Text

Från undersköterska till civilingenjör

Efter flera år som undersköterska kände Susanne Lindgren att det var dags att göra något annat. Hon började plugga till civilingenjör och är nu bland de första i Sverige som har en civilingenjörsexamen i tillförlitliga system.

Porträtt Susanne Lindgren.

Susanne Lindgren, tidigare student.

– Det är en väldigt stor skillnad – men jag har alltid haft ett intresse för teknik. När jag väl bestämt mig för att plugga igen ville jag satsa på en utbildning inom ett yrke där jag aldrig skulle sluta lära mig nya saker och då passade civilingenjör perfekt för mig, säger Susanne Lindgren, tidigare civilingenjörsstudent.

Susanne Lindgren tog examen sommaren 2020 och är en av de första studenterna som examinerats från civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem. Idag jobbar hon som systemsäkerhetsingenjör på Saab Dynamics. I rollen som systemsäkerhetsingenjör arbetar hon med att analysera systemen för att se till att de är tillräckligt säkra att använda, förvara, underhålla och så småningom avveckla när kunden är klar med systemen.

– Jag tror faktiskt att jag har hittat mitt drömjobb. Tjusningen i att få gräva ner sig i systemen och se vad som skulle kunna gjorts bättre och göras annorlunda är svår att slå, säger Susanne Lindgren.

Tillförlitliga system – inte självklart från början

Även om Susanne Lindgren var inställd på att bli civilingenjör när hon sadlade om så var det inte tillförlitliga system hon tänkt sig, utan byggnadsingenjör. Men när hon läste tekniskt basår fick hon veta att det skulle starta ett nytt Sverigeunikt civilingenjörsprogram i tillförlitliga flyg- och rymdsystem.

– När jag fick höra om programmet tänkte jag att det där är framtiden. Autonoma system finns och blir allt fler i tekniken runtom oss. Dessutom är det system som inte får göra fel, eftersom de kan orsaka enormt lidande för människor, säger Susanne Lindgren och fortsätter:

– För att lyckas krävs det att man är noga, kan se hela bilden och hitta potentiella fel eller brister oavsett system. De egenskaperna har jag fast jag inte applicerat dem på teknik tidigare, vilket gjorde att programmet kändes rätt för mig.

Utbildningen innehåller såväl teoretiska som praktiska moment inom elektronik, programmering, fysik, systemsäkerhet och flygvetenskap. En variation som Susanne Lindgren uppskattat.

– Det har gett mig en bredd som jag redan har haft nytta av. Framförallt har jag kunnat applicera kunskapen kring systemsäkerheten i mitt yrke, säger Susanne Lindgren.

Hitta en studiegrupp

Ett tips som Susanne Lindgren vill skicka med till blivande studenter är att hitta någon att plugga med. En civilingenjörsutbildning är tuff men genom att hjälpas åt kring studierna blir det lite lättare. Susanne Lindgren ingick i en studiegrupp där alla förväntades vara på plats måndag till fredag mellan 8 och 16.

– Se det som ett arbete och släck inte bränder, utan försök att ligga i fas hela tiden. Det är nyckeln för att lyckas med dina studier, säger hon.

Civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem

För dig som vill jobba med tillförlitliga system för exempelvis autonoma fordon, medicinteknisk utrustning och framtida system för flygplan eller drönare. Efter examen kan du exempelvis jobba som systemutvecklare av tillförlitliga system, validerings- och verifieringsingenjör, elektronik- eller programvaruingenjör.

Läs mer