Högskoleingenjörsprogrammet i byggnadsteknik, Västerås
Bli byggnadsingenjör och utforma framtidens byggnader. Arbeta med byggprocessens olika delar: från att planera till att förvalta och förbättra. Få en grund för många olika kreativa jobb inom området byggnadsteknik–samhällsbyggnad, till exempel byggnadskonstruktör eller projektledare.
– Att sitta stilla inne på ett kontor är inget för mig. Som det känns idag skulle jag vilja vara ute på ett bygge och jobba som projektledare
Amanda Wennberg
Student
Utbildningen
Under utbildningen lär du dig var och hur man kan bygga och med vilka material samt vilka regler och lagar som gäller. Det handlar inte bara om tekniken, utan även om design, miljö och energi. Den här kombinationen är en fördel på din framtida arbetsplats eftersom det underlättar ditt samarbete med olika yrkesroller som behövs i byggprocessen.
Programmet fokuserar på husbyggnad med ett visst inslag av anläggning och infrastruktur. Kurserna innehåller en blandning av teori och tillämpning, bland annat genom
- projektarbeten
- seminarier
- laborationer
- studiebesök.
Skapa din personliga profil
Under utbildningens två första år får du de baskunskaper du behöver som byggnadsingenjör genom kurser i bland annat byggnadsteknik och matematik.
Ditt sista år skapar du dig en personlig profil genom att läsa valbara kurser. Det kan till exempel vara kurser i
- byggnadskonstruktion
- byggnadsproduktion
- energieffektiva byggnader
- byggnadsplanering med visualisering.
Under sista året har du dessutom flertalet verklighetsanknutna projekt. Du avslutar din utbildning med ett examensarbete där du har möjligheter att fördjupa dig inom det som intresserar dig mest.
Framtid och jobb
Som byggnadsingenjör är ditt arbete fritt och omväxlande. Du kan till exempel arbeta inne på kontor eller ute på en byggarbetsplats. På jobbet blir du ofta en nyckelperson som har ett stort kontaktnät både i Sverige och utomlands.
Efter din utbildning kan du vara med och utforma hållbara byggnader med smarta lösningar. Du kan till exempel jobba med projekteringen av nya konstruktioner, ombyggnad, renovering och energieffektivisering av byggnader. Några vanliga yrkesroller är byggnadskonstruktör, projektledare, arbetsledare, platschef och fastighetsförvaltare.
Många byggnadsingenjörer arbetar som konsulter eller entreprenörer. Dina arbetsgivare finns bland annat inom konsultföretag, byggindustrin (entreprenörer) och fastighetsbranschen, men även hos myndigheter.
Programinnehåll
Åk 1
Byggnadsteknik
70%
Matematik/tillämpad matematik 25%
Vetenskaplig metod 1 5%
Åk 2
Byggnadsteknik
83%
Matematik/tillämpad matematik 12,5%
Vetenskaplig metod 2 4,5%
Åk 3
Byggnadsteknik 25%
Valbart 75%
Frågor kring programmet?
Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.
Tillfällen för detta program
Hösttermin 2023
-
Högskoleingenjörsprogrammet i byggnadsteknik
Omfattning
180 hp
Start
Hösttermin 2023 (start 2023-08-28)
Tid och tempo
3 år (heltid)
Utbildningsnivå
Grundnivå
Anmälningskod
MDU-43801
Språk
Svenska, vissa kurser kan ges på engelska
Studieort
Västerås
Utbildningsplan
Se utbildningsplan (GHV02)Programupplägg
Behörighet
Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D
Urval
Betyg/högskoleprov
Examen
Högskoleingenjörsexamen
Studievägledare för programmet
Läs mer
Kvinnorna som leder energi- och klimatomställningen
På organisationen EEF:s webbplats kan du läsa om Simone Kreutzer Wesslund. Även om hon inte har pluggat på MDU kan hennes karriär vara en inspiration för dig som funderar på att plugga till ingenjör.
Till artikeln om Simone Kreutzer WesslundAnmälan och antagning
Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.
Hitta din bostad
Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.
Vad är högre studier?
Distans eller på plats? Program eller kurs? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.