Text

Labb med fokus på smart produktion

Person som jobbar med produktionslina.

Produktionslina för smart produktion på plats i labbet.

Produktionsstudenter vid MDU har tillgång till ett labb med ett produktionssystem för smarta fabriker. Ett system som gör det möjligt för studenterna att testa hur smart produktion fungerar på riktigt.

– Industri 4.0 med smarta fabriker och digitala verktyg är en av de största trenderna inom produktionsindustrin idag. Det är den arbetsmarknaden våra studenter kommer att möta när de tar examen. Vi vill säkerställa att våra studenter ligger i framkant när de kommer ut i arbetslivet, säger San Giliyana, programsamordnare och produktionskoordinator vid MDU och MITC.

Det nya produktionssystemet är en av en rad satsningar inom området ”Cyper-physical systems” och Industri 4.0. Tanken är att det ska ge studenter, forskare och industripartners möjlighet att testa, laborera och inspireras. Systemet inkluderar både en monteringslina med ett antal arbetsplatser, ett automatiserat lager, en monteringsrobot, samt en mobil robot som kan köra material mellan stationer. Förutom hårdvara så ingår även mjukvara för att programmera och simulera hela systemet samt mjukvara för produktionsstyrning.

– Utrustningen är baserad på riktiga industriella system och kan byggas om, vilket gör att vi kan anpassa den för olika behov. Satsningen är viktig för att våra studenter ska få möjlighet att lära sig hur smart produktion fungerar i praktiken. Universitetet har även kurser för yrkesverksamma inom produktionsindustrin och för de studenterna är det viktigt att vi kan visa på riktiga industriella lösningar, säger Mikael Hedelind, projektledare vid MDU.

”Nyttigt att få testa på”

Två personer står framför produktionslina.

Joakim Jansson och Kristian Karlsson, studenter.

Studenter som läser kurser eller program inom Industri 4.0 använder produktionssystemet i sin utbildning. På sikt är tanken att även studenter som läser kurser och program inom datavetenskap ska använda den. Två studenter som testat systemet är Kristian Jansson och Joakim Karlsson. De använde systemet i samband med sitt ex-jobb, där de byggt en virtuell modell av systemet.

– Det har varit väldigt lätt att sätta sig in i systemet och nyttigt att redan under studierna få testa på riktigt och komma så nära verkligheten som möjligt, säger Kristian Jansson.

Kika in i vårt labb för på smart produktion.

Vill du jobba med att utveckla morgondagens produktionssystem? Läs någon av våra utbildningar inom produktion:

Civilingenjör i produktion och produktdesign

För dig som vill designa och utveckla morgondagens produkter eller produktionssystem, med fokus på smart teknik och hållbarhet. Lär dig hur teknik som 5G, AI och augmented reality kan användas inom Industri 4.0 och förbered dig för framtidens industri. Tidigare studenter jobbar exempelvis som produktutvecklare, produktionsingenjör, projektledare, maskiningenjör eller designer.

Läs mer

Högskoleingenjör i produktion och produktdesign

Bli en kreativ ingenjör som utvecklar framgångsrika, smarta och hållbara produktionssystem eller produkter. Framtidens industri kräver säkra, effektiva och digitala lösningar – där du har en viktig roll. Efter examen kan du exempelvis jobba som projektledare, produktionstekniker, konstruktör eller produktutvecklare.

Läs mer

Master i produkt- och processutveckling - produktion och logistik

Detta program ger dig verktygen och kunskapen om de viktigaste frågorna inom moderna produktions- och logistiksystem. Du kommer att lära dig att analysera, utvärdera och optimera lösningar som gör att du kan utveckla systemen framgångsrikt och konkurrenskraftigt.

Läs mer

Fortbildning och kompetensutveckling inom smart produktion

MDU erbjuder poänggivande kurser för dig som arbetar inom industrisektorn och har fokus på smart produktion. Genom samarbete med industri och näringsliv är innehållet i kurserna direkt överförningsbart till din verksamhet.

Läs mer
Till toppen