Text
Högskoleingenjörsprogrammet i innovation och produktdesign
Framtiden ställer allt högre krav på säkrare och effektivare produkter, där du har en viktig roll. På programmet lär du dig processen och metoderna för att utveckla hållbara, meningsfulla och konkurrenskraftiga produkter, från idé till färdig produkt. Efter slutförd utbildning har du möjligheten att arbeta med som produktutvecklare, konstruktör eller produktionsingenjör inom industriell design.
Studenter på programmet har tillgång till ett nytt XR-labb med fokus på VR- och AR-teknik inom industrin.
Jag har alltid haft ett intresse för hur saker fungerar och tyckt att det är kul med design i alla former, vilket gjorde valet av program ganska självklart
Elin Mellberg
Student
Utbildningen
Det här är ett treårigt tekniskt program med tyngdpunkt på att få ett industriellt designperspektiv på produkter, det vill säga att utforma produkter som lämpar sig väl för industrin. Du lär dig att skapa en produktlösning där egenskaper som exempelvis funktion, ergonomi, hållfasthet och materialval beaktas. Programmet innehåller även inslag om hållbar utveckling, entreprenörskap, vetenskaplig metodik, personlig utveckling, internationalisering samt interaktiva gränssnitt som till exempel Augmented Reality (AR) och Virtual Reality (VR).
Under utbildningen kommer du att ta fram produkter både för hand och med hjälp av datorprogram som CAD- och CAM. Du kommer även att få lära dig och arbeta praktiskt i projekt med de tekniker som kommer att användas i framtidens industri.
För att gestalta dina goda idéer har du tillgång till prototypverkstäder och testlabb under hela utbildningen. Våra studenter jobbar ofta i projektform och flera kurser avslutas med en utställning där deltagarna presenterar sina resultat och sina praktiskt framtagna modeller och prototyper. Under det sista året väljer du mellan de två olika profilerna:
Produktutveckling/design
Fokus inom denna profil är innovation och design. Du lär dig hur olika designstrategier kan användas för att leda en innovation till affärsmässig framgång. I profilen behandlas designprocessen från idé till slutfört beställt uppdrag och du får stora möjligheter att utveckla din skapande förmåga.
Produktutveckling/konstruktion
Här får du fördjupad kunskap om hur du utvecklar produkter och metoder för att åstadkomma moderna konstruktioner. Profilen fokuserar på materialval, beräkning och dimensionering.
Vi samverkar med flera företag och under utbildningen jobbar du ofta med externa projekt hos företag, vilket ökar möjligheterna till ett bra kontaktnät, som ökar chanserna till bra jobb. Genom utbildningen har du även möjlighet att söka till projektkursen Sommarteknolog, som ges under sommartid och kombinerar studier med praktik på Volvo GTO. Dessutom genomförs examensarbetet ofta som ett projekt inom ett företag.
Framtid och jobb
Efter tre års studier kan du tillverka produkter som uppfyller företagens behov och som överträffar användarnas förväntningar. Våra tidigare studenter jobbar bland annat som produktutvecklare, konstruktörer, produktionsingenjörer eller projektledare.
Efter examen har du även möjlighet att fortsätta studera på vårt civilingenjörsprogram i produktion och produktdesign.
Branschföretag om utbildningen
"En stor andel av kurserna har en industrianknytning. Detta leder till att studenterna från MDU som börjar jobba hos oss på Alfa Laval har en bra grund redan från dag ett"
Oskar Bruce, Alfa Laval, VP Operations, Head of Operations Development
Programinnehåll
Åk 1
Produkt- och processutveckling
62,5%
Matematik/tillämpad matematik
25%
Fysik 12,5%
Åk 2
Produkt- och processutveckling
50%
Matematik/tillämpad matematik 12,5%
Fysik 12,5%
Elektronik 12,5%
Datavetenskap 12,5%
Åk 3
Produkt- och processutveckling
75%
Innovationsteknik 12,5%
Elektronik 12,5%
Läs mer
Student utvecklar AR-instruktioner för ABB Robotics
Ny teknik som Augumented Reality (AR) blir allt vanligare inom industrin och används bland annat för att utbilda medarbetare. Martina Andersson går projektkursen sommarteknolog och kombinerar studier med sommarjobb på ABB Robotics. I sommar jobbar hon med ett AR-projekt på företaget.
Nytt labb med fokus på extended reality
Studenter inom produktion och produktdesign läser kurser med fokus på hur virtual reality (VR) och augmented reality (AR) kan användas i industrin. I vårt labb för extended reality (XR) får studenterna möjlighet att testa sina kunskaper.
Så har du nytta av dina ”gaming skills” i arbetslivet
Är du en gamer som spelar mycket dator- och TV-spel? Det kan du ha nytta av även utanför spelvärlden. Barrett Sauter, lärare i virtual reality (VR), augmented reality (AR) och 3D-printing, har listat några ”gaming skills” som du kan ha nytta av i arbetslivet.
Studenter bidrar med lösningar på verkliga problem
Varje år har studenter inom ingenjörsprogrammen produktion och produktdesign möjligheten att söka projektkursen sommarteknolog på Volvo GTO i Köping. Projektet kombinerar sommarjobb och studier på MDU.
Liknande program
Civilingenjör i produktion och produktdesign
Det här är utbildningen för dig som vill vara med och påverka framtiden genom att ta fram hållbara produkter, designa konkurrenskraftiga produktionssystem eller jobba med smart maskinteknik. Här blir du en kreativ och självständig ingenjör.
Högskoleingenjör i innovation, produktion och logistik
Framtidens industri ställer allt högre krav på kreativa lösningar för att bygga framgångsrika och hållbara produktionssystem. Det här är en utbildning för dig som vill bli en kreativ ingenjör som kan driva skarpa projekt, med fokus på produktion, processutveckling och logistik.
Samtliga teknikutbildningar
På MDU finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system. Universitetet samarbetar med några av världens främsta teknikföretag för att ge dig som student möjlighet till skarpa projektarbeten, praktikplatser, traineetjänster och nätverksskapande redan under studietiden. Vägen till ditt drömjobb börjar här.
Anmälan och antagning
Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.
Bostadsgaranti
Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.
Vad är högre studier?
Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.