Text

Civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga system

Utbildningsnivå HögskolepoängGrundnivå 300 hp

Tid5 år heltid

StudieortVästerås

Programmet för dig som vill jobba med utveckling av tillförlitliga system för exempelvis autonoma fordon, medicinteknisk utrustning eller datorsystem för flygplan. Efter examen kan du exempelvis jobba som system-, programvaru- eller elektronikutvecklare av feltoleranta system, men även som systemsäkerhetsingenjör.

Välj ort

Välj utbildningstillfälle

Högskolepoäng

300 hp

Utbildningsnivå

Grundnivå

Studietakt

heltid

Studieort

Västerås

Start

2024-09-02

Längd

5 år

Undervisningsform

Normal

Undervisningsspråk

Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

Anmälningskod

MDU-44804

Urval

Betyg/högskoleprov

Behörighet

Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E

Civilingenjörsexamen

Ansök i Västerås hösttermin 2024

Ansök

Om utbildningen

Detta är en Sverigeunik utbildning inom området tillförlitliga system. Den är framtagen i nära samarbete med några av Sveriges största industriföretag. Exempelvis har Saab, Alstom BT och Volvo Construction Equipment varit med vid utvecklingen av ett flertal kurser.

Programmet bygger på internationellt framstående forskning, som bedrivs vid MDU.

Fokus under utbildningen är tillförlitliga system, det vill säga system som måste fungera korrekt i alla situationer, för att undvika skador på människor och miljö, samt kostsamma processavbrott.

Du läser kurser inom system, elektronik och datavetenskap för att kunna beräkna, designa och utveckla komplexa elektronik- och datorsystem som inte får göra fel. Dessa typer av system används i bland annat flygplan, rymdfarkoster, fordon och medicinteknisk utrustning.

Under utbildningen jobbar du i projektform tillsammans med andra studenter och bygger bland annat system som ska utföra givna uppdrag. En del projekt genomförs på uppdrag av företag i branschen.

Avslutningsvis gör du ditt examensarbete inom tillförlitliga system, oftast med inriktning på det användningsområde som du själv är intresserad av. Det kan exempelvis röra sig om:

 • autonoma farkoster
 • hälsomonitorering
 • feltoleranta system.

Jobb och framtid

Som civilingenjör inom tillförlitliga system är du attraktiv på en global arbetsmarknad inom många olika branscher. Tidigare studenter jobbar exempelvis som systemutvecklare, systemingenjörer och programvaruingenjörer.

Du kan även arbeta med utveckling av medicinteknik eller inom andra områden som kräver tillförlitliga system.

Programinnehåll

Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Kurser kan gå i olika takt och vara olika långa. Som programstudent har du platsgaranti till kurser i ditt program och du pluggar kurserna i en bestämd ordning. Vissa kurser inom ett program är obligatoriska och vissa är valbara.

 • Datavetenskap

  56,0 %

 • Elektronik

  18,0 %

 • Matematik/tillämpad matematik

  10,0 %

 • Produkt- och processutveckling

  5,0 %

 • Övrigt tekniskt ämne

  5,0 %

 • Fysik

  5,0 %

  Studentintervju

  ”Programmet är brett och öppnar för många möjligheter vidare i arbetslivet”

  Pontus Antonson har studerat på MDU. Idag jobbar han som systemingenjör på Saab i Linköping och har olika arbetsuppgifter inom tillförlitliga system.

  Läs mer

  ”Utbildningen är Sverigeunik vilket gjorde den extra intressant”

  Astrid Lavén flyttade till Västerås för att studera till civilingenjör i tillförlitliga system på MDU. Hon tycker att bredden är det bästa med utbildningen.

  Läs mer

  Kontakta oss

  Chatta med oss

  Har du frågor om studier eller studentlivet på MDU? Tveka inte att kontakta oss! Vi hjälper dig med svar och ger dig informationen du behöver.