Text

Informativ illustration - informationsdesign

dekorbild

Nytt program hösten 2023

I över 30 år har vi försett världen med högsta kompetens inom illustration och grafisk form. Nu är det dags för en uppdatering för att matcha framtidens behov ännu bättre. Därför tar vi inte längre emot anmälningar till programmet informativ illustration. I stället är du välkommen att anmäla dig till vårt nya program visualisering och textdesign med start hösten 2023.

En designklassad utbildning för dig som vill jobba med illustration, grafisk design och kommunikation, som exempelvis illustratör, informationsgrafiker och grafisk formgivare. Här lär du dig att kommunicera med hjälp av visualiseringar och arbetar med vetenskap- och teknikillustration, informationsgrafik, 3D-visualisering samt konceptbilder.

Kvinnlig student i jeansjacka står framför tegelfasad

Programmets innehåll

På programmet lär du dig att kommunicera komplexa budskap med bild och i kombination med text. Det kan vara bilder som syns i läroböcker, tekniska manualer, nyhetsgrafik för tidningar, TV och webb, samt i flera andra medier.

Mer om programmets innehåll

Två manliga studenter sitter vid skrivbord och diskuterar en modell

Projekt och samverkan

Se exempel på projekt som är genomförda med olika tekniker och arbetsmetoder. Studenterna driver projekt individuellt, i grupp och i samverkan med externa samarbetspartner.

Mer om projekt och samverkan

Studio och verkstäder

Du sitter i toppmoderna lokaler och i vår illustrationsstudio har du tillgång till ritbord, ljusbord, datorskärmar och digitala ritplattor.

Mer om studio och verkstäder

Kvinnlig student framför blommande körsbärsträd

Arbetsprover

För behörighet till programmet krävs godkända arbetsprover.

Mer om våra arbetsprover

Kvinnlig student i jeansjacka står framför tegelfasad

Framtid och jobb

Efter examen kan du exempelvis arbeta med att illustrera och formge informationsgrafik, spelgrafik, animation, bilder i läroböcker och manualer inom offentlig- och privat sektor eller plugga vidare på masternivå.

Mer om jobb efter utbildningen och
framtida studier

Utbildningen

På programmet lär du dig att kommunicera komplexa budskap med bild i kombination med text. Det kan vara bilder/animationer som syns i läroböcker, tekniska manualer, nyhetsgrafik för tidningar, TV och webb, samt flera andra medier.

Under utbildningen lär du dig att kommunicera med bilder genom att:

 • skapa illustrationer för användares olika behov
 • träna dig i olika skiss- och bildtekniker och tillämpa dem inom olika områden
 • planera designprocesser
 • analysera designproblem
 • studera idé- och konceptutveckling

Informationsdesign är ditt huvudämne och du utvecklar kompetens inom olika design- och forskningsmetoder samt om samspelet mellan text, bild och rum. Du läser bland annat:

 • retorik
 • berättarteknik
 • färg-, form- och perspektivlära
 • grafisk form
 • kommunikationsteorier
 • teorier om interaktion, kognition och perception.

Studio och verkstäder

Du sitter i nya, toppmoderna lokaler. I vår illustrationsstudio har du tillgång till ritbord, ljusbord, datorskärmar och digitala ritplattor. Som student har du också tillgång till trä-, metall- och prototypverkstäder med 3D-skrivare. På MDU finns printerrum för utskrift av stora bilder, UX-labb samt en black box studio där det går att rigga VR-miljöer och experimentera med ljus- och ljudteknik.

Under din studietid har du tillgång till Adobe Creative Cloud samt 3D-programvaror från Autodesk, exempelvis 3ds Max.

Undervisningsform

Delar av utbildningen sker i form av studioundervisning, vilket innebär nära kommunikation mellan studenter och lärare. I kurserna jobbar du med både digitala och traditionella tekniker som akvarell, tusch och markers.

Vissa kurser och projekt genomförs tillsammans med designstudenter på programmen interaktionsdesign, rumslig gestaltning och textdesign.

Under utbildningen sker samarbete med uppdragsgivare i arbetslivet vilket ger dig relevanta kontakter och insikt i branschen. I slutet av utbildningen har du dessutom möjligheten att möta potentiella arbetsgivare under en tio veckor lång praktik. Du har även möjligheten att välja att studera utomlands.

Framtid och jobb

Efter slutförd utbildning har du en filosofie kandidatexamen i informationsdesign med inriktning informativ illustration. Tidigare studenter arbetar exempelvis med att illustrera och formge informationsgrafik, spelgrafik, animation, bilder i läroböcker och manualer inom offentlig- och privat sektor.

Efter examen har du även behörighet att studera vidare på vårt internationella masterprogram i innovation och design.

Enligt Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är 86 procent av MDU:s studenter etablerade på arbetsmarknaden 1-1,5 år efter examen. Med etablerad menar man bland annat att den examinerade inte har varit arbetslös under perioden och har inkomst över en viss nivå.

