Text

Master­programmet i hållbara energisystem

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 120  hp
 • home Studieort Västerås
 • access_time Tid 2 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Avancerad nivå

Som energiingenjör är du het på arbetsmarknaden. Din spetskompetens behövs i övergången från fossila till förnybara energikällor och för att möta de höga kraven på att samhället använder energin mer effektivt. Du kan till exempel jobba som projektledare eller anläggningsingenjör i Sverige eller utomlands.

MDU förbereder dig för det verkliga arbetslivet

Sultan Tekie läser masterprogrammet i hållbara energisystem. Det han uppskattar med sin utbildning är hur MDU förbereder sina studenter inför kommande arbetsliv och deras samarbete med företag från hela världen.

Läs mer

Utbildningen

På programmet får du spetskunskap i tekniker för att använda sol, vind och biomassa som energikällor. Du kommer bland annat lära dig mer om

 • kraft- och värmeproduktion genom energiomvandling baserad på ång- och gasturbinprocesser
 • funktionsanalyser av olika energisystem och integrationsprocesser
 • metoder för optimering, modellering och simulering av energisystem.

Värd för detta program är forskargruppen Future Energy, som tillsammans med strategiska partner räknas som en av de ledande forskargrupperna med fokus på energisystem och processoptimering i Sverige. MDU överför de senaste forskningsresultaten till utbildningen. Därför kommer du att vara väl förberedd för en framtida karriär i framkant av den tekniska utvecklingen i energiteknik och inom forskningen.

All undervisning är på engelska.


Framtid och jobb

Hållbara energisystem är nödvändiga för att övervinna problemen med energiförsörjning och klimatförändringarna i världen. Dina arbetsgivare finns främst inom energiföretag och konsultfirmor i Sverige eller utomlands, och inom offentliga organisationer såsom kommuner och myndigheter.

Efter din examen har du många olika möjligheter, du kan till exempel jobba som projektledare eller anläggningsingenjör inom energiområdet. Du kan också söka till forskarutbildning.


format_quote

”Tack vare min utbildning har jag fått en förståelse för system och hur jag löser utmaningar. Det är något jag använder varje dag i mitt arbete”

Pontus Netzell

alumn - tidigare student

Läs mer

Programinnehåll

Åk 1

Energiteknik

62,5%

Matematik/tillämpad matematik

25%

Datavetenskap

12,5%

Åk 2

Energiteknik

100%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2023

 • Masterprogram i hållbara energisystem

  Omfattning

  120 hp

  Start

  Hösttermin 2023 (start 2023-08-28)

  Tid och tempo

  2 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Avancerad nivå

  Anmälningskod

  MDU-43904

  Språk

  Engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (AMM02)

  Särskild behörighet

  Examen på grundnivå inom teknik om minst 180 högskolepoäng, vari ingår teknisk termodynamik, värmeöverföring och strömningslära samt minst 22,5 högskolepoäng matematik/tillämpad matematik. Dessutom krävs Engelska B eller Engelska 6. I de fall programmet går att söka som senare del gäller att den sökande måste uppfylla de särskilda behörighetskrav som gällde för programmets första termin samt ha läst motsvarande programmets tidigare terminer.

  Urval

  Antal högskolepoäng

  Examen

  Masterexamen

Studievägledare för programmet

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här

Liknande program

Masterprogrammet i miljöteknik för hållbar utveckling

Vår värld är hotad av klimatförändringar, överkonsumtion och föroreningar. Vill du bidra till att lösa dessa utmaningar är den här utbildningen ett steg på vägen. Du läser hela programmet på distans.

Läs mer

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Hitta din bostad

Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distans eller på plats? Program eller kurs? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer