Text

Datornätverk och datakommunikation

Utbildningsnivå HögskolepoängGrundnivå 120 hp

Tid2 år heltid

StudieortVästerås

Behovet av nätverkstekniker inom datakommunikation är stort i många branscher och här lär du dig att utveckla, underhålla och säkra olika former av kommunikationslösningar. Efter utbildningen kan du exempelvis jobba som IT-tekniker inom data- och nätverkssäkerhet, nätverksdesign eller driftsättning av nätverk och servrar.

Välj ort

Välj utbildningstillfälle

Högskolepoäng

120 hp

Utbildningsnivå

Grundnivå

Studietakt

heltid

Studieort

Västerås

Start

2024-09-02

Längd

2 år

Undervisningsform

Normal

Undervisningsspråk

Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

Anmälningskod

MDU-44800

Urval

Betyg/högskoleprov

Behörighet

Grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3c eller Matematik C

Ansök i Västerås hösttermin 2024

Ansök

Om utbildningen

Idag är det en självklarhet att alltid kunna vara uppkopplad mot internet oavsett var du befinner dig eller jobbar med. På detta tvååriga program utvecklar du både teoretiska och praktiska färdigheter inom allt ifrån små, lokala nätverk till globala nät.

Programmets kurser hjälper dig att utveckla en bred kunskap inom nätverksteknik. För att utveckla din förmåga att förstå, konfigurera, designa och underhålla komplexa datornätverk, arbetar du i olika projekt och grupparbeten.

Den avslutande kursen innehåller ett mer omfattande projektarbete, där ett datornätverk implementeras med olika tjänster som förekommer i olika nätverk.

Programmet är utvecklat i samarbete med ledande företag i branschen för att säkerställa en hållbar utbildning, vilket ger goda förutsättningar för en framtida anställning. Genom gästföreläsningar möter du arbetsgivare, forskare och tidigare studenter.

Programmet hjälper dig också att skapa en god grund för att kunna ta internationella certifikat hos företag som Cisco Systems och Amazon.

Under utbildningen har du tillgång till labbsalar på universitetet, distanslabb och simulatorer (Packet Tracer), vilket innebär att du kan labba var du vill, när du vill och hur du vill.

Jobb och framtid

Som nätverksexpert öppnas dörren till en spännande arbetsmarknad med många varierande arbetsuppgifter. Efter utbildningen kan du arbeta med lokala och globala nätverk, data- och nätverkssäkerhet, nätverksdesign eller driftsättning och administration av nätverk och servrar.

Efter programmet har du möjlighet att läsa vidare till en högskoleingenjörsexamen i nätverksteknik om du uppfyller behörighetskraven.

Programinnehåll

Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Kurser kan gå i olika takt och vara olika långa. Som programstudent har du platsgaranti till kurser i ditt program och du pluggar kurserna i en bestämd ordning. Vissa kurser inom ett program är obligatoriska och vissa är valbara.

  • Datavetenskap

    81,0 %

  • Valbart

    12,0 %

  • Matematik/tillämpad matematik

    6,0 %

Studentintervju

"Utbildningen gav mig en bra bas att stå på och goda förberedelser inför arbetslivet."

Alexander Gårdhage kommer från Västerås, men bor i Stockholm där han arbetar som nätverkstekniker. Han tog examen 2014 och har inte haft problem med att få jobb.

Läs mer

Kontakta oss

Chatta med oss

Har du frågor om studier eller studentlivet på MDU? Tveka inte att kontakta oss! Vi hjälper dig med svar och ger dig informationen du behöver.