Folkhälsovetenskapliga programmet - livsstil och social hållbar utveckling
För dig som månar om hälsa och vill ha en modern utbildning som kan leda till spännande arbeten som projektledare, kostrådgivare, hälsocoach, hälsostrateg, samhällsutvecklare eller förebygga psykisk ohälsa likväl som att besitta olika ledarroller inom välfärdssektorn. Programmet fokuserar på livsstil, hållbar utveckling och hur du påverkar individ och samhälle till smarta val inom till exempel områdena kost och fysisk aktivitet.
”Nu arbetar jag inom ett område jag drömt om”
Anna Björks dröm om att få bidra till människors välmående och hälsa ledde henne till det folkhälsovetenskapliga programmet. Idag arbetar hon som HR-specialist på H&M.
Utbildningen
Programmet är för dig som är intresserad av hur människors livsstil och hälsa påverkar samhället. Utbildningen följer trenden inom folkhälsoarbete, som allt mer handlar om att genomföra hållbara insatser för både individ och samhälle.
Du lär dig att identifiera, genomföra och utvärdera hälsofrämjande insatser som är anpassade för såväl dagens som framtidens hälsoutmaningar. Det kan exempelvis handla om att förebygga psykisk ohälsa eller att få individer att göra hälsosamma val gällande kost och fysisk aktivitet.
Jämlikhetsfrågor är en naturlig del i folkhälsoarbete och är ett viktigt perspektiv genom programmets kurser. Du lär dig bland annat att kartlägga och analysera hälsorelaterade ojämlikheter och olika gruppers hälsotillstånd samt identifiera, genomföra och utvärdera förbättringsåtgärder. Detta för att kunna arbeta för att alla människor ska ha samma förutsättningar till att må bra.
Du utvecklar kompetens inom områden som psykisk hälsa, kost och beroendeskapande medel, som till exempel tobak. Under utbildningen läser du också psykologi, kommunikation, ledarskap, entreprenörskap och projektledning – allt ur ett hälsoperspektiv. Därutöver får du konkreta verktyg och metoder att använda vid praktiskt folkhälsoarbete efter din examen.
Programmet har utvecklats i nära samarbete med organisationer och arbetsgivare i det omgivande samhället. Du får på det sättet de kunskaper som arbetsmarknaden efterfrågar.
Framtid och jobb
Som folkhälsovetare kan du arbeta med att utveckla och främja hälsa och hållbar utveckling på olika nivåer i många olika branscher. Du kan till exempel arbeta som hälsoutvecklare, projektledare, strateg inom hälsoområdet på en personalavdelning, inom företagshälsovården, idrottsrörelsen, inom kommun och landsting eller i en hjälporganisation. I och med att entreprenörskap ingår i utbildningen finns även goda förutsättningar till att starta eget efter examen.
Du som vill fördjupa dina kunskaper kan läsa masterprogrammet i folkhälsovetenskap eller masterprogrammet i arbetslivsvetenskap. Därefter kan du fördjupa dig ytterligare genom forskarstudier.
Enligt Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är 86 procent av MDU:s studenter etablerade på arbetsmarknaden 1-1,5 år efter examen. Med etablerad menar man bland annat att den examinerade inte har varit arbetslös under perioden och har inkomst över en viss nivå.
Programinnehåll
Åk 1
Folkhälsovetenskap 100%
Åk 2
Folkhälsovetenskap 50%
Valbart 50%
Åk 3
Folkhälsovetenskap 50%
Valbart 50%
Frågor kring programmet?
Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.
Universitetsadjunkt i folkhälsovetenskap
Tillfällen för detta program
Hösttermin 2023
-
Folkhälsovetenskapliga programmet - livsstil och social hållbar utveckling
Omfattning
180 hp
Start
Hösttermin 2023 (start 2023-08-28)
Tid och tempo
3 år (heltid)
Utbildningsnivå
Grundnivå
Anmälningskod
MDU-42807
Språk
Svenska, vissa kurser kan ges på engelska
Studieort
Västerås
Utbildningsplan
Se utbildningsplan (GKV10)Programupplägg
Behörighet
Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c eller Matematik B, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Urval
Betyg/högskoleprov
Examen
Kandidatexamen
Studievägledare för programmet
Hon vill förebygga psykisk ohälsa bland unga
– Psykisk ohälsa är ett allvarligt och växande problem och jag vill vara med och göra skillnad. Utbildningen ger mig möjligheten att i framtiden arbeta hälsofrämjande för att fler unga ska må bra, säger Jessica Blomqvist
Marie vill ge barn och unga goda förutsättningar att må bra
Marie Persson har alltid tyckt om att hjälpa människor, men vårdyrket kändes aldrig helt rätt. När hon av en slump fick höra talas om folkhälsovetenskapliga programmet var hon fast.
Han vill förebygga sjukdom bland människor på flykt
Kriget i Syrien tvingade Nawwar Arouk att fly sitt hemland. Nu studerar han till folkhälsovetare för att i framtiden kunna förbättra hälsan för andra människor på flykt.
Pris för sin undervisning i folkhälsavetenskap
Charlotta Hellström, universitetslektor i folkhälsovetenskap, har fått universitetets pedagogiska pris för sin undervisning inom folkhälsovetenskap
Här finns jobben för folkhälsovetare
Människors hälsa påverkar inte bara individen och dess närmaste utan ställer även krav på samhället. Genom folkhälsoarbete kan man skapa hållbara insatser som ökar hälsan för individer, grupper och för samhället. Behovet av den här typen av kompetens är stort vilket gör folkhälsovetare efterfrågade.
Så påverkas barn och unga av dataspelande
Att spela dataspel hör till vardagen för många barn och unga. Forskning visar att det finns negativa effekter på hälsan för de som spelar mycket, men det gäller inte alla.
Anmälan och antagning
Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.
Hitta din bostad
Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.
Vad är högre studier?
Distans eller på plats? Program eller kurs? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.