Arbetsprover

För att bli behörig till programmet krävs godkända arbetsprover. Urvalet sker sedan på betyg och högskoleprov.

Mer information om arbetsprover kommer i början av februari 2022.


Programinnehåll

Åk 1

Informationsdesign - gemensamma kurser med andra designstudenter

 • Introduktion till informationsdesign, 7,5 hp
 • Planerad kommunikation, 7,5 hp
 • Grafisk form - grundkurs, 7,5 hp
 • Kognition, interaktion och informationsdesign, 7,5 hp

Informationsdesign med inriktning mot informativ illustration

 • Perspektiv och färglära, 7,5 hp
 • Visualisering 1 - Faktaillustration, 15 hp
 • Visualisering 2 - Digitalt bildskapande, 7,5 hp

Åk 2

Informationsdesign - gemensamma kurser med andra designstudenter

 • Retorik och berättarteknik, 7,5 hp
 • Vetenskap och design, 7,5 hp

Informationsdesign med inriktning mot informativ illustration

 • Informativ animation, 7,5 hp
 • Visualisering 3 - 3D-fördjupning, 7,5 hp
 • Teknikillustration, 15 hp
 • Vetenskapsillustration, 15 hp

Åk 3

Informationsdesign - gemensamma kurser med andra designstudenter

 • Forskningsprocesser, 5 hp
 • Examensarbete i informationsdesign, 17,5 hp

Valbara kurser

 • Verksamhetsförlagd informationsdesign, 15 hp
 • Multimodal informationsdesign, 15 hp

Informationsdesign med inriktning mot informativ illustration

 • Informationsgrafik, 15 hp
 • Informativ illustration, specialisering, 7,5 hp

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här

Projekt och samverkan

Studentprojekt

På programmet Informativ illustration – Informationsdesign skapar studenterna illustrationer utifrån olika tekniker och arbetsmetoder. Illustrationerna tas fram både individuellt och i grupp, och mycket av det som skapas sker i samverkan med externa uppdragsgivare.

Läs mer

Uppskattat designsamarbete mellan MDU och länsmuseet

I flera år har MDU:s utbildningar inom informationsdesign och Västmanlands läns museum samverkat i en rad olika designprojekt. Något som varit nyttigt och lärorikt för såväl studenter som för muséet.

Läs mer


Branschföretag om utbildningen


”Sedan byrån startade 1997 (då Svenska Grafikbyrån) har vi haft ett gott samarbete med utbildningen i form av praktikanter, exjobbare och sommarvikarier som i flera fall resulterat i en anställning"


Johan Hallnäs, nyhetstecknare, TT Nyhetsbyrån.

”De praktikanter som vi har tagit emot från programmet informativ illustration har haft redskapen som behövs och en god och positiv attityd till arbetet. Flera av dem har senare blivit anställda. Jag ser gärna att vi har ett fortsatt gott samarbete med skolan."


Anders Molin, grafiker/tecknare/fotograf, SVT Nyheter.

Läs mer

”Fruktansvärt god känsla när du lyckas”

Linus Carlvik har alltid tyckt om att teckna, men det var på programmet informativ illustration som han hittade sin nisch. Idag jobbar han som teknikillustratör på Scania.

Läs mer

En utbildning för drivna och nyfikna kreatörer

Efter studier i Australien och ett år som volontär och copywriter flyttade Ida Olsson från Örebro till Eskilstuna för att plugga informativ illustration - informationsdesign.

Läs mer

Så bygger du en bra portfolio

En portfolio är viktig för den som söker jobb inom grafisk design och visuell kommunikation. Men hur bygger du en bra sådan? Lasse Frank, universitetsadjunkt i informationsdesign och lärare på programmet informativ illustration, tipsar om vad som är bra att tänka på när du sätter ihop din portfolio.

Läs mer

Andra program som kan intressera dig

Interaktions-design

En designklassad utbildning för dig som vill jobba som exempelvis interaktionsdesigner, användbarhetsdesigner, förändringsledare, projektledare eller UX-designer. Här lär du dig att designa tekniska gränssnitt med fokus på användarupplevelsen.

Läs mer

Rumslig gestaltning

En utbildning för dig som vill designa rum. Alltid med etisk, hållbar och inkluderande design med användaren i fokus. Ofta med koppling till branschen. Du får unik teoretisk och praktisk kunskap. Efter utbildningen är du redo för yrkeslivet som designer inom rumslig gestaltning och kan studera vidare på mastersnivå.

Läs mer

Textdesign

Textdesign är en utbildning för dig som har goda kunskaper i det svenska språket och vill arbeta med texter, till exempel som kommunikatör, copywriter, webbredaktör, teknikkommunikatör eller formgivare. Här får du skriva och formge texter och informationsmaterial för olika medier och målgrupper.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Hitta din bostad

Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distans eller på plats? Program eller kurs? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer