Text

Datum 2021-04-01
Artikeltyp Porträtt

Hon skapar rumsliga miljöer som kommunicerar med människan

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Porträtt Yasmine El-Zein.

Yasmine El-Zein, student.

Design, inredning och arkitektur är områden som Yasmine El-Zein alltid haft ett intresse för och något hon vill satsa på i framtiden. Hon började plugga rumslig gestaltning på MDH i Eskilstuna för att lära sig skapa funktionella, hållbara och tillgängliga rumsliga miljöer som kommunicerar med människan.

– Drömmen är att jobba med design och konceptvisualisering inom inredning och arkitektur, där jag får möjlighet att skapa olika typer av rumsliga miljöer. Miljöer där allt fyller ett syfte och en funktion, säger Yasmine El-Zein.

Intresset för design och estetik har Yasmine El-Zein burit med sig länge och just området arkitektur upptäckte hon genom sina farbröder som jobbar i branschen. På gymnasiet läste hon samhällsvetenskapliga programmet med beteendevetenskaplig inriktning och profilen nationell idrottsutbildning inom truppgymnastik. Men när det började närma sig studenten hade hon bestämt sig för att plugga vidare inom sitt stora intresse för design.

– Det som gjorde att jag valde rumslig gestaltning på MDH var att utbildningen både är kreativ och har en akademisk grund, något som var väldigt viktigt för mig. Här får jag nyttja min kreativa sida samtidigt som jag får en akademisk utbildning, säger Yasmine El-Zein.

Bredden – en styrka

Utbildningen innehåller såväl teoretiska som praktiska moment. Studenterna jobbar både individuellt och i grupp med olika projekt och har tillgång till studios, verkstäder och 3D-printutrustning för att exempelvis prova olika ljussättningar, utställningstekniker, bygga modeller och skissa.

– Utbildningen har många styrkor och en av dem är just den breda kunskapen som jag fått genom variationen i att arbeta digitalt och analogt, individuellt och i grupp, med egna koncept och med skarpa projekt. Det har även gjort att jag har fått upp ögonen för konceptutveckling och projektledning, något jag skulle vilja kombinera och applicera i mitt framtida yrke inom rumsligt skapande, säger Yasmine El-Zein.

En annan sak som hon uppskattar med utbildningen är att hon fått en djupare förståelse för samspelet mellan rum, människa och artefakt.

– Design handlar om så mycket mer än bara det visuella. Den som går in i ett rum tänker kanske inte på att det finns en tanke bakom designen i rummet som är anpassad efter människorna i det och deras behov, säger Yasmine El-Zein.

Samarbete med uppdragsgivare – redan under studierna

Under programmets gång har hon fått möjlighet att jobba med skarpa projekt i samarbete med flera olika uppdragsgivare. Klassen har bland annat tagit fram konceptförslag för kontorslandskap, ljussättning av en pelargång, arbetat med att omvandla en lada till en operalokal och utformat utställningar.

– Det har varit väldigt lärorikt att jobba mot uppdragsgivare eftersom dina personliga åsikter som designer inte alltid matchar uppdragsgivarens krav och önskemål. Då behöver du lära dig att koppla bort personliga åsikter eller åtminstone hitta en väg att möta uppdragsgivarens önskemål samtidigt som du skapar en design som du själv vill och kan stå för, säger Yasmine El-Zein.

Tips till blivande studenter

  • Oroa dig inte över att du inte vet vad du vill bli från dag ett. Ta vara på programmets bredd och hitta din nisch.
  • När du hittat din nisch – försök att jobba med den inom alla kurser och projekt där det går.
  • Ta vara på närheten till lärarna och dina studiekamrater - ta hjälp av dem när du kör fast.

Rumslig gestaltning

En utbildning för dig som vill designa rum. Alltid med etisk, hållbar och inkluderande design med användaren i fokus. Ofta med koppling till branschen. Du får unik teoretisk och praktisk kunskap. Efter utbildningen är du redo för yrkeslivet som designer inom rumslig gestaltning och kan studera vidare på mastersnivå.

Läs mer
Till toppen