Text

"De viktigaste kurserna i Financial engineering undervisades av ledande experter"

David Brown studerade masterprogrammet i Financial Engineering. I dag är han riskspecialist och arbetar på avdelningen för investerarrisk på Swedbank Robur i Stockholm.

David Brown, tidigare student vid programmet Financial engineering

— Jag har ett mycket tillfredsställande arbete med en bra lön och stora möjligheter att avancera. Jag ser fram emot att växa i min nuvarande befattning i några år, för att sedan ta med mig mina kunskaper och erfarenheter till nya områden som dyker upp.

Innan han började läsa vid programmet Financial engineering hade han ingen tidigare erfarenhet av ekonomi.

— Utan min utbildning skulle jag inte bara vara olämplig för min nuvarande tjänst, utan skulle inte heller passa inom finansbranschen i allmänhet.

Davids dagliga rutiner är att övervaka Roburs värdepappersfonder samt externa fonder som förvaltas av Robur, för att se till att fonderna följer riktlinjerna för investeringar och risker i enlighet med avtalen och fondandelsägarnas förväntningar.

Vad är det bästa med ditt jobb?

— Det som jag tycker är mest spännande är den mångfald av kunskaper som jag behöver för att kunna utmärka mig i mina arbetsuppgifter. Som medlem av Investor Risk-teamet är jag i någon mån involverad i nästan alla andra avdelningar inom kapitalförvaltningsbolaget. Genom att själv skapa en möjlighet få att använda mina olika erfarenheter från min utbildning, riskerar jag inte att känna att min kunskap eller mina talanger är indelade i ett snävt område av kapitalförvaltningsverksamheten.

Vad var det bästa med utbildningen?

— Det bästa med utbildningen var definitivt att de viktigaste kurserna i finansiell teknik (Portfolio Theory I och II och Analytical Finance I och II) undervisades av ledande yrkesverksamma, som för närvarande arbetar inom kapitalförvaltningsbranschen. Vår utbildning var inte bara aktuell i förhållande till branschen, utan de praktiska råd som gavs under programmet var också relevanta. Den extra fördelen var att få yrkeskontakter inom området efter examen. Den bonusen var avgörande för min fortsatta framgång.

"Var inte rädd för matematiken"

David har flera tips till nuvarande och framtida studenter, bland annat att läsa materialet före föreläsningar och att bygga relationer med personer i branschen.

— Och var inte rädd för matematiken, utan lär dig snarare att älska den, säger han och fortsätter:

— En god förståelse för den underliggande matematiken i finansbranschen är grundläggande för att lyckas i finansbranschen som analytiker eller ingenjör. Gör övningsuppgifterna mer än en gång. När du äntligen lyckas få problemen lösta, gör om dem om och om igen för att memorera de matematiska verktygen. Att ha tillgång till Google på jobbet kan hjälpa dig med fakta, men det kan inte hjälpa dig att tänka.

Program

Masterprogram i Financial Engineering

  • Högskolepoäng 120 HP
  • Omfattning 2 år (heltid)
  • Nivå Avancerad nivå
  • Plats Västerås