Datavetenskapliga programmet
För dig som vill jobba som programmerare, systemutvecklare, mjukvarukonsult, dataingenjör eller IT ingenjör. I vårt digitala samhälle är informations- och kommunikationsteknik ett viktigt verktyg för både individer och organisationer. Att arbeta med mjukvaruutveckling är att vara med och forma framtidens samhälle.
”Det kryllar av jobbannonser där de letar efter utvecklare”
Läs om Rebecka Laurén som inte hade erfarenhet av programmering men ändå tyckte att datavetenskapliga programmet lät spännande. Tre år senare tog hon examen och tackade ja till en anställning på företaget där hon gjorde sitt exjobb.
Utbildningen
Här lär du dig att programmera och utveckla mjukvara genom att varva teori och praktik. Du studerar exempelvis datorsystem, operativsystem, datorkommunikation och hela utvecklingsprocessen, från idé till produkt, i projekt som inrymmer interaktiva webbtjänster och mobila applikationer.
Under utbildningen har du möjlighet att genomföra projekt på uppdrag av företag, offentliga organisationer eller forskare vid MDU. Examensarbetet genomförs vanligtvis på ett företag och är ett bra tillfälle att knyta kontakter i branschen.
Programmet hjälper dig att utveckla grundläggande ämneskunskaper och datavetenskaplig bredd, samtidigt som det ger dig stor valfrihet att styra din utbildning efter mål och intresse. Dessutom finns det möjlighet att läsa en termin utomlands.
Utöver detta ger utbildningen en god matematisk grund med inriktning på datavetenskap och möjlighet till ytterligare fördjupning i matematik.
Framtid och jobb
En kandidatexamen i datavetenskap lägger en god grund för såväl det framtida yrkeslivet som fortsatta studier på mastersnivå.
Du blir attraktiv inom både näringsliv och offentlig verksamhet inom olika branscher som industriella system, verksamhetssystem och spelutveckling. Du kan jobba som programmerare, webbutvecklare, systemutvecklare, mjukvarukonsult, IT-ingenjör eller dataingenjör. Du kommer också att ha en bra grund att stå på om du har egna idéer och vill arbeta som entreprenör.
Din examen ger dig möjlighet att söka något av våra masterprogram inom programvaruteknik eller intelligenta inbyggda system, som hör till två av de forskningsområden där MDU är världsledande.
Enligt Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är 86 procent av MDU:s studenter etablerade på arbetsmarknaden 1-1,5 år efter examen. Med etablerad menar man bland annat att den examinerade inte har varit arbetslös under perioden och har inkomst över en viss nivå.
Programinnehåll
Åk 1
Datavetenskap
87,5%
Matematik/tillämpad matematik 12,5%
Åk 2
Datavetenskap
37,5%
Valbart inom Datavetenskap
37,5%
Matematik/tillämpad matematik 12,5%
Valbart beroende på särskild behörighet 12,5%
Åk 3
Datavetenskap
37,5%
Valbart inom Datavetenskap/ Matematik/tillämpad matematik
62,5%
Frågor kring programmet?
Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.
Tillfällen för detta program
Hösttermin 2023
-
Datavetenskapliga programmet
Omfattning
180 hp
Start
Hösttermin 2023 (start 2023-08-28)
Tid och tempo
3 år (heltid)
Utbildningsnivå
Grundnivå
Anmälningskod
MDU-44806
Språk
Svenska, vissa kurser kan ges på engelska
Studieort
Västerås
Utbildningsplan
Se utbildningsplan (GKV04)Programupplägg
Behörighet
Grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3c eller Matematik C
Urval
Betyg/högskoleprov
Examen
Kandidatexamen
Studievägledare för programmet
Läs mer
Unik dubbel kandidatexamen i datavetenskap
Nu finns det möjlighet för studenter som går datavetenskapliga programmet att ta en dubbel kandidatexamen. Tillsammans med Technological University Dublin (TU Dublin) har ett program tagits fram för att möjliggöra för studenter att studera vid både MDU och TU Dublin, för att därefter kunna ta ut en kandidatexamen från båda universiteten.
Tekniskt basår
Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och platsgaranti på samtliga av MDU:s högskole- och civilingenjörsprogram som startar året efter avslutat basår.
Anmälan och antagning
Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.
Hitta din bostad
Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.
Vad är högre studier?
Distans eller på plats? Program eller kurs? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.