Förskollärarprogrammet, erfarenhetsbaserat
fiber_manual_recordUtbildningsnivå HögskolepoängGrundnivå 210 hp
access_timeTid3 1/2 år deltid 75%
location_onStudieortEskilstuna
Det erfarenhetsbaserade förskollärarprogrammet vänder sig till dig med yrkeserfarenhet från förskolan. Kombinera arbete med studier genom att läsa till förskollärare med denna distansutbildning med campusträffar.
Välj ort
Välj utbildningstillfälle
Högskolepoäng
210 hp
Utbildningsnivå
Grundnivå
Studietakt
deltid 75%
Studieort
Eskilstuna
Start
2025-08-25
Längd
3 1/2 år
Undervisningsform
Distans
Undervisningsspråk
Svenska, vissa kurser kan ges på engelska
Anmälningskod
MDU-41815
Urval
Betyg/högskoleprov
Särskild behörighet
Grundläggande behörighet samt Engelska 6, Naturkunskap 1b eller 1a1 + 1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1 + 1a2. Därtill ställs krav på minst fem års dokumenterad yrkeserfarenhet av pedagogiskt arbete i svensk förskola på heltid (alternativt åtta års dokumenterad yrkeserfarenhet på minst halvtid) varav minst två år sammanhängande. Yrkeserfarenheten ska ha skett efter 1998, i verksamhet som följer svensk läroplan för förskolan och ska styrkas genom tjänstgöringsintyg.
FörskollärarexamenLäs mer om examenskrav för Förskollärarexamenarrow_forward
Ansök hösttermin 2025, Eskilstuna
Om utbildningen
Det erfarenhetsbaserade förskollärarprogrammet är en distansutbildning med några obligatoriska campusträffar och bedrivs på trekvartsfart. Utbildningen omfattar 157,5 hp och leder till förskollärarexamen på totalt om 210 hp. Vid antagning kan du tillgodoräkna 52,5 hp baserat på din yrkeslivserfarenhet från pedagogiskt arbete i förskolan, vilket styrks med tjänstgöringsintyg enligt särskilda behörighetskrav.
Utbildningen tar sin utgångspunkt i de kunskaper och erfarenheter du redan har från arbetet i förskolans pedagogiska verksamhet. Den bygger på ett tematiskt arbetssätt och sätter fokus på förskollärarens ledarskap och ansvar för inkluderande undervisning och arbetssätt i förskola. Genom att praktisk erfarenhet och teoretiska perspektiv vävs samman får du möjlighet att belysa, omvärdera och utveckla din yrkespraktik. Regelbunden kontakt med förskoleverksamheten är en central del av utbildningen.
Undervisningsform
Under utbildningen kommer du ta del av olika undervisningsformer, såsom självstudier, verksamhetsförlagd utbildning, fältstudier, grupparbeten, digitala möten och campusbesök som är schemalagda dagtid.
Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är sammanhållen och sker under fyra dagar i veckan då kursmomenten ges. Fältstudier görs i din egen praktik eller på en övningsförskola, enligt riktlinjer i kursplanerna.
Som distansstudent på förskollärarprogrammet, erfarenhetsbaserat, deltar du i distansundervisning 1–2 dagar per vecka på fasta dagar varje termin/kurs. Vissa moment är obligatoriska. Däremellan sker självstudier, fältstudier och grupparbeten.
Därtill har du som distansstudent 1–2 obligatoriska träffar på campus per termin, där varje träff varar i 2–3 dagar. Campusträffarna ger dig möjlighet att bygga relationer med kurskamrater och lärare samt genomföra praktiska övningar och examinationer.
Samtliga obligatoriska moment och VFU-perioder tydliggörs i schemat vid kursstart.
Som distansstudent ansvarar du själv för att ha den tekniska utrustning som krävs för att delta i digitala möten och distansstudier.
Här finns samlad information om hur det är att plugga på distans på MDU:
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Den verksamhetsförlagda utbildningen bygger vidare på din tidigare erfarenhet av praktiskt arbete i förskolans utbildning. Du som student får här möjlighet att tillsammans med handledare och övrig personal på övningsförskolan bygga vidare på yrkeserfarenheten och utveckla en kompetens och ett språk för professionell reflektion och erfarenhetsutbyte.
