Högskoleingenjörsprogrammet i industriell utveckling
fiber_manual_recordUtbildningsnivå HögskolepoängGrundnivå 180 hp
access_timeTid3 år heltid
location_onStudieortEskilstuna
Forma framtidens produkter och produktionssystem. På högskoleingenjörsprogrammet i industriell utveckling får du en unik kombination av teori och praktisk erfarenhet ute i industrin. Du lär dig hur hela produktionskedjan, från materialval till tillverkning, hänger ihop. Efter examen kan du direkt börja arbeta med att utveckla och förbättra produkter och produktionssystem, med fokus på hållbarhet och cirkulär produktion.
Välj ort
Välj utbildningstillfälle
Högskolepoäng
180 hp
Utbildningsnivå
Grundnivå
Studietakt
heltid
Studieort
Eskilstuna
Start
2025-09-01
Längd
3 år
Undervisningsform
Normal
Undervisningsspråk
Svenska, vissa kurser kan ges på engelska
Anmälningskod
MDU-44818
Urval
Betyg/högskoleprov
Behörighet
Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D
HögskoleingenjörsexamenLäs mer om examenskrav för Högskoleingenjörsexamenarrow_forward
Ansök hösttermin 2025, Eskilstuna
Om utbildningen
I industrin möts innovation och produktion för att skapa framtidens produkter. Som student vid detta treåriga högskoleingenjörsprogram blir du en del av detta. Du lär dig hur nya idéer kopplas samman med material, robotar, människor och maskiner för att säkerställa att varje produkt tillverkas med hållbarhet, lönsamhet och rätt kvalitet – precis som framtidens ingenjörer i smarta och hållbara fabriker gör.
På programmet kombineras teori med praktik för att du ska förstå hela produktionskedjan och hur du möter morgondagens behov. På utbildningen tillämpas aktivt lärande, där du får tillgång till toppmoderna verkstäder och labb samtidigt som du får lösa verkliga utmaningar direkt ute i industrin.
Under utbildningen kommer du att utveckla kunskaper inom områden som produktionsteknik, produktionsutveckling, logistikplanering, matematik, industriell IT, automation, hållbar produktion samt kvalitets- och underhållsutveckling. Du får ett helhetsperspektiv och blir förberedd för att ta jobb med ansvar och möjlighet att påverka industrins utveckling.
Lärare och professorer coachar och hjälper dig framåt. När du sedan kliver ut i arbetslivet är du inte bara teoretiskt kunnig, utan också praktiskt förberedd för jobb som exempelvis projektledare, produktionsutvecklare, produktionstekniker, produktionsledare, kvalitetstekniker och industriell verksamhetsutvecklare.
Tillsammans med industrin
Industrin idag är en modern och innovativ miljö i ständig utveckling. Här skapas förutsättningarna för Sveriges framgång på den globala marknaden, och för att möta industrins snabbt föränderliga behov har vi utvecklat det här programmet i nära samarbete med flera av landets ledande företag.
Detta samarbete gör att utbildningen alltid ligger i framkant av branschens krav. Du kommer lära dig teorin bakom produktion och industriell utveckling och arbeta med skarpa projekt och verkliga utmaningar hos företag.
Våra lärare och forskare ger dig en stark teoretisk grund med de senaste forskningsresultaten, medan företagen bidrar med praktisk tillämpning. Du får vara med där det verkligen händer och arbeta med verkliga utmaningar. Det kan exempelvis handla om att göra industrin mer hållbar, trimma maskiner för högre energieffektivitet, snabba upp flödet i fabriken, få robotar att arbeta smartare eller hantera inköp av råvaror.
När du avslutar din utbildning har du redan den kompetens som krävs för att börja jobba i industrin. Kanske har du till och med ett anställningskontrakt påskrivet innan du lämnar universitetet. Det här programmet ger dig en fot in på arbetsmarknaden och ett värdefullt nätverk med kontakter i industrin.
Exempel på våra samarbetspartners är ABB, Alfa Laval, Alstom, Eskilstuna Elektronikpartner, GKN Automotive, Scania, Sigma, Volvo Construction Equipment, och Volvo Group Trucks Operation.
Hur många år vill du plugga?
De första åren läser du tillsammans med studenter på våra två- och femåriga program inom industriell utveckling. Det gör det möjligt för dig att efter två år gå ut i näringslivet och jobba ett par år, innan du läser färdigt som högskoleingenjör. Det är samtidigt också möjligt att förlänga dina studier och fortsätta mot den femåriga civilingenjörsexamen.
Jobb och framtid
Behovet av kompetens inom industriell produktion är enormt. Den gröna omställningen, digitaliseringen, ny teknik och stora nya fabriksinvesteringar här i Sverige skapar ett stort behov av utbildad personal. Industrin söker 300 000 nya medarbetare inom de närmaste tre åren, men det examineras endast 1 000-2 000 inom produktion per år.
Som högskoleingenjör i industriell utveckling blir du därför oerhört eftertraktad. Vårt program ger dig de färdigheter du behöver för att möta industrins förändringar och driva en mer hållbar och effektiv produktion. Du blir redo att ta dig an komplexa utmaningar, oavsett om det gäller att implementera ny teknik, förbättra produktionsprocesser eller bidra till den cirkulära ekonomin, både på små företag och inom globala koncerner. Med denna utbildning blir du rustad att påverka och forma framtidens industri, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar värld.
Mälardalen är ett av Sveriges mest produktionstunga områden, och här knyter du de nätverk som kommer att vara värdefulla för din framtida karriär. Industrins utveckling bygger på kompetent personal, och med din utbildning från oss har du alla möjligheter att bli en central del av den tillväxten.
Plugga utomlands
Hos oss får du chansen att växa, både som person och i din utbildning, genom internationella studier. Med 145 avtal på 47 lärosäten världen över har du som student möjlighet att studera utomlands. Att studera i ett annat land ger dig nya perspektiv, värdefulla erfarenheter och stärker din attraktionskraft på arbetsmarknaden.
Är du intresserad av att studera utomlands och vill veta mer redan nu kan du höra av dig till vår studievägledare.
Programinnehåll
Här ser du hur programmets innehåll är uppdelat på olika ämnen och vilka kurser du läser uppdelat per år på programmet. Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Vissa kurser inom ett program kan vara obligatoriska och vissa kan vara valbara.
Det här är ett preliminärt innehåll av programmet. Kurser och ämnen kan eventuellt komma att ändras.
Intervju
Vi har velat skapa en ingenjörsutbildning där du utifrån FNs klimatmål lär dig att designa en hållbar fabrik
, säger Monica Bellgran, professor.
Kontakta oss
Svarar på frågor om förkunskap, behörighet och ansökningsprocessen.
phoneTelefonnummer 016-15 34 45 mailE-postadress helen.lundblad@mdu.se