Text

Nominerad till Årets fysioterapeut för sitt engagemang för elevers hälsa

Linnéa Kärdevik tog examen från fysioterapeutprogrammet 2017. Hösten 2019 var hon nominerad till utmärkelsen Årets fysioterapeut i Sverige.

Linnéa Kärdevik fysioterapeut Mälardalens högskola

Linnéa Kärdevik tog examen 2017

Linnéa Kärdevik jobbar med att främja hälsa bland eleverna på Malmaskolan i Kolsva i Köpings kommun.

− Jag arbetar med allt från att titta på hur lärarna lägger upp sina lektioner med rörelsepauser och ”brainbreaks”, med att hålla egna föreläsningar om stress och fysisk aktivitet till att ha individuella samtal eller undersökningar med enskilda elever, säger Linnéa Kärdevik.

Hon jobbar även tätt med idrottslärarna kring närvaro på idrotten och har en öppen mottagning dit eleverna kan vända sig när de behöver. Den största delen av hennes arbete utgår från det som diskuteras i skolans elevhälsoteam. I teamet ingår, förutom Linnéa, även rektor, skolsköterska, studie- och yrkesvägledare, speciallärare, specialpedagog, fritidsledare, beteendevetare och kurator.

− Vid mötena pratar vi om eleverna utifrån deras skolgång och skapar oss en helhetsbild över situationen, alltifrån skolgång till fritid, säger Linnéa.

Genom att skapa sig en helhetsbild över situationen kan Linnéa identifiera åtgärder som kan underlätta för eleven att genomföra skolarbetet.

− För en elev som exempelvis har problem med sömn, stress eller koncentrationen kan mer fysiskt aktivitet bli en åtgärd, säger hon.

Priset Årets fysioterapeut 2019 gick till Charlotte Häger. Priset delas årligen ut av professions- och fackförbundet Fysioterapeuterna.

 

Program

Fysioterapeutprogrammet

  • Högskolepoäng 180 HP
  • Omfattning 3 år (heltid)
  • Nivå Grundnivå
  • Plats Västerås