Text

UX-designer Iva Radosevic brinner för goda användarupplevelser

Iva Radosevic jobbar med UX hos ASSA ABLOY Shared Technologies, en central forsknings- och utvecklingsavdelning med ansvar för utveckling av gemensamma produkter, plattformar och gränssnitt inom ASSA ABLOY-koncernen. Avdelningen har kontor i Polen, Indien och Sverige.


I hennes UX-team arbetar tio personer med olika kompetenser inom skriftlig kommunikation, research, interaktionsdesign och användargränssnitt.

Vi ställde några frågor till Iva om hennes arbete:

  • Vad gör du på ASSA ABLOY?

− Jag arbetar som UX-designer med UX-forskning som mitt huvudfokusområde. Jag har jobbat hos ASSA ABLOY Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sedan hösten 2017.

 

  • Varför valde du att arbeta med UX?

− Tidigare jobbade jag med att designa interface både för webb och mobila lösningar. Det jag gillade mest var att utveckla nya funktioner och utmaningen med att hitta lösningar för hur en ny funktion kunde passa in i ett befintligt system. Att bli UX-designer kändes därför naturligt för mig.

 

  • Hur ser en normal arbetsdag ut?

− När du arbetar med människor - för människor - är ingen dag densamma. För närvarande är vi tio UX-designers i mitt team och många av oss arbetar i flera projekt samtidigt. Det kan exempelvis vara brainstorming om nya coola idéer med andra i teamet, observera hur människor installerar lås på en dörr, utforma nytt innehåll för någon app eller gör en analys om nya konkurrenter.

ASSA ABLOY är världsledande inom accesslösningar med produkter och tjänster som lås, dörrar, portar och entréautomatik. De är också stora inom identitetskontroll, med elektroniska nycklar, kort, taggar samt mobila och biometriska identitetskontrollsystem.

− Vi har ett labb som är byggt i moduler där väggar, dörrar och fönster kan flyttas för att simulera olika miljöer och situationer. I testlabbet kan exempelvis produktanvändare få installera ett lås eller en sensor i en dörr, eller testa en mobilapp i en simulerad hotellkorridor samtidigt som vi noggrant studerar hur användarna agerar.


  • Vad brinner du för när det gäller UX?

− Jag menar att bra användarupplevelse är avgörande för att produkter och tjänster ska bli framgångsrika. Företag utvecklar produkter som människor ska använda, men det är tyvärr vanligt att man i utvecklingsprocessen glömmer att fråga människorna om deras behov och utmaningar. Min passion som UX-designer är att utmana den delen av processen och se till att vi sätter användarnas behov i centrum.

− I mitt team lägger vi mycket tid på att intervjua installatörer, tjänsteleverantörer, husägare och andra som använder våra produkter. Vi måste förstå deras behov. Kunskapen om användarnas beteende och deras åsikter är viktiga i vårt utvecklingsarbete. Informationen rapporteras till företagets produktdesigners och utvecklare och leder till förändringar och förbättringar av produkterna.


  • Hur ser du på framtiden för UX-arbete?

− Jag ser definitivt en växande efterfrågan på UX-specialister på marknaden. När jag började min UX-resa var det mest bara prat om designen. Nu, fyra år senare, börjar företagen inse att UX spelar en viktig roll i varje produktutvecklingscykel. Jag tror att vi inom snar framtid kommer se att tvärfunktionella team inte bara diskuterar att ta med en UX-designer, det kommer istället vara ett krav.


  • Vilken utbildning har du?

− Jag har tagit en masterexamen i datavetenskap.


Vad betyder UX?

UX står för user-experience och handlar om interaktionen mellan en användare och en produkt eller tjänst. Det kan gälla digitala appar för mobiltelefoner och webbtjänster, men även fysiska produkter.

En UX–designers roll är att förstå sig på användaren genom olika väletablerade metoder, där slutmålet är att tillsammans med utvecklare kunna skapa användarvänliga produkter.

Vill du bli UX-designer?

En designklassad utbildning för dig som vill jobba som exempelvis interaktionsdesigner, användbarhetsdesigner, förändringsledare, projektledare eller UX-designer. Här lär du dig att designa tekniska gränssnitt med fokus på användarupplevelsen. Du får förståelse för hur människan tar in, bearbetar och använder information samt hur sociala och kulturella skillnader påverkar teknikens utformning.

Läs mer