Text

Han vill arbeta för en bättre,
mer hållbar miljö

Marcus Tjäder läser högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik med inriktning på elektroteknik.
– Energiteknik är framtiden. För att vi ska kunna förbättra miljön och skapa ett hållbart samhälle måste det ske en utveckling inom det här området. Det vill jag vara med och bidra till, säger han.

Marcus Tjäder

Marcus har sitt ursprung i Östersund och läste estetisk vinterakrobatik på gymnasiet. Ganska långt bort från det tekniska området kan man tycka.
– Skidåkning är mitt stora intresse och jag har spenderat flera säsonger med att jobba i Åre. Samtidigt har jag alltid tyckt att matte och fysik varit roligt och kände att det var ett område jag ville göra ett djupdyk i.

När han väl på kom på att det var ingenjör han skulle bli, kompletterade han sin gymnasieutbildning med ett tekniskt basår.
– Det var kanon. Jag läste tekniskt basår och hade sedan platsgaranti till samtliga av MDU:s ingenjörsprogram. Jag valde energiteknik för att jag bryr mig om miljön och vill vara med och utveckla framtidens hållbara energisystem. Det skulle vara kul att få utveckla något helt nytt, säger han.


Samverkan naturlig del av utbildningen

Samverkan mellan universitetet och näringslivet är extra stark i elektrotekniksinriktningen, något Marcus ser positivt på.
– Vi har haft gästföreläsare från olika företag som bidragit till praktiska inslag i undervisningen. Jag har också sommarjobbat på Westinghouse vilket var en väldigt bra erfarenhet inför framtiden.

Marcus trivs med livet som student och tycker att Västerås är en bra stad att plugga i.
– Vill man vara aktiv i studentlivet så finns det en hel del alternativ. Jag tycker att det arrangeras lagom mycket aktiviteter, säger han.

Till framtida stundeter som känner sig osäkra på vad de ska välja har han ett tydligt råd:
– Hoppa på något bara, så att du kommer in i universitetsvärlden. Du kommer ganska snart att känna om du valt rätt eller om du borde läsa något annat. Huvudsaken är att du testar något, avslutar han.Program

Högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik

Elektroteknik (GHV01)

  • Högskolepoäng 180 HP
  • Omfattning 3 år (heltid)
  • Nivå Grundnivå
  • Plats Västerås