser uppdelat per år på programmet. Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Vissa kurser inom ett program kan vara obligatoriska och vissa kan vara valbara.

Det här är ett preliminärt innehåll av programmet. Kurser och ämnen kan eventuellt komma att ändras.

    Kontakta oss

    Åse By

    Svarar på frågor om hur det är att studera på programmet, till exempel kursval, studieplanering och examen.

    Telefonnummer 016-15 51 21 E-postadress ase.by@mdu.se