Text

Högskoleingenjörsprogrammet i innovation, produktion och logistik

Framtidens industri ställer allt högre krav på kreativa lösningar för att bygga framgångsrika och hållbara produktionssystem. Det här är en utbildning för dig som vill bli en kreativ ingenjör som kan driva skarpa projekt, med fokus på produktion, processutveckling och logistik. Efter slutförd utbildning kan du exempelvis arbeta som produktionstekniker, logistikutvecklare eller materialplanerare inom industriell produktion och logistik.

Studenter på programmet har tillgång till ett nytt labb med ett produktionssytem för smarta fabriker, där studenter och forskare jobbar sida vid sida.

format_quote

I nästan varje period kräver minst en av kurserna att vi ska samarbeta med ett företag. Något som varit nyttigt eftersom det gör att du utökar ditt nätverk.

Amanda Ejnarsson

Student

Läs mer

Utbildningen

Högskoleingenjörsprogrammet i innovation, produktion och logistik är en treårig teknisk utbildning inom produkt- och processutveckling. Det är en bred utbildning inom industriell produktion, logistik och innovation, där du får kunskaper om hur ett framgångsrikt och hållbart tillverkningssystem fungerar. Från materialplanering till produktionsutveckling och distribution av färdiga produkter. Du lär dig ekonomi, projektledning, gruppsamverkan och förbättring av arbetssätt och produkter.

Du får öva din förmåga att arbeta med logistikoptimering, produktionsteknik, lean-produktion och inköp. Dessutom ingår transportoptimering, resurssnål produktion och samspelet mellan människa och teknik.

Vi samverkar med flera företag och under utbildningen jobbar du ofta med projekt hos företag eller med våra forskare. Du har också möjlighet att söka till projektkursen Sommarteknolog, som ges under sommartid och kombinerar studier med praktik på Volvo GTO.

Under utbildningens sista projekt, ditt examensarbete, jobbar du vanligtvis skarpt mot ett företag, och får därmed goda kontakter inför det kommande arbetslivet.

 

Framtid och jobb

Efter utbildningen kan du välja att fortsätta studera på vårt civilingenjörsprogram i produktion och produktdesign eller att gå direkt ut i arbetslivet. Våra tidigare studenter jobbar bland annat med projektledning, resurseffektiv/lean-produktion, logistik eller inköp som logistikutvecklare eller materialplanerare.

 

Studenter på programmet har tillgång till ett nytt XR-labb med fokus på VR- och AR-teknik inom industrin.

Branschföretag om utbildningen

"En stor andel av kurserna på MDU har en industrianknytning. Detta leder till att studenterna från MDU som börjar jobba hos oss på Alfa Laval har en bra grund redan från dag ett"

Oskar Bruce, Alfa Laval, VP Operations, Head of Operations Development

Programinnehåll

Åk 1

Produkt- och processutveckling

62,5%

Matematik/tillämpad matematik

25%

Fysik 12,5%

Åk 2

Produkt- och processutveckling

50%

Matematik/tillämpad matematik

25%

Datavetenskap 12,5%

Miljöteknik 12,5%

Åk 3

Produkt- och processutveckling

87,5%

Innovationsteknik 12,5%

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här

Läs mer

Nytt labb med fokus på smart produktion

Produktionsstudenter vid MDU har tillgång till ett labb med ett produktionssystem för smarta fabriker. Ett system som gör det möjligt för studenterna att testa hur smart produktion fungerar på riktigt.

Läs mer

Student utvecklar AR-instruktioner för ABB Robotics

Ny teknik som Augumented Reality (AR) blir allt vanligare inom industrin och används bland annat för att utbilda medarbetare. Martina Andersson går projektkursen sommarteknolog och kombinerar studier med sommarjobb på ABB Robotics. I sommar jobbar hon med ett AR-projekt på företaget.

Läs mer

Nytt labb med fokus på extended reality

Studenter inom produktion och produktdesign läser kurser med fokus på hur virtual reality (VR) och augmented reality (AR) kan användas i industrin. I vårt labb för extended reality (XR) får studenterna möjlighet att testa sina kunskaper.

Läs mer

Så har du nytta av dina ”gaming skills” i arbetslivet

Är du en gamer som spelar mycket dator- och TV-spel? Det kan du ha nytta av även utanför spelvärlden. Barrett Sauter, lärare i virtual reality (VR), augmented reality (AR) och 3D-printing, har listat några ”gaming skills” som du kan ha nytta av i arbetslivet.

Läs mer

Studenter bidrar med lösningar på verkliga problem

Varje år har studenter inom ingenjörsprogrammen produktion och produktdesign möjligheten att söka projektkursen sommarteknolog på Volvo GTO i Köping. Projektet kombinerar sommarjobb och studier.

Läs mer

”Jag fick mitt drömjobb”

Louise Horneman började läsa till högskoleingenjör i innovation, produktion och logistik, och fortsatte sedan på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign. Några månader efter examen fick hon en trainee-tjänst på Volvo Cars Global Graduate Programme inom logistik.

Läs mer

Liknande program

Civilingenjör i produktion och produktdesign

Det här är utbildningen för dig som vill vara med och påverka framtiden genom att ta fram hållbara produkter, designa konkurrenskraftiga produktionssystem eller jobba med smart maskinteknik. Här blir du en kreativ och självständig ingenjör.

Läs mer

Högskoleingenjör i innovation och produktdesign

Framtiden ställer allt högre krav på säkrare och effektivare produkter, där du har en viktig roll. På programmet lär du dig processen och metoderna för att utveckla hållbara, meningsfulla och konkurrenskraftiga produkter, från idé till färdig produkt.

Läs mer

Samtliga teknikutbildningar

På MDU finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system. Universitetet samarbetar med några av världens främsta teknikföretag för att ge dig som student möjlighet till skarpa projektarbeten, praktikplatser, traineetjänster och nätverksskapande redan under studietiden. Vägen till ditt drömjobb börjar här.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer
Till toppen