Text

Datum 2020-03-27
Artikeltyp Reportage

”Det var oväntat, men väldigt roligt!”

Montage av verket Off the menu och porträtt av Lizette Yago.

Studenten Lizette Yago har skapat verket "Off the menu".

Studenten Lizette Yagos artefakt, ”Off the menu”, har köpts in av Naturvårdsverket och har överlämnats som en gåva och stafettpinne till Konsumentverket. Artefakten togs fram i projektet ”Sustainability Creation”, som ingår i kursen ”Kreativitet och idé”.

- Det var oväntat, men väldigt roligt! Jag hade inte alls tänkt så när jag skapade den, men det var jättekul att de tyckte att den passade, säger Lizette Yago som går tredje året på programmet Rumslig gestaltning.

Lizette Yagos verk består av 17 muttrar som föreställer en bivaxkaka och ett bi, gjort av koppartråd. Alla delar i verket är återanvända och muttrarna symboliserar FN:s 17 globala hållbarhetsmål.

- Jag ville skapa något estetiskt, men som ändå sa något, lite underliggande. Idén om att skapa en bivaxkaka och ett bi fick jag efter att ha läst att om bin skulle försvinna helt, vilket de håller på att göra, så skulle 80 procent av den mat vi äter försvinna, säger Lizette Yago.

Artefakten ”Off the menu”, skapade Lizette Yago i samband med kursen ”Kreativitet och idé”. I kursen ingick projektet ”Sustainability Creation”, som är ett samverkansprojekt mellan MDU, Naturvårdsverket, Miljödepartementet och Grön Umeå kopplat till hållbarhetskonferensen ”Nationell verkstad för hållbara livsstilar”, som i år hölls i Umeå. Syftet med projektet är att förena utbildning, kreativitet och hållbarhet, samt att vara en del i att föra in hållbarhet på flera nivåer på MDU.

FN:s globala hållbarhetsmål

För Lizette Yago och hennes kurskamrater innebar projektet att de fick studera FN:s globala hållbarhetsmål, med fokus på mål nummer 12 om hållbar konsumtion och produktion, på temat hållbara livsstilar. Genom att sedan öva sig i att använda kreativa metoder tog de fram varsin artefakt till utställningen ”Sustainability Creation Collection”, som nyligen ställdes ut på hållbarhetskonferensen i Umeå. Parallellt fick de även skapa fem stycken rumsliga designkoncept i grupp, där ett av koncepten valdes ut av en jury och installerades på plats på konferensen. Konceptet som valdes ut heter Con’Act och består av 48 återvunna sladdar och togs fram av studenterna Emma Olsson, Linda Svensson och Silje Vara-Mittermaier. Totalt ingick sjutton verk i utställningen och sex studenter fick följa med och delta i konferensen.

- Studenternas arbeten fick mycket positiv respons från övriga deltagare och kommer att ingå i en katalog på temat hur kreativa metoder kan användas för att kommunicera hållbarhetsfrågor. Förhoppningen är att samarbetet och utställningsformatet blir återkommande i samband med konferensen, eftersom det är nyttigt för studenterna att bli tagna på allvar och få träffa andra som arbetar med design, produktion och hållbarhet, säger Andrea Hvistendahl, som är initiativtagare och projektledare för ”Sustainability Creation”, samt ansvarig lärare för kursen hos oss.

Perspektiv på hållbarhet och livsstilsmönster

Hon berättar vidare att tanken med projektet är att studenterna ska skapa sig nya perspektiv på hållbarhet och livsstilsmönster, som de kommer bära med sig in i framtiden. Projektet har även medfört nya samarbeten i form av exjobbsmöjligheter och att en dokumentation av projektet kommer att presenteras på FN:s globala portal på temat.

För Lizette Yagos del var kursen och konferensen lärorik och inspirerande. Att Naturvårdsverket dessutom ville köpa in hennes verk var ett stort plus, som också gett henne mer självförtroende.

- Det blev en push på att det man gör är bra! Det känns kul att de uppskattar verket och det blir som ett litet kvitto på att man kan, säger hon.

Se alla verk i katalogen Sustainability Creation One Planet Living Länk till annan webbplats.

Rumslig gestaltning

En utbildning för dig som vill designa rum. Alltid med etisk, hållbar och inkluderande design med användaren i fokus. Ofta med koppling till branschen. Du får unik teoretisk och praktisk kunskap. Efter utbildningen är du redo för yrkeslivet som designer inom rumslig gestaltning och kan studera vidare på mastersnivå.

Läs mer
Till toppen