Text

Datornätverk och data­kommunikation

 

  • fiber_manual_record Högskolepoäng 120  hp
  • home Studieort Västerås
  • access_time Tid 2 år  (heltid)
  • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Behovet av nätverkstekniker inom datakommunikation är stort i många branscher och här lär du dig att utveckla, underhålla och säkra olika former av kommunikationslösningar. Efter utbildningen kan du exempelvis jobba som IT-tekniker inom data- och nätverkssäkerhet, nätverksdesign eller driftsättning av nätverk och servrar.

 

"Utbildningen gav mig en bra bas att stå på och goda förberedelser inför arbetslivet."

Läs om Alexander Gårdhage som kommer från Västerås, men bor i Stockholm där han arbetar som nätverkstekniker. Han tog examen 2014 och har inte haft problem med att få jobb.

Läs mer

Utbildningen

Idag är det en självklarhet att alltid kunna vara uppkopplad mot internet oavsett var du befinner dig eller jobbar med. På detta tvååriga program utvecklar du både teoretiska och praktiska färdigheter inom allt ifrån små, lokala nätverk till globala nät.

Programmets kurser hjälper dig att utveckla en bred kunskap inom nätverksteknik. För att utveckla din förmåga att förstå, konfigurera, designa och underhålla komplexa datornätverk, arbetar du i olika projekt och grupparbeten. Den avslutande kursen innehåller ett mer omfattande projektarbete, där ett datornätverk implementeras med olika tjänster som förekommer i olika nätverk.

Programmet är utvecklat i samarbete med ledande företag i branschen för att säkerställa en hållbar utbildning, vilket ger goda förutsättningar för en framtida anställning. Genom gästföreläsningar möter du arbetsgivare, forskare och tidigare studenter. Programmet hjälper dig också att skapa en god grund för att kunna ta internationella certifikat hos företag som Cisco Systems och Amazon.

Under utbildningen har du tillgång till labbsalar på universitetet, distanslabb och simulatorer (Packet Tracer), vilket innebär att du kan labba var du vill, när du vill och hur du vill.

 

Framtid och jobb

Som nätverksexpert öppnas dörren till en spännande arbetsmarknad med många varierande arbetsuppgifter. Efter utbildningen kan du arbeta med lokala och globala nätverk, data- och nätverkssäkerhet, nätverksdesign eller driftsättning och administration av nätverk och servrar.

Efter programmet har du möjlighet att läsa vidare till en högskoleingenjörsexamen i nätverksteknik om du uppfyller behörighetskraven.

Enligt Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är 86 procent av MDU:s studenter etablerade på arbetsmarknaden 1-1,5 år efter examen. Men etablerad menar man bland annat att den examinerade inte har varit arbetslös under perioden och har inkomst över en viss nivå.

Programinnehåll

Åk 1

Datavetenskap

87,5 %

Matematik/tillämpad matematik 12,5 %

Åk 2

Datavetenskap

75 %

Valbart

25 %

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Universitetsadjunkt /Verksamhetsledare

Conny Collander

021-10 15 01

conny.collander@mdu.se

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2023

  • Datornätverk och datakommunikation

    Omfattning

    120 hp

    Start

    Hösttermin 2023 (start 2023-08-28)

    Tid och tempo

    2 år (heltid)

    Utbildningsnivå

    Grundnivå

    Anmälningskod

    MDU-44800

    Språk

    Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

    Studieort

    Västerås

    Utbildningsplan

    Se utbildningsplan (TCV21)

    Programupplägg

    Behörighet

    Grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3c eller Matematik C

    Urval

    Betyg/högskoleprov

    Examen

    Högskoleexamen

Studievägledare för programmet

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här

Läs mer

Många branscher jagar etiska hackare

Myndigheter och privata företag söker efter etiska hackare – för att anställa dem. Risken för att utsättas för dataintrång eller virus är hög och därför är efterfrågan på nätverksexperter, eller etiska hackare, stor.

Läs mer

Tekniskt basår

Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och platsgaranti på samtliga av MDU:s högskole- och civilingenjörsprogram som startar året efter avslutat basår.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Hitta din bostad

Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distans eller på plats? Program eller kurs? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer

Tips om andra program

Högskoleingenjör i nätverksteknik

För dig som vill jobba som nätverks- eller IT-tekniker. Behovet av ingenjörer inom datakommunikation är stort inom nästan alla branscher och här lär du dig att utveckla, underhålla och säkra olika former av kommunikationslösningar.

Läs mer