Text

Ökad självständighet med avancerad handprotes

I dagsläget använder allt för få sina handproteser, allra mest på grund av att proteserna inte är tillräckligt anpassade till användarens behov. För att handproteser ska kunna bidra bättre till ett självständigt liv, krävs mer forskning inom området.

En handprotes är en dator. Omkring 99 procent av alla datorer idag är inbyggda och finns i exempelvis mobiltelefoner, spelkonsoler, digitalkameror, bilar, flygplan, medicinsk utrustning, hemelektronik och robotar. Dessa system blir allt mer intelligenta för att tillmötesgå användarnas specifika behov. Intelligenta inbyggda system tillhör framtiden.


Forskning med sensorer

Sara Abbaspour som är disputerad vid Mälardalens högskola har undersökt hur data från muskelaktiviteter kan användas för utveckla mer exakta system för att kontrollera handproteser.

– För att kunna avläsa en handrörelse har Sara placerat sensorer på patientens underarmsmuskler, förklarar forskaren Elaine Åstrand. – Med sensorerna kan vi mäta muskelaktiviteten i realtid. På så sätt har vi kunnat samla in data för olika handrörelser och dessutom kunnat testa algoritmen på gesterna i realtid. Saras arbete blir ett viktigt steg i rätt riktning mot att utveckla mer välfungerande handproteser i framtiden.

Forskningen med sensorer ingår i MDU:s långsiktiga satsning på hälsorobotik.


Sverige ligger i framkant inom hälsorobotik

Forskningsinriktningen inbyggda system vid MDU rankas internationellt bland de bästa i världen och forskarna här jobbar för att sätta standarden för framtidens inbyggda system. Med forskningen som bas erbjuder MDU civilingenjörsprogram i robotik som bland annat omfattar hälsorobotik.

– Robotiken generellt spås få en revolutionerande inverkan på samhället, säger Elaine Åstrand. – Hälsorobotiken är relativt outforskad och har stor potential för Sverige och speciellt för oss på MDU. Vi ser en klar ökning i behovet av hälsorobotik och robotik i samklang med människan.

Kunskaper i signalbehandling, artificiell intelligens, sensorer och avancerad neuroteknik är centrala i hälsorobotiken.


Våra studenter är eftertraktade

Robotik anammas i allt fler branscher och dagens huvudsakliga användningsområden spås överskuggas av andra inom ett decennium. Med ny breddad användning måste utbildningen följa med och utvecklas i snabb takt. Detta har MDU tagit fasta på.

Vid MDU finns en egen utbildning inom hälsorobotik som ingår i civilingenjörsprogrammet i robotik, och universitetet har spännande forskning inom området.

– Vårt civilingenjörsprogram i robotik har följt med i utvecklingen genom uppdateringar av kurser och ligger väl positionerad gentemot dagens behov inom industrin och vårdsektorn. Detta är möjligt genom att MDU har både undervisning och framstående forskning under samma tak. Undervisningen är förankrad i vår forskning, därmed är våra utexaminerande studenter hett eftertraktade.

– Nästan varje vecka får vi förfrågningar om samarbete eller kontakt med studenter för rekrytering, säger Elaine. Vi har till och med svårt att rekrytera våra studenter till forskartjänster då de jagas av industrin och ofta har flera erbjudanden att välja emellan.

Program

Civilingenjörsprogrammet i robotik

  • Högskolepoäng 300 HP
  • Omfattning 5 år (heltid)
  • Nivå Grundnivå
  • Plats Västerås

Läs mer om civilingenjörsprogrammet i robotik

Eftertraktade studenter inom hälsorobotik

Robotik används i allt fler branscher och dagens huvudsakliga användningsområden spås överskuggas av andra inom ett decennium. Med ny breddad användning måste utbildningen följa med och utvecklas i snabb takt. Det har MDU tagit fasta på.

Läs mer

Ny hjärnteknik för förbättrad hälsa

Att robotik är i tiden och att robotar är på frammarsch i industrin är känt för de flesta. Men att behovet för hälsorobotik är ökande - det är kanske inte lika känt utanför forskningsmiljöerna.

Läs mer