VFU-tiden är på totalt 10 veckor och sker under ledning av erfarna förskollärare. Du har även kontakt med din övningsförskola i övriga kurser. VFU ska genomföras på en övningsförskola och fältstudiernas genomförande framgår av respektive kursplan.
Samarbetet mellan universitetet och övningsförskola regleras i ett av universitetet skrivet avtal. För information om vilka kommuner MDU har avtal med i dagsläget, se VFU-portalen:
VFU-portalen Länk till annan webbplats.
Alla kommuner har inte möjlighet att ta emot nya studenter inför varje antagningsomgång, för information om vilka kommuner som är aktuella en viss antagningsomgång, kontakta vfu.lararutbildning@mdu.se
Jobb och framtid
Det finns ett stort behov av välutbildade förskollärare. MDU har ett väl utvecklat samarbete med regionens kommuner och förskolor, vilket ger dig värdefulla kontakter inför framtiden.
Att arbeta som förskollärare är både utvecklande och stimulerande.
För dig som vill finns möjligheter att senare läsa en masterutbildning i didaktik eller vidareutbilda dig till specialpedagog eller speciallärare.
Anmälan
För att söka till det erfarenhetsbaserade förskollärarprogrammet behöver du styrka din yrkeserfarenhet genom att skicka in en ifylld och undertecknad blankett.
Så här gör du:
- Ladda ner och fyll i blanketten
Intyg om särskild yrkeserfarenhet, förskoleprogrammet erfarenhetsbaseratPdf, 87 kB, öppnas i nytt fönster.
- Få blanketten undertecknad – Din arbetsgivare eller kontaktperson på arbetsplatsen ska skriva under blanketten som bekräftelse på din yrkeserfarenhet.
- Om du haft flera anställningar som tillsammans uppfyller kravet, behöver du skicka in en blankett för varje anställning.
- Ladda upp på antagning.se. När blanketten är fullständigt ifylld och undertecknad, ska den laddas upp tillsammans med tjänstgöringsintyg i samband med din anmälan.
Yrkeserfarenhet och validering
Vid antagning enligt de särskilda behörighetskraven valideras 52,5 hp mot din yrkeserfarenhet av pedagogiskt arbete i förskolan utifrån tjänstgöringsintyg. Som student läser du sedan de återstående 157,5 hp kurser enligt utbildningsplanen.
Observera att om du väljer att inte slutföra en viss kurs kan detta påverka möjligheten att uppfylla examensfordringarna. För mer information om examina och examensfordringar hänvisas till den lokala examensordningen, som finns publicerad på universitetets webbplats.
Viktiga datum
För antagning till hösttermin ska ett intyg om pågående anställning vara daterat tidigast i januari och yrkeserfarenheten räknas fram till 30 juni.
Programinnehåll
Här ser du hur programmets innehåll är uppdelat på olika ämnen och vilka kurser du läser uppdelat per år på programmet. Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Vissa kurser inom ett program kan vara obligatoriska och vissa kan vara valbara.
Det här är ett preliminärt innehåll av programmet. Kurser och ämnen kan eventuellt komma att ändras.
Kurser inom programmet
Kurser inom år 1
- Förskolans uppdrag och förskollärares ansvar i utbildning och undervisning, 22,5 hp
- Förskollärares ledarskap i en samverkande förskola för barns bästa, 22,5 hp
Kurser inom år 2
- Perspektiv på barns samspel och språkande i förskolan, 22,5 hp
- Utforskande undervisning i kreativa förskolemiljöer, 22,5 hp
Kurser inom år 3
- Hållbar och likvärdig förskola, 22,5 hp
- Ledarskap, utbildning och undervisning på vetenskaplig grund, 22,5 hp
Kurser inom år 4
- Fördjupningsarbete för en förskola i utveckling, 22,5 hp
Kontakta oss

Svarar på frågor om hur det är att studera på programmet, till exempel kursval, studieplanering och examen.
phoneTelefonnummer 016-15 37 96 mailE-postadress ann.hagernas@mdu.se
Svarar på frågor om programmets upplägg och innehåll.
phoneTelefonnummer 021-10 70 68 mailE-postadress pernilla.kallberg@mdu.se