Text

Datum 2020-03-27
Artikeltyp Reportage

MDH-studenter ställer ut i New York

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Bildmontage: Telefon ovanpå en stapel av öppnade brev. Medicinskåp fullt med mediciner mot överkonsumtion.

"Earth is calling". "Save me" kommer visas som affisch i New York, på grund av transportsvårigheter.

Hösten 2017 skapade studenter på programmet Rumslig gestaltning, vid MDH, en utställning för att uppmärksamma FN:s globala hållbarhetsmål om hållbar konsumtion och produktion. I juli visas delar av utställningen på konferensen High-level Political Forum on Sustainable Development (HLPF), som hålls i FN-huset i New York.

Porträtt Tone Hessen.

Tone Hessen.

– Detta är ett kvitto på att man är duktig på det man gör, vilket är jätteroligt och uppmuntrande! Att verket visas upp i ett sådant sammanhang gör även att man kan vara med och påverka i större utsträckning, säger Tone Hessen, som skapat ett av verken som kommer att visas i New York.

Totalt kommer 11 verk, skapade av studenter i årskurs tre på programmet Rumslig gestaltning, att visas i FN:s högkvarter i New York. Verken ställs ut i samband med konferensen HLPF, som är FN:s huvudplattform för hållbar utveckling. Tone Hessens verk, ”Save me”, föreställer ett medicinskåp fullt med mediciner mot överkonsumtion som ”shoppingklåda” och ”pås-sjuka”.

– Allt material är återanvänt och består av ett begagnat badrumsskåp och tomma medicinburkar där etiketten bytts ut. I dagens samhälle finns ett ha-begär och vi överkonsumerar väldigt mycket. Vi blir aldrig riktigt nöjda utan vill hela tiden ha mer, trots att vi vet att det påverkar världen negativt. Med detta verk vill jag uppmärksamma vårt beroende av att konsumera, säger Tone Hessen.

Porträtt Michaela Myhrvold Lind.

Michaela Myhrvold Lind.

”Earth is calling” heter ett annat verk som består av en telefon ovanpå en stapel av öppnade brev. Tanken med verket är att uppmärksamma att mänskligheten slösar med jordens resurser och att människor måste börja tänka på sina val.

– Jag utgick ifrån tanken om att mänskligheten vet om den negativa inverkan vi har på miljön och vilka konsekvenser det kan få, men ignorerar det. Med telefonen och breven vill jag visa att jorden försöker få kontakt med oss för att tala om att användandet av jordens resurser kommer att få konsekvenser som påverkar framtiden. Tanken med mitt verk är att betraktaren ska få sig en tankeställare och inser att vi måste agera nu för att inte förstöra miljön för nästa generation, säger Michaela Myhrvold Lind, som skapat verket.

Framtaget genom samverkansprojekt

Studenternas verk togs fram inom samverkansprojektet ”Sustainability Creation”, som ingick i kursen ”Idé och kreativitet” på utbildningen, och som drivs av MDH, Naturvårdsverket, Miljödepartementet och Grön Umeå. Under kursen fick studenterna i uppgift att ta fram verk på temat hållbara livsstilar, utifrån FN:s globala hållbarhetsmål för konsumtion och produktion. Verken ställdes ut på hållbarhetskonferensen ”Nationell verkstad för hållbara livsstilar” i Umeå under hösten 2017 och i juli 2018 är det dags för delar av utställningen att inta New York.

– Det känns otroligt bra att studenternas verk får uppmärksamhet på andra sidan jorden och att det de skapar på utbildningen har betydelse. För MDH:s del visar utställningen att vi har kapacitet att genomföra sådana projekt och hitta nya lösningar för att kommunicera hållbarhetsmål nummer 12 om hållbar konsumtion och produktion. Förhoppningsvis leder utställningen till att vi skapar nya kontakter och samarbeten, säger Andrea Hvistendahl, lärare på programmet Rumslig gestaltning och projektledare för ”Sustainability Creation”.

Utställningen visas i New York mellan den 9 och 18 juli 2018.

Rumslig gestaltning

En utbildning för dig som vill designa rum. Alltid med etisk, hållbar och inkluderande design med användaren i fokus. Ofta med koppling till branschen. Du får unik teoretisk och praktisk kunskap. Efter utbildningen är du redo för yrkeslivet som designer inom rumslig gestaltning och kan studera vidare på mastersnivå.

Läs mer
Till toppen