Text

Högskoleingenjörsprogrammet i nätverksteknik

Utbildningsnivå HögskolepoängGrundnivå 180 hp

Tid3 år heltid

StudieortVästerås

För dig som vill jobba som nätverks- eller IT-tekniker. Behovet av ingenjörer inom datakommunikation är stort inom nästan alla branscher och här lär du dig att utveckla, underhålla och säkra olika former av kommunikationslösningar.

Välj ort

Välj utbildningstillfälle

Högskolepoäng

180 hp

Utbildningsnivå

Grundnivå

Studietakt

heltid

Studieort

Västerås

Start

2024-09-02

Längd

3 år

Undervisningsform

Normal

Undervisningsspråk

Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

Anmälningskod

MDU-44814

Urval

Betyg/högskoleprov

Behörighet

Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D

Ansök i Västerås hösttermin 2024

Ansök

Om utbildningen

Idag är det en självklarhet att alltid kunna vara uppkopplad mot internet oavsett var du befinner dig eller jobbar med. Här utvecklar du både teoretiska och praktiska färdigheter inom allt ifrån små, lokala nätverk till globala nät.

Kurserna som ingår i programmet hjälper dig att utveckla en bred kunskap inom nätverksteknik. Du har även möjlighet att fördjupa dig inom vissa områden och kombinera med andra ämnen för att skapa en unik utbildning.

Du arbetar ofta i projektform för att utveckla din förmåga att förstå, konfigurera, designa och underhålla komplexa datornätverk. Projekten genomförs i grupp och en del projekt sker tillsammans med företag i branschen. Genom gästföreläsningar möter du även arbetsgivare, forskare och tidigare studenter.

Programmet är utvecklat i samarbete med företag i branschen för att säkerställa en hållbar utbildning, vilket ger goda förutsättningar till en framtida anställning.

Programmet hjälper dig också att skapa en god grund för att ta internationella certifikat hos företag som Cisco Systems och Amazon.

Under utbildningen har du tillgång till labbsalar på universitetet, distanslabb och simulatorer (Packet Tracer), vilket innebär att du kan labba var du vill, när du vill och hur du vill.

Jobb och framtid

Efter examen kan du arbeta hos nätoperatörer, på IT-avdelningar eller som konsult. Arbetsuppgifterna kan innefatta lokala och globala nätverk, data- och nätverkssäkerhet, nätverksdesign, samt driftsättning och underhåll av nätverk.

Som högskoleingenjör i nätverksteknik har du också möjlighet att fortsätta studera på vårt masterprogram i intelligenta inbyggda system, ett av de områden där MDU:s forskning är världsledande.

Programinnehåll

Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Kurser kan gå i olika takt och vara olika långa. Som programstudent har du platsgaranti till kurser i ditt program och du pluggar kurserna i en bestämd ordning. Vissa kurser inom ett program är obligatoriska och vissa är valbara.

  • Datavetenskap

    87,0 %

  • Matematik/tillämpad matematik

    12,0 %

Studentintervju

Studierna hjälpte Marielle att nå sin dröm

Marielle Gallardo började plugga till högskoleingenjör i nätverksteknik och fortsatte vidare med masterstudier i intelligenta inbyggda system. Idag har Marielle Gallardo sitt drömjobb som systemutvecklare på Volvo Autonomous Solutions.

Läs mer

Specialist med bred förståelse för nätverk

Jonas Nilsson, tidigare student, arbetar som systemingenjör på en statlig myndighet. Just nu arbetar han främst med nätverksdesign, men under åren har han haft flera olika roller och har haft möjlighet att ta sig an nya arbetsuppgifter varefter han utvecklats.

Läs mer

Kontakta oss

Chatta med oss

Har du frågor om studier eller studentlivet på MDU? Tveka inte att kontakta oss! Vi hjälper dig med svar och ger dig informationen du behöver.