Text

”Skickliga matematiker behövs
nästan överallt”

Ett brinnande intresse för matematik var anledningen till att Amanda Antonsson började läsa kandidatprogrammet i teknisk matematik. Att få jobb kommer sannolikt inte att bli något problem då arbetsmarknaden just nu skriker efter utbildade matematiker.

amanda teknisk matematik

– Skickliga matematiker behövs nästan överallt, säger Amanda Antonsson, som har läst kandidatprogrammet i teknisk matematik.

Programmet är utformat för att uppfylla samhällets önskemål om fler skickliga matematiker som kan arbeta med avancerade tekniska lösningar. Genom det treåriga programmet tillskansar sig studenterna kunskaper inom matematik och tillämpad matematik, vilket gör dem attraktiva genom många branscher.

Som matematiker kan man bland mycket annat arbeta inom finans- eller läkemedelsbranschen, inom teknisk industri och på tekniska innovationsföretag.

Amanda berättar att hon själv att hon under utbildningen inte hade siktat in sig på någon enskild bransch, utan att hon hade ett öppet sinne och ville testa sig fram.

– Eftersom matematiken används inom så många olika områden ger det mig stora möjligheter och många val efter utbildningen, säger hon.


Så länge hon kan minnas

Amanda har gillat matematik så länge hon kan minnas, vilket var anledningen till varför hon sökte utbildningen.

– Jag tycker om att räkna och gillar att lösa problem. Och inom matematiken kan man alltid utmana sig själv och utvecklas. Det går att fördjupa sig hur mycket som helst och det finns alltid nya saker att lära sig, säger Amanda, vars stora intresse för matematik har utvecklats ännu mer under utbildningens gång.

– Jag har mer och mer utvecklat en förståelse för på vilka sätt man kan använda matematiken. Jag har ju alltid tyckt om att räkna, men i takt med att jag utvecklat en förståelse för hur det jag räknar faktiskt kan användas inom olika områden har det blivit ännu roligare.

Amanda ger ett exempel:

– Under andra året hade vi en kurs som heter Biomatematik och bioinformatik. Då fick vi lära oss om hur matematiken kan användas inom biologin. Och det är sådana saker som gör utbildningen så intressant.

Kandidatprogrammet är treårigt och riktar in sig på matematik och tillämpad matematik. På universitetet går det också att läsa masterprogrammet i teknisk matematik, vilket ger studenter möjligheten att fortsätta utveckla dina matematiska och tekniska färdigheter.Program

Kandidatprogram i teknisk matematik

  • Högskolepoäng 180 HP
  • Omfattning 3 år (heltid)
  • Nivå Grundnivå
  • Plats Västerås
Till toppen