Text

Varför vibrerar handkontrollen?

Du som spelar datorspel tänker kanske inte på att handkontrollen vibrerar, det är helt naturlig för dig. Varför gör den det? Jo, det är ju för att hjälpa och förstärka dina sinnen så att du lever dig in i spelet.


Vi människor har begräsningar. När inte våra sinnen räcker till kan tekniken hjälpa oss. Peter Linejung lärare på programmet för interaktionsdesign förklarar hur det fungerar:

– Inom interaktionsdesign pratar vi ofta om haptik som handlar om hur beröring och rörelser påverkar oss. Det handlar om att vi använder andra informationskanaler när sinnena inte räcker till. Det kan vara enkla saker som att känna med foten att det är halt på golvet i ett rum där det är mörkt och synen inte räcker till för att avgöra om du ska gå försiktigt.

Haptik används också för att förstärka människors möten med teknik. Som i exemplet med handkontrollen som vibrerar eller ger impulser till spelaren. Rörelserna förstärker spelarens syn- och hörselintryck som kommer via skärmen och headsetet.

Ett annat exempel är en smartklocka. Det finns appar som gör att klockan kan vibrera för att göra dig uppmärksam på att det börjar bli för högljutt. Den varnar dig när ljudnivån börjar närma sig en nivå som är skadlig för din hörsel.

Idag utvecklas gränssnittet mellan människor och teknik både för nytta och nöje. Kompetens om hur man kan utveckla produkter och tjänster som ger oss goda användarupplevelser är mycket eftertraktad idag och kommer bli större i framtiden.

– Dagliga mötet mellan människa och teknik är ju så mycket mer än via tv, dator eller mobiltelefon. Det är inte bara fingrarnas klickande på tangenter som får oss att styra tekniken. Nu finns en mängd olika sätt att interagera med digital teknik. Det kan ske genom röst/tal, gester, ögonrörelser, handrörelser och även helkroppsrörelser. Det finns också digital teknik som läser av vad användaren gör och reagerar på det.

– Efter studier hos oss i interaktionsdesign är studenterna eftertraktade till jobb som bland annat interaktionsdesigner, UX-designer och konceptutvecklare eller projektledare i verksamheter som fokuserar på att utveckla och formge interaktionen med digitala system, produkter och tjänster.

Det är ett stort och viktigt framtidsområde där många olika kompetenser och roller behövs och samspelar för att nå ett bra resultat. I en blandning av digitala och fysiska material formger interaktionsdesign framtida sätt att använda och uppleva digital teknik.

 

Vill du jobba med interaktionsdesign?

Interaktionsdesign

En designklassad utbildning för dig som vill jobba som exempelvis interaktionsdesigner, användbarhetsdesigner, förändringsledare, projektledare eller UX-designer. Här lär du dig att designa tekniska gränssnitt med fokus på användarupplevelsen. Du får förståelse för hur människan tar in, bearbetar och använder information samt hur sociala och kulturella skillnader påverkar teknikens utformning.

Läs mer