Text

Master­programmet i intelligenta inbyggda system

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 120  hp
 • home Studieort Västerås
 • access_time Tid 2 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Avancerad nivå

På programmet lär du dig utveckla säkra och tillförlitliga inbyggda system, som kan läsa av och anpassa sig efter sin omgivning. Efter examen kan du jobba som exempelvis ingenjör, projektledare, systemarkitekt och programmerare.

”En dröm som blivit sann”

Marielle Gallardo började plugga till högskoleingenjör i nätverksteknik och fortsatte vidare med masterstudier i intelligenta inbyggda system. Idag har hon sitt drömjobb som systemutvecklare på Volvo Autonomous Solutions.

Läs mer

Utbildningen

Programmets kurser omfattar det senaste inom områdena inbyggda system, artificiell intelligens och robotik. Utbildningens innehåll utvecklas tillsammans med företag för att säkerställa att du får den kompetens som efterfrågas av branschen och dina lärare är världsledande experter i ämnet.

De teoretiska delarna varvas med praktiska delar som sker i samarbete med företag inom industrin, som ABB, Alstom, Ericsson och Volvo Construction Equipment. Samarbetet omfattar gästföreläsningar, studentprojekt, mentorskap och praktikplatser. Dessutom har du möjlighet att använda företagsutrustning hos några av våra företagspartners.

Universitetet har flera utbytesavtal med andra lärosäten vilket ger dig goda möjligheter till utlandsstudier. Några av utbytesavtalen är utformade för att du ska kunna ta en dubbel masterexamen.

Framtid och jobb

Marknaden för intelligenta inbyggda system är enorm och industrins behov av experter i området ökar konstant. Efter utbildningen kommer du att vara mycket eftertraktad på den nationella och internationella arbetsmarknaden. Både som expert hos företag och som doktorand inom högskole- och universitetsvärlden.

Med denna masterexamen kan du arbeta som ingenjör, projektledare, systemarkitekt, programmerare eller forskare inom robotik, telekom, processtyrning, hemelektronik och bilindustrin.

Programinnehåll

Åk 1

Datavetenskap

87,5%

Matematik/tillämpad matematik 12,5%

Åk 2

Datavetenskap

50%

Valbart

50%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2023

 • Masterprogram i intelligenta inbyggda system

  Omfattning

  120 hp

  Start

  Hösttermin 2023 (start 2023-08-28)

  Tid och tempo

  2 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Avancerad nivå

  Anmälningskod

  MDU-44901

  Språk

  Engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GST01)

  Programupplägg

  Särskild behörighet

  Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng inom datateknik och-/eller datavetenskap inklusive minst 15 högskolepoäng inom programmering, samt minst 22,5 högskolepoäng matematik/tillämpad matematik. Dessutom krävs Engelska B eller Engelska 6. I de fall programmet går att söka som senare del gäller att den sökande måste uppfylla de särskilda behörighetskrav som gällde för programmets första termin samt ha läst motsvarande programmets tidigare terminer.

  Urval

  Antal högskolepoäng

  Examen

  Masterexamen

Studievägledare för programmet

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här

Läs mer

Studentprojekt

Se exempel på studentprojekt som genomförs under det sista året på programmet. Projekten genomförs oftast i samarbete med teknikföretag i branschen och nära den världsledande forskningen inom inbyggda system, som finns på MDU.

Läs mer

Studenter prisas för sitt examensarbete om smartare tågtransporter

Årets upplaga av tävlingen Automation Student har avgjorts. Ajna Hodzic och Dzenita Skulj har i sitt vinnande examensarbete utforskat hur dataanalys och maskininlärning kan minska kostnader, förutse underhåll och förbättra effektiviteten i tågtransporter.

Läs mer

Studenter utvecklar autonom segelbåt

I studentprojektet Autosail jobbar studenter från tre olika program med att utveckla en självkörande segelbåt. Tanken är att båten ska delta i tävlingen World Robotic Sailing Championship (WRSC) vintern 2021/2022.

Läs mer

Andra program som kan intressera dig

Master i programvaruteknik

Programmet lär dig att utveckla och underhålla högkvalitativa programvarusystem, som matchar de höga krav som ställs i dagens digitala samhälle. Efter examen kan du exempelvis jobba som mjukvaruarkitekt, systemutvecklare eller projektledare inom industrin eller som forskare inom akademin.

Läs mer

Samtliga teknikutbildningar

På MDU finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system. Universitetet samarbetar med några av världens främsta teknikföretag för att ge dig som student möjlighet till skarpa projektarbeten, praktikplatser, traineetjänster och nätverksskapande redan under studietiden. Vägen till ditt drömjobb börjar här.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Hitta din bostad

Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distans eller på plats? Program eller kurs? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer