Text

Datum 2020-05-18
Artikeltyp Reportage

MDH-studenter lyser upp Nattljus

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Porträtt Ricardo Ramirez, Anna Carlén och Gazang Aziz.

Studenterna Ricardo Ramirez, Anna Carlén och Gazang Aziz.

Under ljusfestivalen Nattljus, lystes stadsparken i Eskilstuna upp av ljusinstallationer som tagits fram av studenter på programmet Rumslig gestaltning. Temat för installationerna är gemenskap och studenterna har tagit fram fyra olika tolkningar.

Sammankopplade ljuslyktor i papier-marché, rep från en fallskärm runt ett träd, en virvelvind med hundratals fjärilar i folie och ett triangelformat tak av CD-skivor, det är vad besökarna kommer att mötas av i stadsparken i Eskilstuna när 2018 års ljusfestival Nattljus drar igång. De fyra ljusinstallationerna har skapats av studenter i samband med kursen ”Ljud och ljus”, på programmet Rumslig gestaltning - Informationsdesign.

– Det har varit otroligt kul att arbeta med installationerna, eftersom vi har arbetat på ett nytt sätt jämfört med tidigare. Vi är vana att få uppdrag med ganska tydliga riktlinjer för hur vi ska jobba. Men i detta projekt fick vi jobba fritt med vår kreativitet, säger Gazang Aziz, en av studenterna bakom ljusinstallationerna.

Personer på golvet framför en matta med CD-skivor.

Studenter jobbar med verket "Tillsammans".

Studenterna delades in i fyra grupper, där varje grupp fick i uppdrag att skapa en ljusinstallation på temat Mitt Eskilstuna, som också är temat för årets upplaga av Nattljus. Utifrån det tog studenterna fram undertemat Gemenskap för installationerna. Resultatet blev installationerna: ”Tillsammans”, ”The Butterfly Effect”, ”In Unity” och ”Strings Attached”.

– En av utmaningarna med att skapa en installation som ska visas upp för allmänheten är att man hela tiden måste tänka på interaktionen mellan installationen och besökarna. En av frågorna som vi hela tiden var tvungna att ta ställning till, under processens gång, var hur gör vi för att förmedla vårt budskap så att besökaren förstår? säger Anna Carlén, en av studenterna bakom ljusinstallationerna.

 

Ljussatt rep hänger från tak.

Verket "No strings attached".

Samverkan bakom ljusinstallationer

För att kunna skapa denna ljusupplevelse har studenterna fått stöd av lärare och föreläsare inom programmet, ljusdesigner Viktorija Misiunaite från KTH Lighting Design och Zumtobel Group Stockholm.

– Tack vare detta samverkansprojekt kunde studenterna genomföra projektet på fem veckor, med en stram budget, vilket är ett exempel på hur det kan se ut i arbetslivet för en rumslig gestaltare. Genom sådana här samverkansprojekt kan vi ge våra studenter möjligheten att prova på hur arbetslivet kan komma att se ut, säger Esko Mäkelä, kursansvarig och universitetslektor inom informationsdesign.

Ljuslyktor i papier-marché hänger ner från tak.

Verket "In Unity".

Fjärilar i folie ihopsatta som en virvelvind.

Verket "The Butterfly Effect".

Förberedelse inför arbetslivet

En reflektion som vuxit fram hos Gazang Aziz, under projektets gång, handlar om hur denna typ av projekt förbereder studenterna inför arbetslivet.

– Det jag gillar med programmet är att vi får vara delaktiga i det offentliga rummet. Genom att få verkliga uppdrag får vi möjlighet att testa våra kunskaper, vilket gör att vi inte behöver gissa oss fram när vi sedan kommer ut i arbetslivet. Då kommer vi att veta hur vi ska hantera de uppdrag vi får.

Rumslig gestaltning

En utbildning för dig som vill designa rum. Alltid med etisk, hållbar och inkluderande design med användaren i fokus. Ofta med koppling till branschen. Du får unik teoretisk och praktisk kunskap. Efter utbildningen är du redo för yrkeslivet som designer inom rumslig gestaltning och kan studera vidare på mastersnivå.

Läs mer
Till toppen