Text

Datum 2020-03-27
Artikeltyp Reportage

MDH-studenter samproducerar med polskt universitet

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Amelia Franzén och Moa Stenberg.

Studenterna Amelia Franzén och Moa Stenberg jobbar med utställningen.

Utställningen Time, som invigdes på Länsmuseet i Västmanland 2016, är resultatet av ett samverkansprojekt mellan MDH, The Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design i Polen, Landstinget Västmanland och Västmanlands läns museum. Skaparna bakom utställningen är studenter från de båda lärosätena.

– Vi har börjat jobba på varsitt håll, på våra respektive lärosäte, men utifrån samma riktlinjer och förutsättningar, berättar Gabriel Andersson som är en av MDH-studenterna.

Från MDH är det studenter på programmet rumslig gestaltning som skapat utställningen. Några dagar innan premiären träffas den svenska och den polska gruppen för första gången på MDH i Eskilstuna för en gemensam workshop. Under veckan bygger de upp utställningen på museet. 

– Det är nu vi ska jobba ihop våra verk till en gemensam utställning. Det är häftigt att se vad som händer i mötet och hur det påverkar slutresultatet. Vi på MDH har en väldigt stark idé, men vi vet inte hur de polska studenterna har tolkat uppgiften och vi kan bli tvungna att kompromissa en hel del, säger Gabriel Andersson.

Alla MDH-studenter som jobbar med projektet läser sista terminen på den tre år långa utbildningen. Efter utställningen återstår bara examensarbetet. Gabriel Andersson ser projektet som en lärorik erfarenhet.

– Det är roligt att arbeta med ett projekt där vi når ett slutresultat. Det är skarpt läge och vi måste leverera. För mig har det blivit tydligt att jag har tre år i ryggen, jag har fått en referensram och hittat mitt eget arbetssätt. Det är roligt att få avsluta med något riktigt kreativt och handfast, där vi får ta egna beslut. Det förbereder oss för det kommande arbetslivet, säger han. 

I november 2016 flyttas Time till Wroclaw, EU:s kulturhuvudstad 2016, för att införlivas med de tidigare utställningarna som skapats inom samarbetsprojektet. Då åker några av de svenska studenterna ned för att hjälpa till att sätta upp utställningen.  

Rumslig gestaltning

En utbildning för dig som vill lära dig att formge utställningar, mötesplatser, offentliga rum och olika typer av arbets- och aktivitetsrum. Under utbildningen lär du dig att utforma tillgängliga, inkluderande och hållbara miljöer, som användare kan interagera med.

Läs mer
Till toppen