Text

Ta plats i framkanten av teknikutvecklingen

Det som gör högskole­ingenjörs­programmet i energiteknik speciellt är det nära samarbetet med branschen. Du som pluggar inriktningen elektro­teknik har nytta av samarbetet bland annat genom att utbildningen alltid är högaktuell och anpassad efter det branschen faktiskt efterfrågar.

Porträttbild Peter Mellberg.

Peter Mellberg var med och startade inriktningen i elektroteknik. Han jobbar som global teknisk direktör och chefsingenjör för elektriska drivsystem på Alstom. Här svarar han på några frågor om framtidsutsikterna för energiingenjörer.


Varför behövs det energiingenjörer?

– Hela industrin styrs av omställning till el och grön teknik. Världen över fokuserar man på att gå från fossila till batteridrivna lösningar. Det gör att behovet av ingenjörer ökar inom energisektorn. Energi kan också innebära annan teknik, och det finns flera olika vägar att gå som energiingenjör. Att studera till energiingenjör är att skaffa sig en biljett till en grön bransch i framkanten av teknikutvecklingen.


Vad kan en energiingenjör jobba med hos er?

– På Alstom finns energiingenjörerna inom elektriska drivsystem. Där jobbar de till exempel med allt från systemdesign, design av elektriska maskiner, energioptimering och reglerteknik till teknisk projektledning. Men det viktiga är att vi utvecklar kompetensen i regionen och har en bred bas med ingenjörer som kan jobba på de olika företag som finns här. Det tjänar alla företag på då man i slutändan har potential att anställa erfarna ingenjörer inom energisektorn.


Undervisar du på programmet?

– Nej, men vi har tillsatt fyra kollegor som undervisar inom elektriska maskiner, elektriska kretsar och magnetiska fält. Själv sitter jag med i styrelsen för Energy Competence Center (ECC) som består av MDU, Västerås stad, Mälarenergi, Competence och näringslivet som står bakom utbildningen. Jag sitter också med i utbildningens programråd för elektroteknik-inriktningen. I ECC och programrådet diskuterar vi branschens behov och hur MDU kan möta dem, och i programrådet tar vi de beslut som gäller utbildningen.


Hur ser er framtidsspaning ut?

– Batterilösningar kommer stort och snabbt och behovet av kompetens kommer att öka, speciellt kompetenser som täcker flera områden. Likaså kommer 5G, digitalisering, uppkopplade smarta tåg med applicerad AI och Cyber security. Även förarlösa tåg kommer mer och mer. Den senaste i raden är Shanghai Line14.


Varför är MDU ett bra val för den som är intresserad av energifrågor?

– Västerås är Sveriges energihuvudstad. Här finns ett unikt samarbete mellan näringsliv och akademi med stort fokus på energi och klimat.

Högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik

En ingenjör i energiteknik kan till exempel jobba som beräkningsingenjör, elkonstruktör, idrifttagare, testingenjör, elnätsingenjör eller projektör. Du behövs för att invånarna ska få el till spisen, gatlamporna och tågen, och för att det inte ska bli strömavbrott när alla laddar elbilarna samtidigt.

Läs mer