Text

Högskoleingenjörs­programmet i byggnadsteknik, Eskilstuna

Bli byggnadsingenjör och utforma framtidens byggnader. Arbeta med byggprocessens olika delar: från att planera till att förvalta och förbättra. Få en grund för många olika kreativa jobb inom området byggnadsteknik–samhällsbyggnad, till exempel byggnadskonstruktör eller projektledare.

 

Programmet är stängt för anmälan till HT23. 

format_quote

– Att sitta stilla inne på ett kontor är inget för mig. Som det känns idag skulle jag vilja vara ute på ett bygge och jobba som projektledare

Amanda Wennberg

Student

Läs mer

Utbildningen

Under utbildningen lär du dig var och hur man kan bygga och med vilka material samt vilka regler och lagar som gäller. Det handlar inte bara om tekniken, utan även om design, miljö och energi. Den här kombinationen är en fördel på din framtida arbetsplats eftersom det underlättar ditt samarbete med olika yrkesroller som behövs i byggprocessen.

Programmet fokuserar på husbyggnad med ett visst inslag av anläggning och infrastruktur. Kurserna innehåller en blandning av teori och tillämpning, bland annat genom

  • projektarbeten
  • seminarier
  • laborationer
  • studiebesök.


Skapa din personliga profil

Under utbildningens två första år får du de baskunskaper du behöver som byggnadsingenjör genom kurser i bland annat byggnadsteknik och matematik.

Ditt sista år skapar du dig en personlig profil genom att läsa valbara kurser. Det kan till exempel vara kurser i

  • byggnads­konstruktion
  • byggnads­produktion
  • energieffektiva byggnader
  • byggnads­planering med visualisering.

Under sista året har du dessutom flertalet verklighets­anknutna projekt. Du avslutar din utbildning med ett examensarbete där du har möjligheter att fördjupa dig inom det som intresserar dig mest.


Framtid och jobb

Som byggnadsingenjör är ditt arbete fritt och omväxlande. Du kan till exempel arbeta inne på kontor eller ute på en byggarbetsplats. På jobbet blir du ofta en nyckelperson som har ett stort kontaktnät både i Sverige och utomlands.

Efter din utbildning kan du vara med och utforma hållbara byggnader med smarta lösningar. Du kan till exempel jobba med projekteringen av nya konstruktioner, ombyggnad, renovering och energieffektivisering av byggnader. Några vanliga yrkesroller är byggnadskonstruktör, projektledare, arbetsledare, platschef och fastighetsförvaltare.

Många byggnadsingenjörer arbetar som konsulter eller entreprenörer. Dina arbetsgivare finns bland annat inom konsultföretag, byggindustrin (entreprenörer) och fastighetsbranschen, men även hos myndigheter.


Programinnehåll

Åk 1

Byggnadsteknik

70%

Matematik/tillämpad matematik 25%

Vetenskaplig metod 1 5%

Åk 2

Byggnadsteknik

83%

Matematik/tillämpad matematik 12,5%

Vetenskaplig metod 2 4,5%


Åk 3

Byggnadsteknik 25%

Valbart

75%

Byggnadsteknik/ Byggnadskonstruktion/ Byggnadsplanering med visualisering/ Byggnadsproduktion/Energieffektiva byggnader/Byggnadsekonomi/Mark och anläggningsteknik

Högskoleingenjörsprogrammet i byggnadsteknik, Västerås

Programmet går även i Västerås.

Läs mer

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här

Läs mer

Kvinnorna som leder energi- och klimatomställningen

På organisationen EEF:s webbplats kan du läsa om Simone Kreutzer Wesslund. Även om hon inte har pluggat på MDU kan hennes karriär vara en inspiration för dig som funderar på att plugga till ingenjör.

Till artikeln om Simone Kreutzer Wesslund

Så får du svalare i sovrummet

Är det ofta för varmt för att du ska kunna sova på sommaren? Här kommer ett enkelt och energismart tips på hur du får svalare i sovrummet.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Hitta din bostad

Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distans eller på plats? Program eller kurs? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer